Strângerea de semnături - maturizarea constănţenilor sau al patrulea mandat pentru Mazăre Psihoza Mazăre se propagă în OSV-urile lui Chiru!
Strângerea de semnături - maturizarea constănţenilor sau al patrulea mandat pentru Mazăre:Psihoza MazărePDL Constanţa a demarat la început de septembrie procedurile de strângere de semnături pentru organizarea unui referendum care să ducă la demiterea primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre.
Preşedintele organizaţiei judeţene a PDL Constanţa, Gigi Chiru, a fost primul care a semnat listele, fiind urmat de prefectul Constanţei, Claudiu Palaz.Şeful filialei PDL speră să strângă 70.000 de semnături şi susţine că această campanie va dura „atât cât va fi nevoie". În cazul în care numărul de semnături necesare este atins, în Constanţa ar putea fi organizat un referendum pentru demiterea primarului Radu Mazăre, iar aceasta este o altă speranţă a echipei lui Gigi Chiru. Deşi liderul democrat-liberal şi-ar fi dorit ca acţiunea să fie una a societăţii civile din Constanţa şi eventual să se deruleze prin intermediul fundaţiei care-i poartă numele, greul în cadrul acestui proiect îl va duce tot partidul. În acest sens, la întâlnirea care s-a consumat săptămâna trecută, preşedintele Chiru le-a înmânat preşedinţilor organizaţiilor secţiilor de votare (OSV) din municipiul Constanţa formularele pentru strângerea de semnături în vederea demarării procedurilor de suspendare a primarului Constanţei. Şefii OSV-urilor au primit instrucţiuni clare, dar şi responsabilitatea obţinerii a cel puţin 200 de semnături atât de la membrii de partid, cât şi de la localnicii din cartierele lor.
„Oamenii cer protecţie. Se tem de Mazăre şi de oamenii lor!"
Strângerea semnăturilor se desfăşoară anevoios, după cum ne-au declarat o parte dintre preşedinţii de OSV-uri. Am contactat aleatoriu 25 de reprezentanţi de OSV-uri tocmai pentru a avea o proporţie rezonabilă la totalul celor 190 de la nivelul municipiului. Sunt cazuri în care nu s-au înregistrat mai mult de 2 semnături, iar acestea aparţin preşedintelui de secţie şi eventual unuia dintre membri familiei acestuia. În situaţiile fericite, au fost strânse şi 5, dar şi zece semnături, însă cu mare greutate. Preşedintele OSV nr. 75, Adriana Mărdărescu, a fost unul dintre cei care au mărturisit sincer că îi va fi imposibil să strângă semnăturile, pentru că oamenii se tem să semneze şi să-şi dezvăluie toate datele personale, iar alţii refuză pentru că nu vor să piardă privilegiile pe care le au ca pensionari din partea Primăriei. „Unii primesc pachete, transport, acum, că vine iarna - ajutor de încălzire, pur şi simplu le e frică, mai cu seamă că ştiu că tot Mazăre o sa iasă primar şi îl ştiu răzbunător", spune Mărdărescu. Un alt lider de OSV, aceleaşi probleme reclamate. „Oamenilor li se cer prea multe date şi nu sunt de acord să le ofere. Se tem de repercusiuni. Unii pe bună dreptate, alţii parcă sunt paranoici. Şi eu am trăit şi sub Gheorghiu-Dej şi sub Ceauşescu, dar nu mă tem. Pentru că ştiu că nu au ce să-mi facă. Alţii mi-au spus în faţă că nu vor ca Mazăre să fie demis pentru că altul nu o să le mai dea pachete. Oamenii nu vor să înţeleagă că acele pachete nu sunt de la el ci sunt rezultate din şantajul practicat agenţilor economici. Dar ei nu ştiu. Va fi foarte greu să strângem semnăturile, eu am în jur de 10. Poate dacă am fi putut să le strângem şi din localităţile din jurul Constanţei, ar fi mers mai bine", spune şi Doina Baboi, preşedintele OSV nr. 8.
Ce spune psihologul!
Deşi frica de autoritate nu se mai potriveşte cu anii pe care-i trăim, ea fiind atribuită perioadei comuniste, am încercat să aflăm cum funcţionează această temere asupra maselor dresate cu „pacheţelul" sau „ajutorul social". Psihologul Cristina Dincu explică faptul că nu doar trecutul are impact asupra maselor, ci mai ales prezentul. „Astăzi, când la televizor nu ne mai sunt prezentaţi oamenii de valoare, ci sunt promovaţi şmecherii, ce mai pot să înţeleagă oamenii, privitorii? Nu vorbim despre o teamă propriu-zisă de autoritatea legitimă, ci faţă de cei care deţin puterea. În plus, duplicitatea face parte din psihologia românilor. Întotdeauna am căutat să alegem calea de mijloc, mereu ne-am dorit şi ceva nou, dar în acelaşi timp să ne fie şi bine. Nu prea se poate chestiunea aceasta", spune psihologul, care a adăugat că este foarte posibil ca cei chestionaţi să nu aibă încredere în acest demers, ştiut fiind faptul că psihologia maselor reacţionează prompt la zvonuri, iar de ani de zile în oraş se spune că Mazăre controlează absolut orice colţişor. „Chiar şi în timpul alegerilor, oamenii se feresc să-şi afirme public opţiunea electorală la gândul că vor avea ceva de pierdut. În cazul bătrânilor este şi mai elocventă această teamă şi în general a categoriilor aflate la limita subzistenţei", a conchis Cristina Dincu.
Politologul Florin Anghel: „Contează relaţia dintre liderii PDL şi publicul ţintă"
Analistul politic Florin Anghel, şeful Catedrei de Istorie Modernă, Contemporană şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Ovidius" din Constanţa, spune că acest proiect va reprezenta fie testul maturizării constănţenilor care sunt guvernaţi de 11 ani de Mazăre, fie cel de-al patrulea mandat de primar pentru cel care este primarul Constanţei. „Privind din afară acest proiect, am rezerve că se vor strânge 70.000 de semnături, plecând dacă vreţi de la faptul că PDL Constanţa nu a fost în stare să rezolve pe plan local nici problema Cazinoului şi nici pe cea a cartierului de containere pe care vrea să-l facă primarul. În plus, o parte din elita locală este strâns legată de interesele politice, iar aceste interese, la Constanţa, înseamnă PSD. Factorii de decizie în acest proiect trebuie să ştie să-l gestioneze extrem de transparent, oamenii să înţeleagă scopul acestui demers şi pe de altă parte să fie asiguraţi că dacă Mazăre nu va fi demis sau suspendat, PDL va merge până la capăt şi-i va apăra în cazul în care vor apărea incidente. Nu trebuie neglijat nici aspectul electoratului captiv al primarului. Cu siguranţă va fi foarte greu de convins să semneze persoanele care în actual context economic se bucură de privilegiile date de primărie. În orice caz, trebuie identificat acel electorat care reprezintă un procent foarte mare, poate chiar de 70%, şi care nu merge la vot. El ar trebui să fie adevărata ţintă, însă şi acest electorat trebuie convins cu fapte, nu cu vorbe", susţine analistul Florin Anghel.
„Asigurăm confidenţialitatea datelor"
Secretarul general adjunct al PDL Constanţa, Mihai Petre, a făcut din nou un apel către liniştirea celor care doresc să semneze pentru suspendarea lui Mazăre. „Ne aşteptam să existe astfel de temeri din partea constănţenilor. Tot ce putem să le spunem în acest moment oamenilor este că li se asigură confidenţialitatea datelor, singurul care va intra în posesia semnăturilor va fi preşedintele organizaţiei, Gigi Chiru, care la rândul său le va înmâna prefectului în vederea validării referendumului", a precizat Mihai Petre. Democrat-liberalii par să fi înţeles că nu întotdeauna socoteala de acasă se potriveşte cu cea din târg, motiv pentru care sunt pregătiţi şi pentru un eşec: „PDL va merge până la capăt şi respectăm dorinţa electoratului, care are ocazia să semneze acum sau să iasă la vot în 2012!", asigură Petre.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- CALU 20 Sep, 2011 14:57 VINO LA PALAZU MARE SI SEMNEAZA TOTI