Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:26 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teodosie mitropolitul

ro

16 Feb, 2008 00:00 3890 Marime text
1203106779.jpg

Intre 5 si 7 martie, la Bucuresti va avea loc sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane * Cu aceasta ocazie, va fi ales episcopul Episcopiei Ortodoxe Tulcea, dar si mitropolitul Moldovei * Totodata, pe ordinea de zi este posibil sa fie trecuta si numirea IPS Teodosie ca mitropolit onorific, daca nu va fi ales mitropolit al Moldovei

Recent, Guvernul a aprobat noul Statut al Bisericii Ortodoxe Romane, care a si fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei. Acesta este primul astfel de document, cu modificari substantiale dupa 60 de ani de existenta a celui abrogat. Principala corectie se refera la structura organizatorica a Bisericii Ortodoxe Romane, care are acum sase mitropolii in interiorul granitelor Romaniei si inca trei peste hotare. Enoriasii dintre Dunare si mare vor apartine, ca si pana acum, de Mitropolia Munteniei si Dobrogei, care va cuprinde Arhiepiscopia Bucurestilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Targovistei, Episcopia Argesului si Muscelului, Episcopia Buzaului si Vrancei, Episcopia Dunarii de Jos, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Episcopia Alexandriei si Teleormanului, Episcopia Giurgiului si Episcopia Tulcei. O alta imbunatatire a statutului, care a facut sa se nasca disensiuni chiar in cadrul Sfantului Sinod, se refera la organizarea alegerii ierarhilor. Trebuie spus ca, pana la modificarea Statutului, votul apartinea Consiliului Electoral Bisericesc, format din laici si mireni, acum acest atribut revenind in exclusivitate membrilor Sfantului Sinod, in baza nominalizarilor apartinand sinoadelor mitropolitane corespunzatoare eparhiilor pentru care se fac alegeri. Asa se face ca, la sedinta din 5-7 martie, vor fi alesi primii opt ierarhi, printre care si mitropolitul Moldovei si Bucovinei, functie ramasa vacanta dupa ce PF Daniel a ajuns patriarh, dupa noile reguli. Tot in noul Statut al BOR mai este prevazuta si infiintarea de ranguri cu titlu personal de mitropolit onorific, ce poate fi acordat arhiepiscopilor, si de arhiepiscop onorific, ce poate fi acordat episcopilor, justificata prin misiunile diplomatice pe care le-ar putea primi acestia.

Oricine isi doreste sa fie mitropolit

In cadrul sedintei de care aminteam, va fi ales si mitropolitul Moldovei si Bucovinei, precum si episcopii de Salaj, Slatina, episcopul pentru diaspora romana de la Roma, episcopul pentru diaspora din Madrid si pentru romanii din Melbourne si Stockholm. Primul jilt, acela de mitropolit al Moldovei, este tintit, printre altii, si de catre arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintitul Teodosie. Doar ca acesta nu mai are sprijinul pe care l-a avut la alegerea patriarhului, cand a fost propus sa candideze. Atunci, Teodosie avea de partea sa pe senatorul PD-L Dorel Constantin Onaca, pe Trifon Belacurencu si pe Victor Tarhon, ultimii din eparhia Tulcei, dar si alte cunoscute personaje ale lumii politice actuale. Numai ca Statutul s-a modificat si civilii nu mai voteaza. Deocamdata, in carti s-ar afla mana dreapta a lui Daniel, IPS Laurentiu, mitropolitul Ardealului. Numai ca, prevazator, a anuntat ca nu este interesat de functia respectiva. In aceasta situatie, candidati pentru mitropolia Moldovei ar putea fi Casian Craciun - episcopul Dunarii de Jos, unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai Preafericitului Daniel, Ioan Selejan - episcop de Covasna, si chiar Teofan - mitropolitul Olteniei. Daca, totusi, Sfantul Sinod nu il va trece in randul candidatilor si pe Teodosie, atunci singura varianta ar putea ramane, pentru inaltul ierarh al Dobrogei, mitropolia Tomisului, cu toate ca Daniel nu prea agreeaza aceasta idee. Dar Teodosie s-ar multumi si ca mitropolit al Tomisului, prin unificarea arhiepiscopiei locale cu cea a Dunarii de Jos. Si este foarte posibil sa se intample asa ceva, daca nu vor mai fi si surprize. Cert este totusi ceva: daca nu va fi mitropolit, mitropolit onorific tot va fi, pentru ca noul Statut al BOR permite ca "ierarhii eparhioti din unele scaune chiriarhale cu trecut istoric recunoscut si cu importanta pastoral-misionara, administrativa si cultural-nationala, care s-au distins printr-o slujire chiriarhala deosebita si indelungata a Bisericii, la propunerea Patriarhului, facuta in consultare cu Sinodul Permanent, pot primi, cu aprobarea Sfantului Sinod, ranguri cu titlu personal, de mitropolit onorific". Actul normativ mai spune ca "membrii Sfantului Sinod carora li se acorda ranguri onorifice cu titlu personal vor fi inscrisi in lista membrilor Sfantului Sinod si pomeniti la slujbele religioase, dupa mitropolitii, respectiv, dupa arhiepiscopii din ordinea administrativa a Bisericii Ortodoxe Romane".

Scris de: {autor}Emilian ANDREI{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii