Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:31 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe la originile umanităţii Triburile sud-etiopiene - Ep. 2

ro

03 Aug, 2011 15:53 1724 Marime text

etiopia2-inside.jpgMursi: Sunt, de departe, vedetele locului. Sunt cunoscuţi ca fiind duri, iar cultura lor se bazează pe elogiul puterii şi al rezistenţei. Femeile lor sunt faimoase datorită faptului că îşi bagă o... farfurie în gură (?!) Practic, de pe la 15,16 ani îşi perforează buza şi, mai întâi, îşi întroduc un soi de dop. Ulterior, lărgesc gaura din buză cu o farfurie mai mică făcută din lut, apoi cu alta mai mare până ajung la performanţele care le vedeţi. O să va întrebaţi cum mănâncă, cum se pupă, etc. Evident că dau jos farfuria, pe care o ţin doar la ocazii speciale; în viaţa de zi cu zi, le rămâne o buză atârnată.

De ce naiba fac minunea asta ? Dacă îi întrebi (incredibil, dar am dialogat cu un mursi vorbitor de engleză), o să-ţi spună că asta e tradiţia, asta e cultura lor şi trebuie să şi-o păstreze. Specialiştii au două teorii mari care amândouă mi se par credibile: unii susţin că asta este idealul de frumuseţe pentru mursi (posibil, idealurile de frumuseţe variază extrem de mult pe glob), alţii susţin că, dimpotrivă, femeile se urâţeau conştient în halul ăsta pentru a nu fi vanate de negustorii de sclavi - o astfel de sclavă, pe lângă că era ieftină datorită urâţeniei, era şi greu vandabilă, aşa că vânătorii ocoleau triburile de mursi. Interesant, nu sunt unici pe Terra: mai există un trib prin Brazilia unde bărbaţii îşi bagă ceva în buză.

Vă spuneam că este un trib de duri. Femeile îşi exprimă puterea prin faptul că se duc singure să nască în junglă. Dacă se întorc cu copilul, sunt cu adevărat femei mursi. Bărbaţii, în schimb, trebuie să se bată între ei cu nişte beţe numite "donga" pe vremuri, se băteau până unul dintre luptători murea, acum s-a renunţat la acest obicei păgubos pentru supravieţuirea tribului, aşa că astăzi înfrântul trebuie să îngenuncheze în faţa învingătorului şi să se declare învins. Dar, oricum, învingătorul poate lua ce fată îşi doreşte - nu neapărat de nevastă.

Din păcate, tribul mursi este unul dintre cele mai mici din Valea Omo şi sunt destul de afectaţi, atât de autorităţi, cât şi de natură. De câţiva ani încoace, vitele le-au murit pe capete datorită extinderii arealului muştelor ţeţe, iar autorităţile etiopiene au vrut să-i alunge din Parcul Naţional Omo, taman pentru ca să-l transforme într-un parc naţional după model kenyan sau tanzanian. Mursi sunt semi-nomazi, locuinţele lor putând fi dezasamblate în doar câteva minute pentru că, de fapt, nu sunt mai mult decât un schelet meşteşugit din crengi, cu frunze deasupra.

www.descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii