Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:32 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fondul forestier local se ridica la peste 39.000 de hectare

ro

17 Sep, 2004 00:00 973 Marime text

Taierile din paduri sunt controlate anual de stat

Planul pentru campania de impadurire din toamna este de circa 1600 de hectare de teren * In acest an au fost insumate 39.200 de hectare de padure, ceea ce reprezinta 5% din necesarul de fond forestier raportat la intreaga suprafata teritoriala * Pentru a atinge pragul de securitate ecologica, la nivelul judetului este nevoie de 70.000-80.000 de hectare de padure, suprafata la care se poate ajunge in aproape 20 de ani * Padurile aflate in proprietate personala sunt de 101 hectare # Potrivit noului act normativ al MAPDR, proprietarii pot exploata doar 400 de metri cubi pentru nevoile personale

De cativa ani incoace exista o preocupare intensa pentru protejarea fondului forestier national si local, cu precadere in zonele cu un grad mare de desertificare, printre care se regaseste si judetul Constanta. "In aceasta toamna, vor fi impadurite 1600 de hectare, specialistii nostri lucrand la definitivarea proiectului destinat acestei campanii", a declarat Ion Bogdan, directorul general al Directiei Silvice Constanta. Puietul necesar pentru acoperirea intregii suprafete programate a fi reabilitata prin impadurire este asigurat in bazele proprii ale institutiei silvice. "Potrivit normelor Uniunii Europene, procentul tinta privind fondul forestier local ar fi de 30% ca prag de securitate ecologica. Pentru a acoperi necesarul de paduri in judet, in masura in care planul national si teritorial se va respecta intocmai, in circa 20 de ani se va putea ajunge la o suprafata impadurita de 70.000-80.000 de hectare", a estimat directorul institutiei silvice. Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a demarat un program de achizitionare a terenurilor cu paduri detinute de persoane fizice, precum si a celor agricole degradate care vor intra in programul de impadurire. La nivel national au fost dispuse 3000 de miliarde de lei, urmarindu-se in ceea ce priveste terenurile agricole achizitionarea unor suprafete de cel putin 50 de hectare, iar pretul de achizitie estimat de catre RNP este de 3-3,5 milioane lei/hectar. Acest pret este unul subestimat, lucru care face anevoios procesul de achizitionare a terenurilor agricole, urmarindu-se de catre reprezentantii teritoriali obtinerea, pentru ca oferta RNP sa fie atractiva, a unui pret apropiat celui de pe piata imobiliara actuala.

Reglementari ministeriale

Pentru un control riguros al pierderilor de masa lemnoasa din fondul forestier existent, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale repartizeaza pe judete, an de an, volumul maxim de recoltat din padurile proprietate publica a unitatilor administrativ-teritoriale, din cele proprietate privata a persoanelor fizice si juridice de drept privat si din vegetatia forestiera situata pe terenurile din afara fondului forestier national. Astfel, pentru anul 2005, ministerul de resort a emis deja un ordin in baza caruia s-au stabilit volumele de masa lemnoasa de recoltat in anul 2005, la nivel de judete. Repartizarea pe detinatori se va aproba de catre directiile silvice teritoriale, pe baza fundamentarii realizate prin analiza si prelucrarea datelor din amenajamentele silvice, studiilor de amenajare si de transformare a pasunilor impadurite. O cantitate de 400 metri cubi este repartizata pentru persoanele fizice care au in proprietate paduri, care la nivelul judetului Constanta se rezuma la 101 hectare. Lemnul obtinut din taierile de la anul este destinat incalzirii locuintelor si folosirii sale in gospodarie, a declarat Bogdan in cadrul conferintei de presa de la Directia Agricola si Dezvoltare Rurala Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii