Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:12 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune TITAN ECHIPAMENTE NUCLEARE S.A. despre contractul cu CNE Cernavodă

ro

23 Mar, 2011 02:55 5456 Marime text

sigla21.jpgCa urmare a emisiunilor difuzate de canalul ANTENA 3 în seara zilei de 20 Martie a.c. si REALITATEA TV din data de 21 Martie a.c. ne exprimăm indignarea privind modul în care a fost denigrata societatea noastra.

Societatea comercială TITAN ECHIPAMENTE NUCLEARE S.A. a fost înfiinţată în anul 1982, în urma elaborării Programului Naţional Nuclearo-Energetic, cu scopul producerii în România a echipamentelor din Sistemul de Manipulare Combustibil Nuclear destinate Centralei Nuclearo-electrice tip CANDU 600 Cernavodă.

Iniţial s-a construit ca Fabrică de componente nucleare grefată pe fosta Intreprindere de Maşinii Unelte şi Agregate Bucureşti (IMUAB), iar ulterior, prin H.G.R. nr. 158 / 07.03.1991, a fost înregistrată ca societate comercială pe acţiuni sub nr. O.R.C. J40/3449/1991. După procesul de privatizare, din anul 2001 TITAN ECHIPAMENTE NUCLEARE S.A. a devenit societate cu capital privat în cadrul Grupului Internaţional Yared.

Societatea îşi desfăşoară activitatea pe platforma industrială TITAN, unde deţine o suprafaţă de 25.599 m.p. pe care sunt dispuse halele de producţie însumând 8.559 m.p., structurate şi utilate în mod corespunzător pentru a deservi sectoarele de activitate principale.

Societatea este beneficiara unui transfer de tehnologie de la General Electric of Canada Ltd., realizat în perioada 1986-1990, pentru fabricarea mai multor echipamente nucleare printre care şi a Maşinii de Încărcat - Descărcat combustibil nuclear, acest robot industrial fiind unul dintre cele mai complexe mecanisme care intră în componenţa unei centrale nucleare. O parte a personalului tehnic, printre care şi actuala echipă de conducere a societăţii, a fost specializată în Canada în programul de şcolarizare integrat transferului tehnologic.

Încă de la constituirea societăţii, Sistemul de management al calităţii a fost implementat în conformitate cu standardele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi cu cerinţele Codului ASME Sectiunea III art. NCA 4000, compania fiind autorizată ca producător de echipamente nucleare clasă 1 începând cu anul 1985 şi până în prezent, neîntrerupt. Societatea deţine şi certificarea conform SR EN ISO 9001/2008, precum şi certificările ISCIR aferente domeniului de activitate.

În cei peste 25 ani de activitate, TITAN ECHIPAMENTE NUCLEARE S.A. a produs şi livrat pentru Unităţile # 1 şi # 2 CNE Cernavodă, în baza a cca. 122 contracte de cooperare distincte, peste 150 de echipamente, instalaţii şi componente printre care cele mai importante sunt:

ü Mecanismul de transfer combustibil proaspat - MTCP

ü Echipamentul de descărcare şi transfer combustibil ars;

ü Scule, dispozitive si accesorii ale capului MID (Maşina de încărcat - descărcat combustibil);

ü Ansamblul împingǎtoare de rezervǎ;

ü Amortizori mecanici de şoc antiseismici;

ü Podul de furtunuri si cabluri - CATENARIA;

ü Scula de prindere combustibil - GRAPPLE, cu dop de etanşare;

ü Scula prelungitoare a cilindrilor telescopici - FARE;

ü Scule cu actionare manuala, la avarie a capului MID, cu acces in camera reactorului;

ü Setul de scule pentru înlocuirea unui canal de combustibil activat din reactorul tip CANDU

ü Instalatie de supraveghere şi securitate pentru combustibil uzat ;

ü Echipamente pentru stocarea combustibilului uzat în bazinul de stocare;

ü Echipamente pentru stocarea uscată a combustibilului ars

ü Diverse instalaţii, componente şi dispozitive pentru mentenanţa centralelor CANDU;

Unele dintre aceste echipamente au fost fabricate şi pentru Unităţile # 1 şi #2 ale Centralei Nucleare de la QINSHAN CHINA, fiind exportate prin Atomic Energy of Canada Ltd.

Printre beneficiarii echipamentelor produse de TEN S.A. se mai numără şi : AGENŢIA INTERNAŢIONALĂ PENTRU ENERGIE ATOMICĂ (AIEA Viena), Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară Bucureşti, Institutul de Cercetări Nucleare Piteşti, Sucursala de Inginerie Tehnologică Obiective Nucleare Bucureşti, Fabrica de Combustibil Nuclear, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, etc.

Cu cei 98 de angajaţi, societatea a încheiat anul fiscal 2009 cu o cifră de afacere de 14.920.508 lei, având o situaţie economico-financiară bună, profitabilă, fără datorii la bugetele de stat şi la furnizori.

In momentul actual, portofoliul de comenzi/contracte al sectorului productiv cumulează o valoare de 3.549.700 Euro, din care cca. 1.990.000 Euro reprezintă contravaloarea unor echipamente speciale pentru decomisionarea Centralei Nucleare de la Brennilis - Franţa, contractate cu firma ONET TEHNOLOGIE.

În perioada 1988-1992 S.C. TITAN ECHIPAMENTE NUCLEARE S.A. a omologat împreună cu Institutul de Cercetări pentru Electrotehnică şi cu Institutul de Cercetări pentru Transporturi, Amortizorii Mecanici de Şoc proiectaţi de Institutul de Cercetări pentru Tehnologia Construcţiilor de Maşini şi destinaţi CNE Cernavodă. După asimilarea în fabricaţie societăţile TEN S.A. şi TURBOMECANICA S.A. au produs şi livrat toţi amortizorii mecanici necesari Unităţilor #1 şi #2.

Incepând cu anul 2007, TEN S.A. a devenit şi reprezentanta pentru România şi Bulgaria a firmei americane BASIC-PSA Inc. - unul dintre cei mai importanţi producători de amortizori mecanici de şoc destinaţi domeniului nuclear. Partenerul american deţine certificat de autorizare emis de The American Society of Mechanical Engineers în conformitate cu exigenţele ASME Boiler and Pressure Vessel Code pentru fabricaţia de amortizori mecanici antiseismici de clasă nucleară 1, 2, şi 3. De asemenea, BASIC-PSA Inc. a fost auditată şi autorizată de organismele de reglementare şi control române, respectiv CNCAN şi ISCIR.

Ca o dovadă a calităţii incontestabile a amortizorilor BASIC-PSA este faptul că producătorul a livrat aceste tipuri de amortizori la peste 35 de centrale nucleare din : America (SUA - Boston Edison Pilgrim, Catawba, La Salle, Coronado, Arkansas, Cooper, Clinton, Ginna, Fermi, Oconee, etc., Canada-Bruce, Pickering, Point Lepreau, Getilly, Argentina-Embalse, Mexic-Laguna Verde), Europa (Anglia, Franţa-Dampierre, Graveline, Tricastin, Spania-Lemoniz, Elveţia-Gosgen, Suedia, Finlanda, etc) şi Asia (Coreea-Wolsung, China, India-NAPP). Spre exemplu, în S.U.A. din cele 103 reactoare nucleare, 75% sunt prevăzute cu amortizori mecanici, din care cca. 80% sunt tip BASIC-PSA, iar în Coreea din 23 de reactoare, 20 sunt dotate cu amortizori mecanici BASIC-PSA. Foarte important de remarcat că toate centralele nuclearo-electrice tip CANDU din lume utilizează amortizori mecanici şi aceştia sunt de tip BASIC-PSA.

În baza contractului de reprezentanţă, specialiştii TEN S.A. au fost şcolarizaţi în S.U.A. şi autorizaţi de firma BASIC-PSA Inc. pentru montarea, demontarea, mentenanţa şi testarea amortizorilor mecanici. În prezent cele două societăţi negociază cumpărarea licenţei şi transferul de tehnologie pentru fabricarea în România a acestor amortizori.

S.C. TEN S.A. a semnat contractul nr. IL#20944 / 2009 având ca obiect „Furnizarea a 344 Amortizori de şoc tip NF1, asistenţă tehnică la montaj-reglare, pregătire şi certificare personal" ca urmare a derulării de către S. N. Nuclearelectrica a unei proceduri de achiziţie publică transparentă şi corectă, dar în baza unei Hotărâri definitive şi irevocabile emise de Curtea de Apel. În baza acestui contract am livrat amortizorii mecanici care au fost fabricaţi de partenerul american după aprobarea Planului de calitate de către CNE Cernavodă, CNCAN şi ISCIR şi sub supravegherea atât a inspectorilor ASME cât şi ai organismelor abilitate române. S.C. TEN S.A. a realizat acea parte din obiectul contractului care viza adaptarea „pin-to-pin"a acestor amortizori, respectiv configurarea lor pentru a putea înlocui amortizorii iniţiali fabricaţi de TEN, precum şi acordarea asistenţei tehnice pe timpul montării amortizorilor în centrală.

Referitor la această procedură facem următoarele precizări:

1. Specificaţia tehnică originală canadiană, sub cod 79-30886-TS-01, în posesia căreia suntem în calitate de producători ai amortizorilor mecanici de şoc montaţi la data construcţiei centralei, acceptă doar amortizori mecanici ci nu şi hidraulici.

2.

În documentaţia de ofertare , achizitorul a utilizat, într-adevăr, o revizie a acestei specificaţii care extindea gama de amortizori acceptabili şi cu tipul hidraulic; deci această modificare a specificaţiei iniţiale tocmai că permitea intrarea în competiţie şi a firmei LISEGA (furnizor doar de amortizori hidraulici), motiv pentru care aceasta nu a depus contestaţie asupra conţinutului documentaţiei de ofertare până la data depunerii ofertei (termenul legal de contestare) Altfel spus, daca se tinea cont de specificatia initiala, firma LISEGA nici nu ar fi putut participa la aceasta procedura.

3. Oferta S.C. TEN S.A. a respectat absolut toate aspectele legale şi cerinţele documentaţiei de ofertare: de calificare, tehnice, procedurale. Ca dovadă, verificările ulterioare făcute de organisme abilitate să controleze această achiziţie au considerat oferta ca fiind corectă şi conformă;

4. Contestaţiile succesive depuse de firma LISEGA, dovedite nefondate şi lipsite de obiect, au condus la întârzierea procesului de achiziţie cu peste un an de zile. Atunci, susţinătorii de azi ai acestei firme germane, deşi trăiesc în România (şi bine) nu se gândeau că acele demersuri incorecte (explicate doar de eventualele comisioane pe care le încasau), puteau pune Centrala nucleară în situaţia în care un posibil seism se producea înaintea înlocuirii vechilor amortizori.

5. Această procedură s-a finalizat ca urmare a două sentinţe distincte, definitive şi irevocabile, ale Curţii de apel, una care respingea plângerea făcută de LISEGA împotriva SNN în Dosarul 3834/2/2009 şi a doua care accepta plângerea TEN S.A. împotriva unei decizii CNSC, în Dosarul 1688/2/2009

La toate forurile competente am avut castig de cauza si ca atare ne exprimam indignarea si protestul impotriva modului in care o firma care se considera „locul 1 in lume pentru aceste produse" intelege sa denatureze adevarul, sa discrediteze societati doar pentru ca sunt romanesti si profesioniste in domeniu (doar pentru ca sunt romani) si sa induca publicului larg prin media, teama de a locui in aceasta tara.

De altfel, vom proceda asa cum e corect si, pe cale legala, il vom chema in judecata pe acest domn IONEL BLANCULESCU a carui calitate nu o cunoastem, dar care trebuie sa raspunda pentru denigrarea firmei noastre si pentru acest „sabotaj" de care este capabil.

TITAN ECHIPAMENTE NUCLEARE S.A.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii