Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:44 13 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copiii mortii

ro

29 Jan, 2004 00:00 1907 Marime text

Constanta se afla pe primul loc in Romania privind mortalitatea infantila

Constanta ocupa primul loc in tara cu un coeficient de 25,6 copii morti la mia de nou-nascuti * Datele alarmante puse la dispozitie de Directia Judeteana de Statistica Constanta si de Directia Judeteana de Sanatate Publica arata ca situatia este mai mult decat tragica * Cauzele care ar conduce la situatia de fata sunt multiple, dar deocamdata nimeni nu s-a gandit sa intreprinda ceva concret in acest sens * O simpla concluzie, privita din prisma datelor puse la dispozitie de cele doua institutii din Constanta, indica faptul ca locuitorii judetului nostru sunt mult mai inapoiati decat cei din celelalte judete ale tarii * Cele mai multe decese in randul nou-nascutilor s-au inregistrat in maternitati * Cauzele deceselor sunt, de cele mai multe ori, datorate bolilor prenatale * Una din explicatii, inca nedemonstrate de statisticieni, se refera la nivelul economico-social extrem de scazut al familiilor carora le mor copiii * Se pare ca totusi saracia, privita prin aspectul potentialului financiar al familiilor nevoiase, este unul din motive * Nimeni insa dintre cei chestionati nu a pomenit de atitudinea personalului maternitatilor, care, fara a fi "stimulati material", nici macar nu baga in seama mamele aflate in travaliu * Legile nescrise ale fostelor si viitoarelor mame spun ca fara cel putin 100 de dolari pusi deoparte nu poti spera la un regim normal din partea celor din maternitati * Ultimele statistici arata ca Romania se afla pe locul doi in Europa, dupa Turcia, privind mortalitatea infantila pentru copiii cu varsta de pana la un an * Daca pentru Romania, la nivel european, indicele ratei de mortalitate infantila este de 18,4 la mie, in statele aflate in U.E. indicele respectiv nu este mai mare de 5,5 la mie

La nivel national, orasul nostru este vazut ca un oras cosmopolit, cu o populatie destul de instarita fata de restul tarii. Asta este doar o imagine falsa, de suprafata, fiindca, de fapt, Constanta este in pericol sa devina, daca nu deja este, un taram al pierzaniei, un taram fara viitor. Un simplu cuvant pomenit in urma cu cateva saptamani la postul de radio BBC Londra ne-a pus pe ganduri. Nimeni la acea vreme nu avea sa stie ce impact psihologic poate provoca o simpla aprofundare a acelui element. Este vorba despre mortalitatea infantila din Romania. Termenul pare, la prima vedere, putin general si fara prea multa importanta pentru necunoscatori. In schimb, are o importanta vitala pentru cei care, printre altele, se mai si gandesc la viitor. Am fost efectiv uimiti cand am descoperit ca, de fapt, orasul nostru, sau judetul nostru cu care ne mandream atat de mult, s-a mentinut constant in ultimii zece ani pe locul fruntas, deloc de invidiat, in ceea ce priveste mortalitatea infantila.

Paradoxul migrarii

Cautand sa aflam cat mai multe amanunte legate de acest fenomen morbid, i-am contactat chiar pe cei care sunt in masura sa ne puna la dispozitie date si cifre concrete vizavi de acest fenomen, date care, coroborate, sa ne ajute sa putem constientiza atat noi, cat si cititorii, pericolul la care suntem expusi ca simpli locuitori ai acestui judet si oras. Primul loc pe care l-am "calcat" in investigatiile noastre a fost Directia Judeteana de Statistica Constanta, unde am stat de vorba cu seful acestei institutii, Marin Bajenariu. Daca initial am crezut ca putea fi doar o coincidenta faptul ca pe biroul domniei sale se aflau grafice cu indici ai mortalitatii infantile, dupa primele secunde ale discutiei noastre am aflat ca subiectul in sine pusese pe jar de mai de mult timp intreaga institutie. Cum am fost primii care ne-am gandit sa abordam acest subiect de importanta majora, seful DJS s-a aratat bucuros ca ne poate fi de folos, expunandu-ne toate datele de care aveam nevoie. Inca din primele momente am aflat ca situatia Constantei este mai mult decat tragica din acest punct de vedere. De mai bine de 15 ani, mortalitatea infantila are in Constanta, in comparatie restul tarii, un indice extrem de ridicat, conferindu-i-se primul loc pe tara. Paradoxal, judetul Constanta figureaza pe plan national cu un indice al mortalitatii mult mai mic decat media pe tara si este printre judetele cu o mortalitate generala foarte scazuta (printre primele doua-trei judete). Din punctul de vedere al Directiei Judetene de Statistica, explicatia acestui paradox este destul de simpla, referindu-se la structura, pe varste, a populatiei orasului Constanta, care denota o populatie relativ tanara in comparatie cu restul judetului si evident cu media pe tara. De aici rezulta o mortalitate generala scazuta pentru judetul Constanta, si asta in conditiile in care aproape 70% din populatia judetului provine din mediul urban. Un alt aspect care concura la mentinerea la un nivel scazut al indicelui de mortalitate generala la nivelul judetului Constanta este sustinut de efectul migratiei foarte puternice de pana in 1990. Multi tineri, de provenienta din Moldova, migrau in Constanta mai ales atrasi de mirajul portului si al santierului naval, unde existau locuri de munca bine platite. Astfel, foarte multe persoane tinere si apte de munca s-au stabilit in judet si in oras.

Realitatea tragica a statisticii

Vizavi de fenomenul in sine al mortalitatii infantile extrem de puternice la nivelul judetului nostru, cei de la DJS nu au putut sa ne dea o explicatie clara, aceasta fiind o problema foarte dificila. Abordand problema comparativ cu alte state europene, am constatat ca Romania are rata indicelui mortalitatii infantile de 2 pana la 4 ori mai ridicata decat celelalte state. Singura tara care surclaseaza tara noastra din acest punct de vedere este doar Turcia. In anul 2001, media mortalitatii infantile in statele Uniunii Europene era de 4,6 de copii decedati pana la varsta de un an dintr-o mie de copii vii. In acelasi an, Romania era cotata cu realista cifra de 18,4 copii morti la mie, aproape chiar de patru ori mai mult. Ungaria, pentru aceeasi perioada de timp, avea un indice de doar 8,1 copii morti la mia de nou-nascuti. Suedia avea 3,7, Finlanda 3,2 etc. Conform datelor statistice, se releva faptul ca la noi, in Romania, mortalitatea infantila ar fi determinata de anumite cauze, denumite in limbaj de specialitate "cauze exogene" (adica dupa nasterea copilului). Printre aceste cauze, statisticienii din DJS Constanta ne-au expus, de exemplu, ingrijirea materna necorespunzatoare, mediul familial impropriu, lipsa de cunostinte elementare pentru ingrijirea corecta a nou-nascutilor, conditiile economice in care traieste familia respectiva si, nu in ultimul rand, dar cel mai important, nivelul asistentei medicale si calitatea actului medical aplicat nou-nascutilor imediat dupa nastere. Normal ar fi ca, fara nici o exceptie, medicii sa acorde asistenta competenta si dezinteresata tuturor cazurilor, indiferent de starea materiala a pacientilor. Evidentele DJS scot in relief si prezumtivele cauze ale deceselor nou-nascutilor cu varste de pana la un an, care au ramas cam aceleasi dintotdeauna. Printre acestea predominante sunt bolile aparatului respirator, afectiuni cu origini in perioada perinatala, anomalii cromozomiale si, nu in ultimul rand, hemoragiile fetale si neonatale.

Locul intai pe tara la copii morti

Aceleasi statistici arata faptul ca, in comparatie cu restul tarii, pentru primele noua luni ale anului 2003 judetul Constanta se afla pe primul loc cu un "scor" al mortalitatii infantile intr-un procent de 25,6 copii morti la mia de copii nascuti, urmat la mica distanta de judetul Vaslui si de judetul Ialomita, cu 23,4. Orasul Bucuresti avea pentru 2003 un indice de 9,3 la mie. In opinia statisticienilor, mediul rural al judetului nostru detine ponderea cu nu mai putin de 30 la mie, dar sa nu uitam ca, de fapt, populatia rurala este de numai 30%, restul fiind stabilita la orase. Aceste cifre ingrozitoare, care denota nu altceva decat o situatie mai mult decat ingrijoratoare, arata pe de alta parte ca, de fapt, constantenii sunt pe departe cei mai inapoiati cetateni ai Romaniei. Adevaratele cauze care au condus la prezenta situatie nu pot fi gasite daca nimeni nu este inca interesat sa afle despre ce este vorba. Din punctul de vedere al sefului DJS Constanta, Marin Bajenariu, singura solutie in urma careia sa poata fi gasita vreo solutie viabila pentru contracararea acestor efecte dezastruoase ar fi crearea unui grup de cercetare a acestui fenomen, grup compus din sociologi, demografi, economisti etc., care sa studieze in profunzime atat cauzele, cat si efectele acestui flagel. Pentru o comparatie cu tarile aflate deja in Uniunea Europeana, si mai ales ca un simplu element de baza care ar putea influenta major aderarea Romanei la U.E. expunem in continuare principalele state europene si indicii de mortalitate infantila: Finlanda - 3,2; Suedia - 3,7; Anglia - 5,5; Franta - 4,6; Slovenia - 4,2; Slovacia - 6,2; Estonia - 8,4; Cehia - 4,0. Pe de alta parte, statele foste comuniste ca Lituania, Letonia, Bulgaria, au indicii de mortalitate infantila cuprinsi intre 8,6 si 14,4 la mie. Romania, dupa cum am mai spus, este pe locul doi dupa Turcia (38,7), cu 18,4 la mie.

Ce spune Directia de Sanatate Publica

Din alte puncte de vedere, problema isi are unele raspunsuri chiar la sursa. Seful Directiei de Sanatate Publica Constanta, Camelia Ciobotaru, ne-a pus la dispozitie, la randul ei, sursele si informatiile pe care le-am solicitat. Si din punctul de vedere al DSP, problema mortalitatii infantile a devenit o chestiune grava si care necesita o rezolvare cat mai urgenta. Problema pusa de noi facea deja subiectul unor anchete si cercetari la nivelul intregii directii. Astfel, prin Dispozitia nr.8 din 15 ianuarie 2004, Directia de Sanatate Publica Judeteana Constanta, avand ca obiect referatul nr.1014/19.01.2004, prin care se propunea reactualizarea Comisiei judetene pentru analiza profesionala a cauzelor deceselor si monitorizarea indicatorilor de mortalitate infantila perinatala, a dispus constituirea unei comisii speciale de analiza a acestui aspect. Comisia este condusa de conferentiarul doctor Valeria Stroia, seful Clinicii de Pediatrie, si este formata din alti 16 medici specialisti, statisticieni. Membrii comisiei profeseaza in spitale din Mangalia, Medgidia, Cernavoda, Harsova si Baneasa. In opinia DSP, in anul 2003 s-au inregistrat nu mai putin de 181 de decese in randul nou-nascutilor, reprezentand un indice de 24,9 la mie. Enorm! In anul 2002 s-a inregistrat un nivel de 25,4 la mie, cu 189 de copii morti, iar 2001 "numai" 20,4 la mie, adica 158 de copii decedati. Si cei de la DSP au spus ca mediul rural trage tare in jos balanta mortalitatii infantile, cu un numar de 95 de decese fata de 86 de decese inregistrate la nivel urban. O statistica efectuata pentru ultimele 11 luni ale anului 2003 in sectiile de nou-nascuti din spitalele judetului, inclusiv cele din Constanta, arata ca pentru copiii decedati cu varste de la 0 la 6 zile s-au inregistrat 65 de decese, asta insemnand 40,8%, pentru copii cu varste cuprinse intre 7 si 28 de zile s-au inregistrat 28 de decese, adica 16,9%, asta insemnand ca in prima luna de viata, in sectiile de nou-nascuti ale spitalelor noastre mor mai bine de 57% din bebelusi. In functie de locul unde se produc decesele, am aflat ca 74 de copii au decedat in 2003 in sectiile de nou-nascuti. In 60-70% din cazurile de mai sus, asistenta medicala s-a asigurat la Spitalul Judetean Constanta. La Medgidia au decedat 11 copii.

Sectiile de pediatrie - capat de linie

In conformitate cu datele puse la dispozitie de inspectorul AMC din cadrul DSP Constanta, dr. Elena-Mirceni Popescu, valabile doar pentru 2003, in functie de locul unde se produc aceste decese, in "top" se afla sectiile de pediatrie din spitale cu un procent de 25,1%, asta insemnand un numar de 40 de copii morti. Un numar de 45 de decese a fost inregistrat la domicilii, asta reprezentand 28,3% din total. Ca pondere, cele mai multe decese, care se produc din cauze mai mult sau mai putin cunoscute, sunt inregistrate la sectiile de nou-nascuti in randul bebelusilor cu varste intre 0 si o luna, mortalitatea neonatala fiind aici pe taramul ei. Locul doi este urmat de decesele la domicilii, iar pe locul trei se afla sectiile de pediatrie. Cauzele care, in opinia DSP, au contribuit din plin la provocarea acestei situatii unice in tara sunt multiple. In topul acestor cauze se afla bolile perinatale, care au contribuit la producerea, numai in 2003, a 55 de decese in randul bebelusilor, asta insemnand aproximativ 34,5%. Boala care a contribuit substantial la decesul bebelusilor este hemoragia meningo-cerebrala, urmata de hemoragie si atelectazie pulmonara si, nu in ultimul rand, boala hemoragica a nou-nascutului. Cei din DSP nu au stiut inca sa ne spuna care sunt cauzele producerii atat de frecvente a acestor boli. In alta ordine de idei, un loc secundar dupa cel ocupat de bolile perinatale il ocupa bolile aparatului respirator. Din aceasta cauza au decedat in 2003 nu mai putin de 50 de bebelusi, reprezentand 31,4% din totalul deceselor. Ca o constatare, bolile perinatale au fost in crestere fata de anii trecuti. Nu in ultimul rand, dar cu un efect devastator in randul nou-nascutilor sunt decesele survenite in urma malformatiilor congenitale, cazurile de acest gen fiind, in ultimii ani, intr-o ingrijoratoare crestere. In 2003, 36 de copii au decedat din cauza malformatiilor congenitale, acest numar indicand un procent de 22,6% din totalul decedatilor. In anii anteriori lui 2003, cazurile deceselor ce au avut ca motiv malformatiile congenitale, si in speta bolile genetice, au fost de 12-13 sau 14%. Deocamdata, nici din acest punct de vedere, DSP nu a putut sa ne ofere informatii clare din care sa reiasa ce anume provoaca aceasta crestere alarmanta a bolilor genetice in Constanta si judet. Totusi, dr. Elena Mirceni-Popescu ne-a spus ca exista in cadrul unui program national de sanatate o intentie care are ca tinta preventia pre si post-natala a malformatiilor congenitale si a bolilor genetice. Anul acesta este primul an cand Constanta a primit finantare la acest capitol, si asta probabil dupa ce Bucurestiul a constatat intr-un tarziu situatia critica de la noi. In alta ordine de idei, in randul multiplelor cauze care au concurat la situatia de fata sunt, in opinia DSP, si cauze de alta natura decat cele descrise mai sus. De exemplu, distrofia a facut in randul copiilor nu mai putin de 40 de victime. Din cauza nasterilor premature au decedat 80 de copii, prematuritatea fiind in crestere fata de anii trecuti. Daca anul 2003 a prezentat un procent de 50,3% al deceselor prematurilor, anii precedenti au prezentat cote mai scazute, de 38-40%. Anemia si subnutritia, lipsa controlului medical profilactic reprezinta alti factori care au concurat la acest flagel. In doar 116 cazuri de decese in randul bebelusilor, indicii statistici ai DSP arata ca in 32 din cazuri mamele copiilor morti erau analfabete, 12 erau minore, iar 10 mame erau deja la al doilea esec, la al doilea copil mort.

Ce spun cetatenii

Daca tot ne-am ametit cu cifre si statistici, era cazul sa luam si pulsul cetatenilor, al viitoarelor mame, al viitorilor parinti, dar si al celor care au trecut prin "durerile facerii". Vizita noastra prin Spitalul Judetean Constanta, prin noua sectie de Obstetrica-Ginecologie a maternitatii spitalului, unde am fost condusi de catre seful clinicii, Vlad Tica, si sefa DSP, Camelia Ciobotaru, ne-a relevat faptul ca macar din punctul de vedere al aspectului fizic, Clinica de Obstetrica-Ginecologie face reale progrese. Lucrarile sunt inca in desfasurare si se spera ca pana la sfarsitul lunii februarie clinica sa fie data in folosinta. Saloane luxoase, copii fidele dupa cele din vest, coridoare luminoase, spoturi cu halogen, termopane, toate reprezentand investitii substantiale de la ministerul de resort si din sponsorizari. Pana aici totul ar fi OK, doar ca s-ar putea ca doar cei cu bani multi sa poata beneficia de conditiile de acolo. Pentru o singura noapte, intr-un salon din noua clinica o viitoare mamica va trebui sa scoata din portofel nu mai putin de un milion de lei.In alta ordine de idei, o lege nescrisa face ravagii in bugetele tinerelor mame. Multa lume spune ca, pentru a beneficia de o minima atentie in saloanele maternitatilor, indiferent de spital, viitoarele mame si lauzele trebuie sa "cotizeze" non-stop atat medicilor mamosi, cat si asistentelor. Altfel, nasterile vor fi grele, iar nou-nascutii sunt tratati cu neglijenta de asistentele medicale. In prezent, pentru o nastere simpla s-ar percepe o "spaga" de circa 100 de dolari. Cota creste in functie de pretentii si de atentia solicitata. Au fost cazuri cand copiii care s-au nascut sanatosi au fost scapati pe jos ori de mamosi ori de asistente, au fost manipulati cu nepricepere sau cu rea-vointa, urmarile pentru micuti fiind capitale ,cu efecte pe viata. Coroborand toate cele mentionate mai sus - pe de o parte, parerea celor de la Directia Judeteana de Statistica si, pe de alta parte, pozitia celor din cadrul Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta -, vom trage o singura si totodata tragica concluzie: rata mortalitatii infantile in judetul si in orasul Constanta este uimitor de mare si daca nimeni nu va intreprinde nimic in aceasta privinta, in vederea depistarii cauzelor reale care concura la acest fenomen, viitorul nostru si al mostenitorilor nostri se anunta a fi cat se poate de funest.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii