Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:55 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Realitatea virtuală - posibilă terapie pentru pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral

ro

09 Sep, 2011 00:00 1720 Marime text

realitate-virtuala.jpgRezultate preliminarii sugerează faptul că utilizarea realităţii virtuale ar putea ajuta pacienţii adulţi care au suferit un accident vascular cerebral să îşi recâştige mobilitatatea braţelor şi totodată să îşi îmbunătăţească abilitatea de a efectua funcţii standard.

Interfeţele realităţii virtuale permit oamenilor să se "scufunde" într-un mediu generat de calculator. Majoritatea oamenilor utilizează aceaste interfeţe în cadrul jocurilor video, dar acest instrument are un imens potenţial terapeutic.

"Realitatea virtuală şi jocurile video interactive ar putea avea anumite avantaje faţă de terapia tradiţională, deoarece ar putea oferi oamenilor ocazia de a practica activităţi de zi cu zi care nu pot fi practicate în mediul spitalicesc" susţine Kate Lever, care lucrează în Departamentul de Recuperare şi Îngrijire din cadrul Universităţii Flinfers, Adelaide, Australia.

În colaborare cu cercetători din Australia şi Statele Unite ale Americii, Laver a studiat literatura internaţională de specialitate pentru a găsi exemple de utilizarea a realităţii virtuale, în comparaţie cu terapia standard. A descoperit 19 studii care au inclus un total de 565 de pacienţi adulţi care suferiseră un accident vascular cerebral.

Dintre acestea, şapte studii, care au implicat un total de 205 participanţi, au indicat faptul că realitatea virtuală poate îmbunătăţi funcţiile braţelor, în comparaţie cu terapia convenţională. Alte trei studii au demonstrat că realitatea virtuală poate duce la o îmbunătăţire a abilităţii de a desfăşura activităţile zilnice obişnuite, cum ar fi îmbăierea şi îmbrăcarea. Nu au fost gsite date concludente privind efectul unor astfel de terapii asupra mersului sau a forţei de apucare cu mâinile, la pacienţii care au suferit un AVC.

Pentru moment, datele sunt insuficiente şi e nevoie şi de alte studii pentru a stabili dacă utilizarea realităţii virtuale sau a jocurilor video aduc adevărate îmbunătăţiri şi au efecte durabile în timp, dar partea pozitivă este aceea că foarte puţini utilizatori ai acestei tehnici au avut parte de efecte secundare neplăcute, precum dureri sau ameţeli.

Sursa: Descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii