Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:21 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie finală „Reţeta" super-virusului gripal va fi publicată necenzurată

ro

20 Feb, 2012 00:00 1773 Marime text

descopera_1.jpgOrganizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că studiul asupra creării uneia din cele mai periculoase boli din istorie, o tulpină extrem de contagioasă a gripei aviare, trebuie publicată în forma sa necenzurată.

Decizia a fost anunţată după două luni de dezbateri intense, după ce oficialii SUA au solicitat ca anumite aspecte ale cercetării să nu fie publicate, datorită riscului ca acestea să fie folosite de terorişti. Conform declaraţiilorexperţilor, boala creată în laborator are potenţialul de a ucide miliarde de oameni. Cu toate acestea, creatorul acesteia, dr. Ron Fouchier, a cerut ca studiul să fie publicat necenzurat, pentru că va ajuta la prevenirea şi la tratarea acestor tulpini gripale în cazul în care acestea vor apărea în următorii ani.

Specialiştii OMS susţin publicarea cercetării, decizia fiind anunţată în urma discuţiilor purtate de 22 de experţi din întreaga lume. Cei mai mulţi dintre aceştia consideră că riscul utilizării studiuluide către terorişti este mult mai mic decât riscul ca aceste tulpini sau unele similare să apară în natură. De aceea, recomandarea lor a fost ca studiul să fie publicat necenzurat, pentru a permite identificarea şi studierea detaliilor care ar putea ajuta la descoperirea virusurilor ce au potenţialul să provoace o pandemie înainte ca acest lucru să se petreacă.

Forma naturală a gripei aviare a infectat milioane de păsări, mai ales în ţările sărace din Asia. Aceasta nu se transmite uşor la oameni, însă atunci când se transmite, are o rată a mortalităţii ridicată. Dacă virusul ar dezvolta capacitatea de a infecta oamenii mai uşor şi pe cea de a se transmite de la om la om, ar putea ucide milioane de persoane.

Din cele 600 de cazuri umane de H5N1 înregistrate până acum la nivel mondial, peste 50% au fost letale. Cercetătorii cred că aceasta este cea mai letală formă a gripei întâlnită până acum. Cea mai devastatoare epidemie din istorie, epidemia de gripă din 1918 ,care a dus la moartea a 50 de milioane de persoane la nivel mondial,a fost provocată de o tulpină cu rata mortalităţii de 2%.

Cercetarea ce a dus la conceperea unei forme extrem de letale a H5N1 s-a dovedit controversată: dacă unii cercetători cer publicarea necenzurată a studiului, alţii consideră că nu doar publicarea sa reprezintă o greşeală, ci şi însăşi realizarea sa.

Bruce Alberts, editorul prestigiosului jurnalScience, una din cele două publicaţii ştiinţifice în care urmează să apară studiul, s-a declarat surprins că OMS a luat atât de repede decizia publicării acestuia.

Cercetarea urmează să fie publicată în câteva luni.

Sursa: Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii