Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:00 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uite că sunt bani. Sau s-ar fi găsit! Contre violente pe tema vânzării Cazinoului între Palaz şi Mazăre (galerie foto + video + documente)

ro

30 Jul, 2011 00:57 4433 Marime text

01-Cazino.jpgO masă rotundă pentru dezbaterea problemei Cazinoului din Constanţa a avut loc ieri la iniţiativa Asociaţiei Absolvenţilor Universităţii Maritime din Constanţa, a Grupului pentru Jurnalism, Cultură şi Comunicare, ca parte a proiectului „100 de zile pentru 100 de ani".

Printre invitaţi s-au numărat prefectul Claudiu-Iorga Palaz, primarul Radu-Ştefan Mazăre, viceprimarul Decebal Făgădău, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, Radu Ştefan Corneanu, reprezentant al Ordinului Arhitecţilor, dar şi parlamentarii constănţeni Antonella Marinescu (PSD), Maria Stavrositu (PDL), Aledin Amet (UDTTMR) şi Puiu Haşotti (PNL). Disputa a fost aprigă, iar concluziile cam aceleaşi ca înainte de întâlnire: Cazinoul ori se vinde, ori este luat de Guvern, printr-unul dintre ministerele de resort (probabil că preferat ar fi MDRT-ul Elenei Udrea). Ca de fiecare dată, Radu Mazăre s-a lăsat aşteptat, ajungând la mai bine de 10 minute de la începerea discuţiilor. Dar, a venit pregătit, în ciuda nervozităţii pe care nu şi-a putut-o ascunde. După prezentarea istoriei clădirii emblematice a Constanţei, făcută de Doina Păuleanu, edilul urbei a sărit ca ars. Că ce, constănţenii de la 1900 erau mai fericiţi cu Cazinoul, în care s-a băgat o sumă foarte mare de bani, în condiţiile în care nu aveau străzi şi canalizare?! Aşa ar fi trebui să facă şi el, acum, după 100 de ani!? Ajuns la dezbatere îmbrăcat cu pantaloni scurţi, sandale şi ochelari de soare roşii, Mazăre s-a oţărât: „E frumos ce spune istoria, dar pe banii constănţenilor se făcea asta, oameni care nu o duceau tocmai bine. Erau vai de mama lor, şi casele, şi locuitorii. Mă bucură iniţiativa, cum am spus, analizând variantele am considerat că cel mai bine pentru comunitate, pentru obiectiv în sine ar fi vânzarea lui. Iar cel care îl ia să bage milioanele să-l reabiliteze.

IMG_9350.jpgAm fost intrigat că o clădire a suscitat atâta interes când în România se vinde tot. Nu ştiu dacă în loc să fac canalizări şi drumuri aş fi băgat o căruţa de bani într-un cazino". A povestit cum s-a judecat primăria pentru a aduce Cazinoul înapoi la municipalitate, cum a organizat o licitaţie internaţională şi cum, abia la a treia „strigare" a reuşit să convingă nişte israelieni să-l concesioneze. Şi asta cu chiu, cu vai. Apoi, criza i-a dat peste cap pe afaceriştii israeliţi şi, uite, nu au mai putut pune în aplicare planul pe care îl aveau pentru Cazino: „ Ne-am trezit cu această clădire minunată în braţe şi cu cele trei opţiuni: o ţinem la primărie, dar nu avem bani pentru asta. Numai subvenţia la încălzire v-o dau exemplu. Ar trebui să fiu nebun ca să scot bani să reabilitez şi apoi să o dau în concesionare altora. Dacă îl vrea guvernul, îl dau cu un leu. Pe mine mă interesează să fie reparat şi să aducă turişti, să facă bani". Şi prefectul Claudiu-Iorga Palaz a luat cuvântul, atrăgând atenţia asupra faptului că trebuie căutaţi şi vinovaţii pentru situaţia în care a ajuns simbolul Constanţei şi analizat modul în care s-a respectat contractul de concesiune al firmei Queen Investments. Cum argumentele reprezentantului Guvernului în teritoriu legate de faptul că angajaţii Primăriei nu şi-au făcut treaba şi nu au verificat modul în care israelienii îşi respectă contractul nu l-au bucurat deloc, Mazăre a răbufnit: „Ce facem aici? Mă judecă prefectul? Îmi judecă contractul? Ăia au plecat, evreii. Au pierdut un milion de euro şi au plecat. Ce să facem? Urmăriţi-i p-ăia. Pe noi anchetaţi-ne, băgaţi-ne în puşcărie, băgaţi-i şi pe ăia cu noi!". „Primăria nu a fost în stare să controleze un contract de concesiune, cum o să controleze o vânzare?", a replicat Palaz. Reacţia lui Mazăre a fost însă şi mai violentă: „Domnule prefect, vreţi să încetaţi cu acuzele astea? Asta faceţi toţi băsiştii, numai anchete. Ce mă certaţi pe mine? Nu am venit să mă certaţi şi să-mi spuneţi că mă cercetaţi". Şi, pentru a ajunge totuşi la un consens, prefectul Claudiu Palaz a venit cu o soluţie: „Îmi doresc ca acest Cazino să fie cedat, pe varianta de un leu, unuia dintre ministere"

IMG_9353.jpgEvident, s-au căutat toate nodurile din papura numită trecerea Cazinoului la Guvern. Ba ca se aşteaptă prea mult o reacţie din partea vreunuia dintre ministere, ba că aşa ceva nu se va întâmpla niciodată... nimic nu i-a convenit lui Mazăre.

După disputa deschisă Palaz - Mazăre au luat cuvântul parlamentarii care au fost, ba de partea lui Mazăre, ba pentru păstrarea Cazinoului la oraş. Mai mult, deputatul Aledin Amet a adus aminte de cazul Geamiei Hunkiar, în apropierea căreia s-a realizat, cu autorizaţie, un bloc, în ciuda faptului că lăcaşul de cult musulman este clădire de patrimoniu. Dezbaterea s-a finalizat, aşa cum am mai spus, cam cu aceleaşi idei cum începuse: Cazinoul va fi vândut ori va ajunge la vreun minister. Cu toate acestea, pe la colţuri, Mazăre şi ai lui şuşoteau că nu ar fi de acord cu această variantă şi că ar prefera vânzarea. Om trăi şi om vedea...

Mazăre a repetat aproape obsesiv că nu are bani pentru a reabilita Cazinoul. Vreo 100.000 de euro, spune el, pentru conservare s-ar găsi, dar 10 milioane de euro pentru reabilitare nu au fost şi nu vor fi. Dar... am putea să-l contrazicem. De-a lungul vremii, Primăria şi instituţiile subordonate ei, cum ar fi Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat şi SCIL Confort Urban au pompat bani înspre nişte firme. „Dedicaţii", le-am putea spune. Zeci de licitaţii au fost câştigate de către afacerişti cu prieteni sus-puşi. Să vedem care-i bilanţul...

Conpress

Grupul de firme Conpress este foarte cunoscut. Conpress Holding a câştigat, în perioada 2008-2011, de la RAEDPP şi Primărie, pentru servicii de pază (sedii, funcţionari publici, bunuri publice şi private) „numai". 16.532.225 lei fără TVA. Conpress Group a fost, la un moment dat, şi firma lui Radu Mazăre. Sanda Ciocoiu, actualul administrator, a intrat în Conpress Holding în 2002, atunci când a preluat părţile sociale de la nimeni alţii decât Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Cu această ocazie, Sanda a fost numită şi administrator al business-ului, luându-i locul lui Constantinescu. În acest moment, firma îi are ca asociaţi pe Sorin-Gabriel Strutinsky, Mihail Cârciog (decedat în urmă cu câteva luni) - ambii parteneri de afaceri al cuplului Mazăre-Constantinescu, dar şi pe Sanda. Afacerista este, printre altele, şi vicepreşedinta organizaţiei municipale de femei a PSD-ului. Conpress Group nu a fost chiar atât de norocoasă. A luat de la municipalitate doar 61.887,16 lei fără TVA, în 2008, pentru abonamente la ziare şi reviste. Acţionari ai Conpress Group sunt Radu-Ştefan Mazăre, Sorin-Gabriel Strutinsky şi Daniel-Nicuşor Constantinescu. Societatea este unicul acţionar al SC Tutun şi Ziare SRL, firma care deţine chioşcurile de ziare cu acelaşi nume.

Mobitom

Amenajarea de terenuri de sport, de locuri de joacă, furnizare, reparare, vopsire, transport, demontare bănci şi copertine, amenajarea de ţări ale piticilor, întreţinere fântâni arteziene, întreţinere scenă şi ring piaţetă Cazino Mamaia... cu asta se poate lăuda Mobitom-ul. Lucrările au venit de la Primărie şi de la SC SCIL Confort Urban. Un total... confortabil: 3.434.791,46 lei fără TVA, numai între 2008 şi 2011. asta ca să nu mai punem la socoteală vreo 7.794.105,33 lei fără TVA obţinuţi din licitaţiile de la Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate. Societatea are ca acţionar, cu 98,678%, pe SC Five Holding SA, iar ca administratori pe Gheorghe Oancea, David Sişu şi Valentin Boroş. Mobitom, care a fost implicată în proiectul locuinţelor ieftine pentru tineri, a câştigat, în 2008 şi în 2009, numai de la Primăria Constanţa, licitaţii în valoare de aproape 2.300.000 de lei fără TVA. Asta, ca să nu mai punem la socoteală numeroasele contracte cu CJC-ul lui Nicuşor Constantinescu, dar şi cu instituţiile subordonate Primăriei sau Consiliului Judeţean. Nu trebuie să uităm nici faptul că în portofoliul companiei se numără proiecte precum fântânile arteziene din Constanţa, Aqua Magic, reabilitarea Delfinariului şi Spectrum Residence. Gheorghe Oancea administrează afaceri cum ar fi On Plonge, Mobitom, Plonge Prest, Plonge, Shark şi Five Holding. Cea din urmă societate este cea pe numele căreia funcţionează magazinul Brick, posesoare a unui proiect de hotel cu 21 de etaje pe spaţiul verde, în Mamaia, între Parc şi Perla. Ba chiar, Mobitom şi Five Holding au sediul în acelaşi loc, pe strada Ion Roată nr. 3, unde găsim şi magazinul Brick. Five Holding este proprietarul magazinului Brick, dar şi asociat în SC Sigma Trading SA, firmă în care deţin acţiuni primarul Mazăre, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu.

Pomacost

Legenda spune că numele firmei vine de la nişte iniţiale: PO(pa)MA(zăre)CO(nstantinescu)ST(rutinsky). PO-ul nu mai este administratorul societăţii de vreun an, însă sporul n-a plecat odată cu el. Basarab Popa, fostul administrator, cel despre care se spune că ar fi vărul primarului Radu Mazăre (chiar şi pe bunicul acestuia dinspre mamă tot Basarab îl chema), a părăsit conducerea Pomacost, iar locul său a fost luat de Alexandru Leca-Pimen, cel care administrează şi Nisipuri SA, firmă în care a fost implicat chiar şi primarul Radu-Ştefan Mazăre. Mai contează că vărul este inculpat, alături de primarul Constanţei, în celebrul dosar al retrocedărilor?! Oricum, firma a mers bine. între 2007 şi 2011, Pomacost a câştigat de la Primărie şi RAEDPP pentru furnizare sămânţă de gazon, amenajare şi întreţinere spaţii verzi, material dendrologic şi răsaduri pentru programul Flori de Mai, furnizare de plante decorative, de gazon, montare de ghivece, ş.a.m.d., aproximativ 4.396.164,6 lei fără TVA.

Telegraf Advertising

Aici treaba este simplă. Agenţia Telegraf Advertising s-a ocupat de publicitatea pentru Confort Urban, Primărie şi Serviciul Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local. Totalul: 4.804.359,6 lei fără TVA, între 2007 şi 2011. În societate este implicat Sorin-Gabriel Strutinsky, asociatul lui Mazăre şi al lui Nicuşor Constantinescu.

SOTI Cable Neptun

5.087.064,17 lei fără TVA este agoniseala SOTI Cable Neptun în perioada 2008 - 2011 de la Primărie şi SCIL Confort Urban pentru mediatizări lucrări, publicitate TV, organizare şi prezentare de spectacole. SOTI este firma care deţine televiziunea Neptun. Până în 2004, funcţia de director al postului a fost deţinută chiar de fratele primarului Constanţei, Alexandru Mazăre. În prezent, primarul Mazăre nu apare în acţionariatul companiei şi nici în cel al firmelor care deţin părţi sociale în SOTI Cable Neptun, firma care administrează postul de televiziune TV Neptun. În prezent, Mazăre şi Constantinescu, alături de Sorin Strutinsky, patronul SOTI Cable Neptun, sunt parteneri de afaceri în mai multe firme, printre care Conpress Group, SC Xenoti (Hotel Flora) şi Sigma Trading.

Totalul, demn de Cazino

Dacă adunăm cifrele prezentate mai sus obţinem un total de 40.443.320,83 lei fără TVA. La un curs mediu de 4 lei/euro obţinem 10.110.830,20 euro. Fără TVA! Bani nu glumă. Cât pentru reabilitarea unui Cazino.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tomass 31 Jul, 2011 19:19 Mazare vezi ca a mai scapat ceva din parcul Tabacarie hai sa vindem si bucatica aia pina nu se prind fraieri de constanteni ce hram purtam.Te atept la schete, vezi cum vi inbracat .Nu te mai inbraca in papagal ca deja te recunosc astia din opozitie.
  • gigi 31 Jul, 2011 00:44 un demers interesant , felicitari participantilor , speram sa apoara si rezultate bune pentru orasul Constanta.
  • Mariana 30 Jul, 2011 20:56 Deosebit de interesanta pozitia acestui ilustru ziarist Valentin Coman, cel care se zbate pentru obiectivitatea si libertatea presei astfel incat creeaza si grupari obscure cu astfel de teme! As avea o intrebare, insa: daca tot e asa cinstit constanteanul asta, cum de a acceptat sa modereze o dezbatere sub tutela unui om politic? Si, de ce nu a fost invitat si presedintele celui mai important partid de opozitie la discutie? Oare Gigi Chiru nu era un alt actor pe aceasta tabla de sah? Oricum, concluzia sta in picioare: valentin Coman este ultimul jurnalist independent si curat din Romania- de aici si tonul promazare al dialogului, din obiectivitate si nu slugarnicie!
  • o pensionara 30 Jul, 2011 16:58 sa-i dea Dumnezeu sanatate lui raducu ca ne da pachete moca,si abonamente,toata viata am frecat menta si acum am drepturi multe,tot pe raducu am sa-l votez,ce ne trebuie noua cazinou?nu ne tine de foame noua pensionarilor prapaditi(puturosi odinioara). p.s.ce mult imi place de tinuta lui,asa maica sa vii in papuci si tricou,ce daca era atata lume in sedinta,asta este educatia pe care o are,un veritabil gay....looooooool
  • simple prosteli 30 Jul, 2011 10:40 Unii sunt de parere ca probabil prefectu isi face si el nitica campanie ca mai zicea si de FinGeRo si tot nimic nu s-a intamplat acum ii trage cu Cazinoul si tot nimic nu se va face, etc
  • valentin 30 Jul, 2011 09:27 Bravo. Felicitari. Sunteti singurii care au pus la dispozitia cetatenilor inregistrarea acestei dezbateri.
  • ion culturnicu 30 Jul, 2011 07:42 Io te te ce bine se inteleg mazare si hasoti. Pai cum sa nu se inteleaga cand la orizont se intrevad oaresice comisioane. Ca la fel de bine s-au inteles si la concesionare. Ca fratele ionel si sluga virgil lungu au fost implicati pana in gat. Pentru ce si pentru cat stie avocatul corin danescu. Apropo, puiu si raducu de ce va facurati ca ploua la intrebarea lui amet cu Hunchiaru. Sau nu vreti sa stie cat ati luat. Nu-i nimic aveti un dosar penal si cu asta.
  • talpa tarii 30 Jul, 2011 02:14 Mai, tata! eu cred ca organizatorii au avut curaj. daca castiga Mazare ii f...te Palaz, daca castiga Palaz ii f...te Mazare. sau sunt prea smecheri, veniti de pe afara si pleaca din nou pe mare, fara sa le pese de astia...