Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:18 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde-s subevaluarile de alta data?! Cum a ajuns Cazinoul din Mamaia la Sorina Hortolomei si Gica Slabu

ro

22 Mar, 2010 03:56 14972 Marime text
deschidere.jpgZIUA de Constanţa v-a informat în ediţiile trecute că gruparea de afacerişti care a pus mâna pe Cazinoul din Mamaia are planuri... măreţe pentru clădirea care a fost ridicată în 1934.

Într-un proiect depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului, se doreşte obţinerea acordului de mediu pentru „desfiinţare parţială imobil S+P+1-3E+4 parţial cu o suprafaţă de 1710 mp". Beneficiarii proiectului sunt SC Mehmetoglu SRL, SC Best Hotels & Tours SRL şi SC Progetto 2000 România SRL, firme cu rezonanţă, conduse de indivizi cu o întreagă istorie de business în spate.

Cu alte cuvinte, cele trei societăţi doresc desfiinţarea clădirilor aflate pe cei 1.710 mp. Documentaţia depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului spune că terenul este alcătuit din două loturi: „Lotul 1, având o suprafaţă de 10.356 mp, ce aparţine SC Mehmetoglu SRL conform contractului de vânzare-cumpărare 2078/8.12.2004 şi vânzare-cumpărare 435/28.02.2007 şi lotul 2, cu o suprafaţă de 11.890 mp şi aparţine SC Progetto 2000 România SRL, conform vânzare-cumpărare 2079/8.12.2004 şi vânzare-cumpărare de părţi sociale nr. 1934/13.10.2006". Dar cum a ajuns Cazinoul, una dintre clădirile reprezentative ale staţiunii Mamaia, în „ghearele" societăţilor menţionate? Prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 2078 din 8 decembrie 2004, SC Mamaia SA, reprezentată legal de director general Dan Lucian Victor vinde, către SC Mehmetoglu SRL, reprezentată de Gina-Sorina Hortolomei-Moscu în calitate de asociat unic al SC Mega Development SRL şi aceeaşi Gina ca asociat persoană fizică al SC Mehmetoglu SRL, imobilul - clădire Cazino Sud, compus din restaurant Delta, cofetăria Cazino şi mini-hotel Cazino Sud. Se spune în contract că „terenul pe care este amplasat imobilul-clădire nu este proprietatea SC Mamaia SA. Acesta face parte din domeniul privat al Municipiului Constanţa (...)". Dar, după cum vom vedea, şi acest aspect a fost rezolvat până la urmă. Dar, toate la timpul lor.

slabu_gheorghe.jpgClădirile - primul obiectiv

Preţul vânzării părţii de sud a Cazinoului a fost de 15.953.712.000 de lei fără TVA, iar tranzacţia a cuprins imobilul - construcţie şi mijloacele fixe din dotare. Trebuie menţionat că anterior, Mehmetoglu a fost beneficiarul unui contract de negociere în participaţiune şi, din acest motiv a fost scutit de plata a 4.176.288.000 de lei, „investiţii executate de cumpărător în perioada de derulare a contractului de asociere în participaţiune". Plata s-a făcut în rate: 20% din suma negociată în zece zile calendaristice de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare şi restul, în rate anuale egale, pe o perioadă de trei ani. La capitolul „obligaţiile părţilor" se notează că Mehmetoglu, societatea cumpărătoare, se obliga să execute lucrări la structura de rezistenţă a imobilului în construcţie în valoare de 388.710 USD. Termenul de execuţie al investiţiilor era de maximum trei ani. „În situaţia nerealizării investiţiilor la termenele stabilite, contractul de vânzare-cumpărare se desfiinţează de drept (...)", se mai spune în contractul semnat în decembrie 2004 în care se specifică şi faptul că „întrucât activul Cazino Sud este o construcţie antebelică cu o structură arhitectonică care trebuie protejată, cumpărătorul se obligă să obţină pentru proiectele de modernizare toate avizele şi autorizaţiile în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare". Actul a fost semnat de Dan Lucian Victor, directorul Mamaia SA, Dorina Gaci, director economic, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, din partea Mehmetoglu şi avocat Ghiulentan Encioiu şi a fost autentificat sub nr. 1358 la notar Grigore Păun. În aceeaşi zi, s-a semnat şi contractul nr. 2079 între aceeaşi Mamaia SA şi SC Best Hotels & Tours SRL, reprezentată legal de asociaţii Elena Nicoleta Rădulescu şi Daniel-Radu Apostol, pentru vânzarea imobilului-clădire Cazino Nord, compus din discoteca Delta Cazino, berăria cazino şi mini-hotelul Cazino Nord. Preţul tranzacţiei: 15.739.613.000 de lei fără TVA, achitat în aceleaşi condiţii ca în cazul Mehmetoglu (20% în zece zile, apoi eşalonat pe trei ani). De altfel, mai toate clauzele contractuale anterioare se regăsesc şi în ceea ce priveşte Best Hotels & Tours: obligativitatea de executare de lucrări la structura de rezistenţă (în valoare de 355.140 USD), dar şi grija pentru construcţia antebelică. În octombrie 2006, printr-un contract de vânzare-cumpărare de părţi sociale, Radu-Daniel Apostol şi Elena-Nicoleta Rădulescu dau, pentru 1.500.000 de euro SC Best Hotels & Tours către SC Progetto 2000 România SRL, cu sediul în Braşov, reprezentată de SC Progetto 2000 SRL (cu sediul în Empoli, Florenţa, Italia), reprezentată legal de Gilberto Bivona şi de Gheorghe Slabu. Contractul specifică faptul că „vânzătorii garantează pe cumpărător că la data încheierii prezentului contract SC Best Hotels & Tours SRL are în patrimoniu imobilul clădire (fără teren) Cazino Nord (...)". Dar, aşa cum spuneam, toate s-au rezolvat la timpul lor.

Terenul: Încă un exemplu de subevaluare?!

În ultima zi a lui februarie 2007, municipiul Constanţa, reprezentată legal prin primar Radu-Ştefan Mazăre, vinde către Mehmetoglu, reprezentat de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, „terenul situat în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, Complex Cazino Sud, lotul 2, jud. Constanţa, în suprafaţă de 11.890 mp (...) înregistrat cu număr cadastral 18557/2, intabulat în Cartea Funciară Specială nr. 972 a localităţii Constanţa, deschisă la Biroul de Carte Funciară Constanţa, conform încheierii nr. 20992/7.06.2006". Preţul este... surprinzător: numai 200 de euro pe metrul pătrat, în buricul staţiunii Mamaia. În total, 2.378.000 de euro fără TVA, dintre care 356.700 de euro fuseseră plătiţi în avans, pe 7 februarie 2007, iar diferenţa trebuia plătită în 12 rate, în perioada 15 mai 2007 - 15 februarie 2010. Se mai menţionează în document faptul că raportul de evaluare a fost întocmit de SC Darian Rom Suisse SRL. Din partea Primăriei, contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat de Mazăre, dar şi de Fulvia-Antonela Dinescu, director executiv adjunct Administraţie Publică Locală şi Marcela Frigioiu, director al Direcţiei Financiare. Pe 12 martie acelaşi an, s-a intabulat şi dreptul de proprietate pe numele SC Mehmetoglu SA, prin încheierea nr. 13023. În aprilie 2007, prin contractul 842 şi Best Hotels & Tours a reuşit să cumpere de la municipalitate terenul din zona Cazino Nord, cu o suprafaţă de 10.356 mp, fapt dovedit de procesul-verbal de predare-primire nr. 51371/14.05.2007, semnat pe de-o parte de subalternii lui Radu Mazăre, Daniela Ramona Dospinescu, director executiv patrimoniu, Andrei Sozanski, de la Serviciul Juridic, Nicoleta Florescu, şef Serviciul Cadastru, Costel Fortună şi Elena Zorilă, angajaţi ai aceluiaşi departament. Din partea Best Hotels & Tours a semnat administratorul Gilberto Bivona.

Sorina-Gina, faţă-n faţă cu retrocedările

Nu ne rămâne decât să ne lămurim cine sunt cei care au pus mâna pe una dintre comorile staţiunii Mamaia. SC Mehmetoglu SRL a fost înfiinţată în 1991, o are ca asociat pe Sorina-Gina Hortolomei Moscu (nume care apare şi în dosarul retrocedărilor) şi SC Mega Development, al cărei administrator este chiar asociata. La rândul său, Mega Development are ca asociat firma cipriotă Talmage Overseas, implicată şi în SC New Home Construct SA, dar şi în City Park Management, una dintre firmele din spatele City Park Mall. Aşa mai venim de acasă, mai ales că Sorina-Gina Hortolomei Moscu este şi administrator al SC Holland Development Group, firma care a cumpărat de la familia Gardef drepturile litigioase pentru terenul din parcul Tăbăcărie pe care a fost construit mall-ul despre care vorbeam anterior. Oricum, individa apare în mai toate afacerile pe care gurile rele i le atribuie primarului Radu Mazăre. Tocmai cel care i-a vândut terenul de la Cazino! Numele femeii este legat de societăţi precum Mehmetoglu, Mobitom, Mega Development, Bulevard SA, Aqualand, Millenium Global Development, Clubo Galactic, Galamob şi Galatap, dar şi de personaje cum ar fi Costică Zelcă, Gheorghe Oancea şi Georgiana Andreea Şerban.

prestige_center.jpgGică Slabu marchează în Mamaia

Best Hotels & Tours SRL, proprietar peste Cazino Nord, pe care l-a luat tot de la Mamaia SA are ca unic asociat firma Progetto 2000 România SRL şi drept administrator pe italianul Gilberto Bivona. Asociatul Progetto 2000 România ni-l prezintă pe afaceristul - preşedinte de club Gheorghe Slabu, dar şi SC Progetto 2000 SRL şi Italian Designer & Construction SRL. Potrivit unui material apărut pe 8 februarie 2010 în Atac la persoană, purtând semnătura lui Dan Badea, Best Hotels & Tours SRL a avut-o, iniţial asociată pe Victoria Bărbulescu, soacra lui Dan Lucian Victor, director la vremea vânzării al Mamaia SA. Articolul din publicaţia centrală spune că mulţi bani s-au dus de la Mamaia SA înspre firma soacrei. Aceasta s-a retras din societate la un moment dat şi le-a cedat locul lui Radu Daniel Apostol şi Elenei Rădulescu. De la cei doi, Best Hotels & Tours a ajuns la Gheorghe Slabu, via Progetto 2000 România. Slabu este preşedintele clubului de handbal feminin CS Tomis şi este implicat în firmele Progetto 2000 România, Geomax, Mona Lux, Magic Corporation, Ginerom, Credit Change, Petrol Gei şi NG Plus Exchange. Slabu a mai fost implicat într-o afacere de... soi: cea privind retrocedarea fostului cinematograf Regina Maria. Numit pe rând Regina Maria, apoi Progresul, pentru ca să ajungă la „Majestic", cinematograful a fost revendicat şi retrocedat de către Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului (RADEF) România Film, în anul 2003. Prin procesul verbal de predare-primire numărul 2215 din 16 iulie 2003, cinema Majestic a intrat în posesia Gherghinei Anton, o bătrână constănţeancă, reprezentată de doi procuratori, Cornel Dan şi Despina Elena. Actele au dovedit că bătrâna, domiciliată la acea dată pe strada Soveja nr. 25, ap 29, este moştenitoarea de drept a imobilului construit în 1911, cu o suprafaţă de 904,3 metri pătraţi. Documentele ataşate dosarului de predare-primire arată faptul că, în 1911, Chiriac Savopol a vândut Mariei Kalust Anton o clădire cu două etaje pe strada Griviţei, compusă din patru camere cu o sală la etaj. De asemenea, pe 23 septembrie 1929, Grigore Vasile şi Athina Sotir Hristu îi vând lui Kalust Anton imobilul din strada Ştefan cel Mare nr. 29, colţ cu General Manu, imobil denumit la acea dată „cinema Regina Maria". Printr-o procură specială, Gherghina Anton i-a împuternicit pe cei doi procuratori cu puteri depline pentru a rezolva problema preluării sălii Majestic de la RADEF. Însă se pare că, până la urmă, treaba lui Dan Cornel şi a Elenei Despina era de a înlesni retrocedările pe numele bătrânei, pentru ca apoi să cumpere de la aceasta imobilele şi terenurile reposedate. Afacerea a fost profitabilă pentru Despina şi Dan, din moment ce, la foarte puţin timp după ce Gherghina a fost pusă în posesie, clădirea a fost vândută lui Gheorghe Slabu. În conformitate cu contractul de vânzare-cumpărare încheiat între acesta şi cei doi procuratori, Slabu a plătit pentru clădirea familiei Anton nu mai puţin de 250.000 de dolari, echivalentul, la acea dată, a opt miliarde două sute douăzeci şi cinci milioane de lei. Din întreaga sumă, 40% i-a revenit lui Cornel Dan, iar diferenţa de 60%, Elenei Despina. Apoi, după ce a închis cinematograful, Slabu a pus bazele centrului comercial Prestige, care tronează şi acum pe locul fostei săli de cinema. Clădirea de pe str. Ştefan cel Mare nr. 33 este proprietatea SC Progetto 2000 România SRL, aşa cum se arată şi în HCLM 109 din 8 aprilie 2004.

„Iubire" în afaceri

În anul de graţie 2010, la Agenţia pentru Protecţia Mediului au fost depuse două proiecte privind Cazinoul: unul referitor la desfiinţare parţială imobil S+P+1-3E+4 parţial cu o suprafaţă de 1.710 mp şi un altul privind recompartimentarea, refuncţionalizarea şi modernizarea imobilului S+P+1E+2E-4E - Complex Cazino, beneficiari Mehmetoglu SRL şi Best Hotels & Tours, însă investiţia aparţine SC Wynn Resort SRL, firmă care consfinţeşte buna colaborare dintre Sorina-Gina şi Slabu. SC Wynn Resort a fost înfiinţată pe 30 octombrie 2009, are sediul pe str. Ştefan cel Mare nr. 33, în Complex Majestic şi are ca asociaţi persoane juridice Mehmetoglu şi Best Hotels & Tours. Administrator este Nicoleta Elena Cehan. Numele femeii mai apare şi în societăţile Sapori D Italia SRL, Top Food şi Prestige Hotel & Resort SRL. Gheorghe Slabu recunoaşte asocierea cu Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, pe care spune că a văzut-o „doar de câteva ori". „Sigur, suntem asociaţi, dacă aşa arată şi Registrul Comerţului. Ne-am asociat ca să dezvoltăm ambele zone, să facem ceva conform cerinţelor Uniunii Europene". Despre Nicoleta Cehan, Slabu spune că este „o asociată de-a noastră, care se ocupă pentru că are mai mult timp".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • contanta 22 Mar, 2010 10:51 De ce va mai mirati si cautati sa dovediti ceva?! Stie toata lumea, de la"vladica pana la opinca", ca Sorina Hortolomei ii administreaza afacerile lui mazare si face treburile murdare, binenteles cu "acoperire". Nu intodeauna "pestele se impute de la cap", mai trebuie cautat si "mai jos"; sunt o gramada de angajati care pot da informatii pretioase cu sau fara buna - stiinta.Mai cautati! Sper sa-i vina "randul" cat de curand si lui mazare!
  • c.neagoe 22 Mar, 2010 10:20 Cainoul din mamaia ,este proprietatea primariei ca urmare a unei donatii daca nu ma insel , din partea reinei Maria , care nu putea fi instrainat , ca urmare a unei clauze in ctul de donatie; Nu a fost in proprietatea sc. mamaia , asa ca nu-l putea vinde.(ahivele statului. Ar fi interesant care primar (mihaiesi sau mazare ) poate da relatii despre terenul pe care primaria i-l are (avea ) in Busteni , tot o donatie catre primaria Constanta .
  • Menumorud 22 Mar, 2010 08:50 Sper ca prin "afacerea" Voicu (sau alte asemenea actiuni) sa se ajunga si la caracatita care a dus la privatizarea Constantei si a statiunii Mamaia pe care "iubitul" nostru primar si acolitii sai le trateaza ca proprietate personala. Nu degeaba prin targ circula comparatia "Constanta = domeniul Mazare".Oricum, dupa arestarea celor 2 primari, premisele sunt sumbre pentru cel ce conduce Constanta.
  • justice 22 Mar, 2010 08:24 la cinema progresul cornel dan si despina au folosit acte false ajutati de gen bogdan sef la economic si au fost ajutati de claudiu palas actualul prefect atunci consilier juridic la primarie-dna dga sri parchhete tac si au luat spaga de la mazare bani anl uri