Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:45 04 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tonga Soa! Ce pericole îl pândesc pe Mazăre în Madagascar (galerie foto)

ro

01 Oct, 2011 01:21 5310 Marime text
01_Mazare_Mazare.jpgTonga Soa! (Bine aţi venit!). Aşa îşi întâmpină oaspeţii site-ul oficial al Consulatului Madagascarului la Bucureşti. Pagina de Internet laudă locurile exotice şi pline de mister în care primarul Radu Mazăre îşi va petrece vacanţa, ediţia de toamnă. Însă, dacă ne întoarcem puţin atenţia înspre autorităţile române, situaţia nu mai pare atât de roz. De la lemurieni, poveşti cu corsari, ape albastre, plaje frumoase şi peisaje de vis, ajungem la o situaţie politică tensionată şi chiar... la piraţii zilelor noastre. Site-ul Ministerul Afacerilor Externe menţionează, la capitolul alerte de călătorie, şi Madagascarul. Menţionăm că ultima actualizare a fost făcută pe 28 septembrie a.c. Ce spune MAE despre Madagascarul înspre care se îndreaptă Mazăre?! „Există factori de risc - evitaţi deplasările ce nu sunt necesare!".

Primul motiv de îngrijorare pentru turişti este, potrivit www.mae.ro, situaţia politică tensionată din Madagascar. Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Madagascar sau se află deja pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi cu insistenţă să evite grupurile de demonstranţi, precum şi zonele aglomerate şi să nu se implice în discuţii politice sau de orice altă natură, chiar dacă sunt paşnice. În cazul în care există cetăţeni români în zonele în care se înregistrează manifestări violente, sunt sfătuiţi să aibă provizii de apă, mâncare şi combustibil şi să evite deplasările în afara locuinţei, până la calmarea situaţiei", se arată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Piraţii, o ameninţare

Mai mult, un pericol foarte mare îl reprezintă şi acţiunile de piraterie practicate la scară largă în special în Golful Aden şi în Oceanul Indian, care afectează situaţia de securitate din nordul Madagascarului. Se menţionează şi aspecte legate de vreme, dar, dată fiind perioada anului în care a decis să devină turist pe ce-a de-a patra insulă ca mărime din lume, primarul Radu Mazăre nu va fi afectat. Totuşi, este bine de ştiut că, în Madagascar, în perioada ianuarie - martie este sezonul ploios. Vremea extremă se poate manifesta sub formă de cicloane tropicale, ploi abundente şi inundaţii masive.

Dar ce va face cetăţeanul român Radu Mazăre dacă va întâmpina probleme în Madagascar şi va dori să ceară sprijinul autorităţilor române? Răspunsul este greu de dat. „România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Madagascar. În calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Madagascar sau se află deja pe teritoriul său sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Republica Africa de Sud şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse" spune www.mae.ro.

Onaca l-ar salva

Ca recomandări suplimentare, cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Cei care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări: să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării, să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini, să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic, să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale, să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

Totuşi, nu putem uita aspectul legat de piraţii din Golful Aden şi din Oceanul Indian, care afectează situaţia de securitate din nordul Madagascarului. Aşa că l-am apelat pe Dorel-Constantin Onaca, consulul onorific al României în Bangladesh, cel care, de-a lungul vremii, s-a implicat în salvarea marinarilor români capturaţi de piraţi. L-ar salva Onaca pe Mazăre din ghearele piraţilor?! „Absolut! Şi l-aş duce în Djibouti, Somalia (râde). Serios, normal că l-aş salva. Dar să ştiţi că Golful Aden este totuşi departe de Madagascar. Acolo nu-i de glumă, este o situaţie mai dificilă, mai ales că mulţi marinari români au fost răpiţi de piraţii din Golful Aden", ne-a explicat Dorel-Constantin Onaca.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • nenea 02 Oct, 2011 08:53 Poate ne scapa astia de el!.......
  • Gogu 01 Oct, 2011 05:01 Nu avem noi norocul sa scapam de Mazarica nazistul . Ar fi prea frumos sa ise intimple ceva