Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:07 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sorina-Gina si Gica Slabu fac victime Cine vrea desfiintarea Cazinoului din Mamaia?! (galerie foto)

ro

17 Feb, 2010 03:24 8434 Marime text
deschidere.jpgPlaja din acea zonă apare la loc de cinste în expertiza DNA-ului din dosarul retrocedărilor în care Mazăre & Co au calitatea de inculpaţi.

Gruparea de afacerişti care a pus mâna pe Cazinoul din Mamaia are planuri măreţe pentru clădirea care a fost ridicată în 1934.

Într-un proiect depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului, se doreşte obţinerea acordului de mediu pentru „desfiinţare parţială imobil S+P+1-3E+4 parţial cu o suprafaţă de 1710 mp". Evident, nu ni se spune din prima unde se află cei 1710 mp. Însă, documentaţia dezvăluie până la urmă că suprafaţa menţionată se află în staţiunea Mamaia, mai precis Complexul Cazino. Beneficiarii proiectului sunt SC Mehmetoglu SRL, SC Best Hotels & Tours SRL şi SC Progeto 2000 România SRL, firme cu rezonanţă, conduse de indivizi cu o întreagă istorie de business în spate. Cu alte cuvinte, cele trei societăţi doresc desfiinţarea clădirilor aflate pe cei 1710 mp. Mai pe şleau... demolarea?!

„Doar o bordură"

„Pe terenul studiat există în prezent un imobil S+P+1-3E+E 4 cu o S de 1710 mp. Deoarece o parte a acestui imobil nu corespunde cerinţelor beneficiarilor, aceasta urmează a se desfiinţa", se arată în documentaţia semnată de Blue Terra Consulting şi Kalinia Proiect. De altfel, pentru a lămuri primul aspect, cel al desfiinţării, am discutat cu Felix Arsene, şef peste Kalinia şi unul dintre arhitecţii preferaţi ai administraţiei Mazăre. „Nu este vorba despre nicio demolare a Cazinoului, ci despre demolarea unei borduri. Este un beneficiar care încearcă să aducă în secolul 21 Cazinoul din Mamaia", a mai spus Arsene. Însă, părerea arhitectului a fost mai târziu contrazisă atât de proiectul depus la APM cât şi de evaluatorul de mediu Adriana Selea, director al Blue Terra Consulting. Revenind la documentaţia depusă la Agenţia pentru protecţia mediului, trebuie spus că actele menţionează că terenul este alcătuit din două loturi: „Lotul 1, având o suprafaţă de 10.356 mp, ce aparţine SC Mehmetoglu SRL conform contractului de vânzare-cumpărare 2078/8.12.2004 şi vânzare-cumpărare 435/28.02.2007 şi lotul 2, cu o suprafaţă de 11.890 mp şi aparţine SC Progetto 2000 România SRL, conform vânzare-cumpărare 2079/8.12.2004 şi vânzare-cumpărare de părţi sociale nr. 1934/13.10.2006". Deci, suprafaţa totală de teren este de 22.246 mp din acte şi din măsurători. Aceleaşi acte spun că imobilul S+P+1-3E+E 4 ocupă 1710 mp din totalul de 22.246 mp şi că are ca vecini plaja şi aleea de promenadă. „Beneficiarii doresc desfiinţarea parţială a acestui imobil care ocupă 1710 mp, în vederea refuncţionalizării acestuia. De asemenea, se doreşte desfiinţarea unor accese (casa scării, uşi, etc) şi demolarea unor pereţi din interiorul clădirii, în vederea recompartimentării şi modernizării ulterioare a construcţiei" se mai spune în documentaţia depusă la APM. Ba chiar şi regimul de înălţime se va modifica, dat fiind faptul că suprafaţa desfăşurată actuală este de 10.820,50 mp, iar cea propusă, de 9.111 mp. Documentaţia de mediu mai arată că „în timpul execuţiei desfiinţării imobilului parter se vor lua toate măsurile pentru ca realizarea acestei demolări să nu devină sursă de poluare pentru vecinătăţi. Se va împrejmui organizarea de şantier astfel încât să se evite ca resturi de materiale de construcţii să ajungă în zonele învecinate, respectiv pe plaja cu care se învecinează amplasamentul. Lucrările de desfiinţare presupun producerea unor zgomote puternice însă acestea se manifestă temporar şi sunt inevitabile în cazul executării acestui tip de lucrări". Deci, până la urmă nu este chiar o bordură, nu?!

cazino_mamaia_04.jpgEste sau nu pe plajă?!

Adriana Selea, director al Blue Terra Consulting spune că nu se va umbla la clădirea propriu-zisă a Cazinoului, ci „se va demola o terasă aflată în vecinătate". Cu toate acestea, documentaţia specifică faptul că „Lucrările de desfiinţare vor fi urmate de lucrări de reamenajare a obiectivului, lucrări ce vor face obiectul unui proiect separat". Aflând că ştim aceste detalii, evaluatorul de mediu Adriana Selea a revenit asupra spuselor şi a declarat că exteriorul Cazinoului nu va fi afectat de lucrări ci, ulterior demolării se vor face lucrări de interior, constând în anumite recompartimentări". Am continuat prin a-i spune că documentaţia prevede şi desfiinţarea unor accese (casa scării, uşi, etc). Din nou, Adrian Selea a completat că şi acestea vor suferi modificări. Până la urmă, de la bordura arhitectului Felix Arsene am ajuns la demolarea unei terase, a scărilor şi la recompartimentarea clădirii Cazinoului. Asta ca să nu mai punem la socoteală faptul că evaluatorul de mediu a considerat că imobilul nu se află pe plajă, aşa cum a fost considerat în mai multe documente, de-a lungul timpului şi, astfel, l-a exclus din aria de protecţie specială avifaunistică. Documentaţia de mediu precizează doar atât: „Imobilul S+P+1-3E+E 4 ce urmează a fi parţial desfiinţat se află în vecinătatea Mării Negre, declarată arie de protecţie specială avifaunistică (ROSPA0076), de aceea este necesar ca organizarea de şantier să fie împrejmuită şi de asemenea deşeurile să fie depozitate temporar în spaţii special amenajate, la distanţă faţă de plajă. Este important ca lucrările de desfiinţare a imobilului existent S+P+1-3E+E 4 să nu se desfăşoare în perioada 15 mai - 15 septembrie, deoarece în această perioadă în staţiunile turistice de pe litoral şi în zona plajelor cu destinaţie turistică este interzisă executarea lucrărilor de pregătire reparare, curăţare a clădirilor, de reparare a străzilor, trotuarelor şi dotărilor tehnico-edilitare subterane şi aeriene, aşa cum prevede Legea 597/2001, modif. prin Legea 493/2006 şi prin OUG 81/30.06.2009 pentru mofil. Art. 6 din Legea 597/2001 privind unele măsuri de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre". Vorbe...

Legătura City Park Mall

Am pornit de la bordura lui Arsene, am ajuns la terasa, scările şi recompartimentarea Adrianei Selea şi nu ne rămâne decât să ne întrebăm ce am fi aflat dacă am fi reuşit să-i contactăm şi pe beneficiarii proiectului. Pentru că, asemenea majorităţii construcţiilor de valoare din bucata de lume condusă de perechea de succes Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu, şi Cazinoul din Mamaia are o poveste impresionantă. Plaja din acea zonă apare la loc de cinste în expertiza DNA-ului din dosarul retrocedărilor în care Mazăre & Co au calitatea de inculpaţi. Se spune în document că „evaluarea terenului în suprafaţă de 22.793 mp ce reprezintă plaja din zona Cazinou Mamaia, cu nr. cadastral 18557 asupra căreia Primăria Constanţa şi-a intabulat dreptul de proprietate fără titlu" printr-o evaluare ce a produs statului un prejudiciu de 30.314.690 de euro.

În ceea ce priveşte clădirea, aceasta a făcut obiectul unui dosar penal privind înstrăinarea frauduloasă a activului, împărţit în Cazino Sud şi Cazino Nord. Partea de Sud a ajuns din patrimoniul Mamaia SA la Mehmetoglu SRL. Societatea, înfiinţată în 1991 o are ca asociat pe Sorina-Gina Hortolomei Moscu (nume care apare şi în dosarul retrocedărilor) şi SC Mega Development, al cărei administrator este chiar asociata. La rândul său, Mega Development are ca asociat firma cipriotă Talmage Overseas. Vă sună cunoscut?! Talmage Overseas este implicată şi în SC New Home Construct SA, dar şi în City Park Management, una dintre firmele din spatele City Park Mall. Aşa mai venim de acasă, mai ales că Sorina-Gina Hortolomei Moscu este şi administrator al SC Holland Development Group, firma care a cumpărat de la familia Gardef drepturile litigioase pentru terenul din parcul Tăbăcăriei pe care a fost construit mall-ul despre care vorbeam anterior. Oricum, individa apare în mai toate afacerile pe care gurile rele i le atribuie primarului Radu Mazăre. Numele femeii este legat de societăţi precum Mehmetoglu, Mobitom, Mega Development, Bulevard SA, Aqualand, Millenium Global Development, Clubo Galactic, Galamob şi Galatap, dar şi de personaje cum ar fi Costică Zelcă, Gheorghe Oancea şi Georgiana Andreea Şerban.

ghe_slabu.jpgGică, de la handbal la nisip

Best Hotels & Tours SRL, proprietar peste Cazino Nord, pe care l-a luat tot de la Mamaia SA are ca unic asociat firma Progetto 2000 Romania SRL şi drept administrator pe italianul Gilberto Bivona. Asociatul Progetto 2000 Romania ni-l prezintă pe afaceristul - preşedinte de club Gheorghe Slabu, dar şi SC Progetto 2000 SRL şi Italian Designer & Construction SRL. Potrivit unui material apărut pe 8 februarie 2010 în Atac la persoană, purtând semnătura lui Dan Badea, Best Hotels & Tours SRL a avut-o, iniţial asociată pe Victoria Bărbulescu, soacra lui Dan Lucian Victor, director la vremea vânzării al Mamaia SA. Articolul din publicaţia centrală spune că mulţi bani s-au dus de la Mamaia SA înspre firma soacrei. Aceasta s-a retras din societate la un moment dat şi le-a cedat locul Lui Radu Daniel Apostol şi Elenei Rădulescu. De la cei doi, Best Hotels & Tours a ajuns la Gheorghe Slabu, via Progetto 2000 Romania. Slabu este preşedintele clubului de handbal feminin CS Tomis. Oare care este interesul familiei Mazăre în „dosarul" desfiinţării Cazinoului din Mamaia?!

Va urma

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • STRABON 01 Mar, 2010 18:53 TREBUIE SA-L DAM JOS PE ACEST SLEIOS(MAZARE) SI SA-L CIURUIM! SAU IL TRIMITEM IN BRAZILIA CU TOT SAMBADROMUL PRIMARIEI!
  • fara nume 19 Feb, 2010 08:57 RUSINE RUSINE
  • NEAMTU 18 Feb, 2010 17:31 DA TREBUIE SA SCAPAM ORASUL CONSTANTA DE ACEST PRIMAR NENOROCIT,CINE IA DAT VOIE SA CONSTRUIASCA IN MAMAIA PE MALUL GHEOLULUI ?IN DREPTUL CAZINOULUI DI MAMAIA A FACUT CIRCIUMA LINGA CIRCIUMA ECSACT CA IN SATUL DE VACANTA. HOOOO-PRIMAR COMUNIST FASCIST.
  • OLGA 17 Feb, 2010 17:59 CINE SI-A BATUT JOC SI DE EMBLEMA CONSTANTEI CAZINOUL CARE IN ACEST AN FACE 100 DE ANI DE CAND FACE FALA CONSTANTEI , DAR LA ASA PRIMAR ASA ORAS ,FURA DOAR PT EL ,ORASUL ESTE O PARAGINA ,NU A FACUT DECAT SA FURE PT EL SI CU HAITA DE HOTI SI PATACHINE SAU C...VE . TOATA PENINSULA ESTE GROAPA LANGA GROAPA .INTREBATI PRIMARUL DIN CE SI-A CUMPARAT ATATEA LIMUZINE ??? CRED CA ESTE PRIMAR SI IN BRAZILIA CA LA PRIMARIE DESTUL DE RAR . CAT CONCEDIU DE ODIHNA ARE ???? DIN CE BANI ESTE PLATIT ????
  • joe 17 Feb, 2010 11:21 sa-l darame cu totul, doar un Cazino celebru avem in Cta
  • un cetatean 17 Feb, 2010 11:10 De ce nu precizati ca imobilul ce adaposteste Cazinoul Mamaia este pe lista Monumentelor de Arhitectura?Sau era?Comisia monumentelor ce parere are despre acest lucru?Niciuna, ptr ca e in mana Nicusorului? Arhitectul Arsene este nu preferat, ci asociat mai degraba,al mazaroilor(mascat,bineinteles), inclusiv cu Toma care a fost arhitectul sef al minunatului nostru oras.Cercul se inchidea perfect:primarul comanda,arhitectul sef se conformeaza,Arsene cu Kalinia executa!