Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:41 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cele 39 de persoane trimise în judecată au fost achitate „Se va rupe şi portul, vor fi o grămadă de probleme" - Cărţile pe faţă în dosarul Portul. Axa de interese Banias- Bogatu

ro

18 Apr, 2012 01:22 5256 Marime text
deschidere.jpgLovitură cruntă din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie senatorului (fost PDL actual PC) Mircea Banias. Cu alegerile aproape bătând la uşă, Anticorupţia îl acuză pe politicianul constănţean de „o relaţie intensă de susţinere de către inculpatul Banias Mircea Marius a intereselor leaderului GIO (nr. grupului infracţional organizat), inculpatul Bogatu Eugen şi, implicit, a intereselor GIO". De altfel, într-una dintre convorbirile telefonice dintre cei doi pe care le-au interceptat procurorii, Bogatu i-ar fi zis lui Banias „Vezi să te interesezi şi tu, că ăştia au diverse variante: să comaseze Biroul Vamal Constanţa-Port cu Direcţia Judeţeană... Deci asta e o prostie, că nu are rost să pierzi structuri! Deci în Constanţa trebuie să rămână alea patru birouri vamale, Kogălniceanu, Mangalia, Agigea Sud şi Constanţa-Port, şi peste toate, Direcţia Judeţeană, cum a fost şi până acum!". În acest context, este de menţionat că DNA vorbeşte despre o adevărată „axă de interese Banias- Bogatu"

Banias_portul_constanta_sud_agigea.jpgÎn rechizitoriul prin care celebrul dosar ce vizează corupţia din porturile constănţene a ajuns pe masa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii DNA au dat cărţile pe faţă (cel puţin, în varianta lor de joc) în ceea ce-i priveşte pe toţi suspecţii. Fără a face economie de cuvinte, procurorii au spus despre senatorul de Constanţa că „ceea ce este specific activităţii infracţionale a inculpatului Banias Mircea Marius este folosirea calităţii sale speciale de om politic, Senator al României şi concomitent, preşedinte al Organizaţiei Judeţene Constanţa a unui partid politic, pentru a asigura protecţia externă a GIO, făcând din acest inculpat, alături de inculpatul Mironescu Laurenţiu, componenta esenţială a palierului de protecţie externă politică a GIO".

Concret, acuzaţiile aduse lui Banias în celebrul dosar Portul sunt, aşa cum s-a scris în repetate rânduri, că ar fi „iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat" şi că ar fi făcut trafic de influenţă. Procesul propriu-zis va începe la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe data de 25 iunie.

Convorbirea Bogatu - Banias

Revenind la acuzaţiile aduse senatorului de Constanţa şi la modul concret în care DNA spune că acesta ar fi iniţiat şi susţinut grupul infracţional organizat („GIO"-ul), în rechizitoriul DNA se arată că Banias s-ar fi folosit de iţele grupării pentru a-şi face publicitate politică, în schimb promiţând să se implice pentru blocarea restructurării vămilor. Proiect de restructurare care, „dacă ar fi fost promovat, ar fi încurcat desfăşurarea activităţii grupului infracţional". Sens în care redăm cele consemnate de procurori în actul de acuzare cu privire la acest aspect: „La data de 22.11.2010, orele 13:33:55 (vol.5, fila 91), la solicitarea expresă a inculpatului Bogatu Eugen, inculpatul Banias Mircea a promis să-i dea acestuia informaţii şi să se implice personal pentru blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa, proiect care, dacă ar fi fost promovat, ar fi încurcat desfăşurarea activităţii infracţionale". Iar în continuare, procurorii redau conţinutul convorbirii telefonice interceptate:

„E. BOGATU: Ce faci, domnule?

DOMNUL (Banias Mircea Marius): Salut, uite, bine, am ajuns la Parlament. Tu ce faci?

E. BOGATU: Auzi, ce voiam să te rog, vezi că se face... Am înţeles că se face sigur reorganizarea ANV (nr. Autoritatea Naţională Vamală).

DOMNUL: Aşa.

E. BOGATU: Vezi să te intereseze şi tu, că ăştia au diverse variante: să comaseze Biroul Vamal Constanţa - Port cu Direcţia Judeţeană... Deci asta e o prostie, că nu are rost să pierzi structuri! Deci în Constanţa trebuie să rămână alea patru birouri vamale, Kogălniceanu, Mangalia, Agigea-Sud, Constanţa - Port şi, peste toate, Direcţia Judeţeană, cum a fost şi până acum!
DOMNUL: Da, bine, am înţeles ce spui, OK.

E. BOGATU: Înţelegi? Pentru că altfel se va rupe şi portul, vor fi o grămadă de probleme.

DOMNUL: Am înţeles, OK, bine.

E. BOGATU: Bine, mister. Să mă ţii şi pe mine la curent dacă afli ceva."

Bogatu şi-ar fi impus voinţa

Discuţie despre care procurorii DNA spun că „din convorbirea telefonică rezultă faptul că inculpatul Bogatu Eugen îi cere inculpatului Banias Mircea să intervină pe lângă diferiţi factori de putere pentru a stopa o reformă a sistemului vamal care ar fi condus la o restructurare a unităţilor vamale din raza DRAOV Constanţa". Mai mult, aceiaşi procurori au spus că, din discuţie, ar reieşi faptul că Bogatu şi-ar fi impus voinţa „de o manieră imperativă" faţă de Banias. Pe tot parcursul anchetei, senatorul, dar şi Eugen Bogatu s-au declarat nevinovaţi de acuzaţiile aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

UPDATE – 07.04.2016
 
Pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în dosar. Toate cele 39 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.  
 
Minuta instanţei poate fi citită integral accesând link-ul
 

Decizie în dosarul „Portul Constanța“
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi alături de celelalte 36 de persoane (MINUTĂ)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii