Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:19 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tucan, bun de plata

ro

10 Apr, 2008 00:00 4480 Marime text
1207770850.jpg

Firma sotiei lui Jean Paul Tucan trebuie sa achite datoriile societatii Dominus Rei

Dominus Rei, societatea care facilita transportul pe ruta Constanta - Navodari, i-a lasat mostenire succesoarei, JTA Trans Group, firma de transport a familiei Tucan, datoriile sale, in valoare de 15.739,92 de lei. JTA a fost obligata de instanta sa plateasca "oalele sparte" ale SC Domius Rei SRL, apartinand lui Valentin Leauta. In ciuda tuturor demersurilor intreprinse de reprezentantii JTA pentru a dovedi contrariul, judecatorii au considerat firma sotiei lui Jean Paul Tucan ca fiind mostenitoarea de drept a Dominus Rei, intrata in faliment. Asta inseamna ca Tucan si ai lui au fost obligati sa plateasca nu mai putin de 15.739,92 de lei catre Serviciul Public de Impozite, Taxe si alte Venituri ale Bugetului Local (SPITVBL). Concret, pe rolul instantelor constantene s-a aflat dosarul cu numarul 5936/118/2006, in care statutul de reclamant si-l asuma JTA Trans Group SRL, iar pe pozitia adversa era SPITVBL. Totul a inceput cand SPITVBL a incunostintat JTA ca are de achitat, ca urmasa a Dominus Rei, suma de 15.739,92 de lei, reprezentand amenzi contraventionale, cheltuieli de judecata si cheltuieli de executare. Serviciul de taxe a stabilit ca JTA are raporturi de munca cu cel putin jumatate dintre fostii angajati ai societatii falimentare si raporturi comerciale cu cel putin jumatate din fostii clienti.

Tucan, controlat de Leauta

In plus, acestia au considerat ca JTA Trans este "controlata indirect de catre fostul administrator al SC Dominus, Valentin Leauta, care este salariat al societatii, iar sotia acestuia detine 40% din capitalul social al JTA". Total nemultumiti sa plateasca in locul SC Dominus, pe 21.03.2006, Valentin Tucan, ca reprezentant al JTA, a inaintat instantei o contestatie prin care "solicitam anularea Dispozitiei nr. R 134506/20.02.2006, prin care s-a respins contestatia noastra, prin care am solicitat anularea Deciziei nr. B 1569/11.02.2006 prin care s-a stabilit raspunderea in solidar a societatii noastre pentru datoriile apartinand SC Dominus Rei, pe care o consideram netemeinica si nelegala si pe care va solicitam sa o anulati". Ceea ce se poate desprinde din aceasta cerere, mai degraba circulara, este ca Tucan nu vroia in ruptul capului sa achite amenzile in locul lui Dominus, mai precis al lui Valentin Leauta si Maria Berbeaca, actionarii firmei falimentare. Concret, reprezentantii JTA insistau ca nu ei trebuie sa raspunda pentru datoriile Dominus, pentru ca "societatea noastra nu controleaza societatea debitoare, nu este controlata de societatea debitoare si nici nu se afla sub control comun". In sustinerea acestei afirmatii, Tucan si ai sai au pus la dispozitia judecatorilor situatia actionarilor firmei Dominus, comparativ cu cei ai JTA. In ceea ce priveste firma falimentara, Leauta detinea 45 de procente, in timp ce Berbeaca era actionar majoritar, cu 55%. Totusi, un prim element de surpriza a fost semnalat cu privire la actionariatul JTA. Astfel, conform datelor existente in dosarul mai sus amintit, Alina Carmen Tucan detine majoritatea, cu 55%, iar cumnatul sau are 5%. Interesant este faptul ca restul de 40% din actiuni apartinea Adelei Leauta, sotia lui Valentin, de la Dominus. In ciuda acestui fapt, reprezentantii JTA au afirmat, prin avocatul lor, ca cele doua societati nu au nici macar un singur asociat comun. Pentru a preveni suspiciunile ce s-ar putea isca in legatura cu sotii Leauta, cei de la JTA afirma in cererea adresata instantei: "daca s-a considerat faptul ca Adela Leauta ar fi persoana interpusa pentru Valentin Leauta, va rugam a observa ca nici in aceste conditii decizia (de a raspunde in solidar cu firma falimentara, n.r.) nu este valabila, deoarece Leauta nu a avut nici in prima si nici in a doua societate control, in sensul aratat de Codul de Procedura Fiscala". In continuare, avocatul JTA a afirmat ca intre niciunul din angajatii Dominus Rei si firma JTA nu exista raporturi de munca. Judecatorii Tribunalului nu s-au lasat insa impresionati de argumentele familiei Tucan si au respins actiunea, pe 13.10.2006. Cu alte cuvinte, daca JTA a preluat clientii si angajatii Dominus, trebuie sa isi asume intreaga mostenire si sa preia si datoriile. Profund nemultumiti, reprezentantii JTA au atacat decizia, iar dosarul a ajuns pe rolul Curtii de Apel.

Goodbye, Leauta!

Foarte interesant este faptul ca, inainte cu putin de a se pronunta instanta, Tucan si ai sai s-au decis sa o inlature pe Adela Leauta din actionariat, probabil pentru a intari ideea ca nu exista nicio legatura intre cele doua firme de transport. In acest sens, pe 29.09.2006, prin actul aditional modificator nr. 1, Alina Carmen Tucan a devenit asociat unic al firmei JTA Trans, dupa ce Adela Leauta i-a cedat actiunile sale. Valentin Tucan nu mai este mentionat deloc, in schimb actiunile sale apar tot in patrimoniul cumnatei. Prin acelasi act, Victor Secuiu devine administratorul JTA. Cu toate aceste schimbari in actionariat, judecatorii Curtii de Apel nu s-au lasat induplecati si au respins recursul ca nefondat, iar JTA a fost nevoita sa se resemneze si sa achite datoriile SC Dominus. Contactat telefonic, Valentin Leauta a declarat ca nu i se pare fireasca aceasta decizie a Curtii, afirmand ca firmele nu trebuiau sa raspunda solidar. "Nu aveam majoritate in niciuna dintre firme, nu aveam controlul, asa incat JTA sa plateasca dupa Dominus".

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii