Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:48 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

80 de adaposturi zootehnice dezafectate au fost atribuite gratuit

ro

23 Jan, 2003 00:00 1109 Marime text

Imobilele vor fi vandute la un pret echivalent cu 10% din valoarea lor

In Constanta exista aproape 380 de astfel de adaposturi inventariate # In cazul acestor cladiri, se suspenda masura executarii silite * 36 de imobile au fost privatizate * La Mihai Viteazu se afla cele mai multe adaposturi pentru bovine, in Medgidia fiind infiintate doua microferme de crestere a acestor animale * Complexul pentru porcine de la Sibioara a fost dat deja in folosinta

Printre actiunile care se afla in plina desfasurare la Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara Constanta se numara si atribuirea spatiilor zootehnice dezafectate, destinate cresterii, ingrasarii si exploatarii animalelor, precum si a fabricilor de nutreturi combinate dezafectate, prin acordarea lor gratuita catre cei interesati in acest domeniu. Aceasta activitate, care se deruleaza in toate judetele tarii, reprezinta una dintre masurile pe care Executivul le-a luat pentru relansarea agriculturii conform angajamentelor luate in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. Astfel, aceste imobile s-a hotarat sa se atribuie in folosinta gratuita asociatiilor crescatorilor de animale, cu sau fara personalitate juridica, precum si persoanelor fizice in varsta de pana la 40 de ani sau persoanelor juridice, care formuleaza cerere scrisa si dovedesc capacitatea tehnica si financiara de a desfasura activitati de crestere a animalelor. Constructiile zootehnice dezafectate constituie bunuri imobile aflate in proprietatea privata a statului sau in proprietatea privata a unitatilor administrativ-teritoriale, dupa caz, precum si cele din patrimoniul societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat din agricultura, destinate cresterii si exploatarii animalelor, care nu sunt populate. Fabrici de nutreturi combinate dezafectate sunt bunuri imobile aflate in patrimoniul societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, care sunt in portofoliul Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului si in care nu se desfasoara activitate de producere de nutreturi combinate. In vederea asigurarii necesarului de furaje, consiliile locale vor concesiona, prin atribuire directa, pentru o perioada de cinci ani, terenuri cu destinatie agricola, aflate in proprietatea unitatilor administrativ-teritoriale, crescatorilor de animale carora le-au fost atribuite constructii zootehnice dezafectate.

Drept de preemtiune pentru concesionarea terenurilor invecinate

La expirarea termenului de 5 ani prevazut in contractul de atribuire in folosinta gratuita, fabrica de nutreturi combinate, constructia zootehnica, terenul de sub acestea si incintele aferente pot fi vandute celor care le-au avut in folosinta gratuita la un pret echivalent cu 10% din valoarea acestora la momentul atribuirii in folosinta gratuita. In cazul in care crescatorul de animale devine proprietar al constructiei zootehnice pe care a avut-o in folosinta gratuita, acesta are un drept de preemtiune la concesionarea de terenuri agricole administrate de consiliile locale si/sau de Agentia Domeniilor Statului pentru terenurile agricole din apropierea constructiilor zootehnice, dar si din alte zone. Pana in momentul de fata, in Constanta au fost inventariate in total 257 adaposturi de bovine, 103 pentru ovine. 16 destinate porcinelor si numai trei pentru cabaline. In cazul adaposturilor pentru bovine, numai 51 au fost atribuite, dintre acestea fiind populate doar 10 cu 215 animale, capacitatea lor totala fiind de 4.600 capete matca. Cele mai multe asemenea adaposturi se situeaza in localitatea Mihai Viteazu, ele mai gasindu-se si la Cogealac, Pestera, Medgidia (aici s-au infiintat doua microferme), Mihail Kogalniceanu, Valu lui Traian si Sinoe. In curs de reparatie se afla 41 de astfel de imobile. In cazul adaposturilor atribuite destinate ovinelor, in numar de 17 (majoritatea acestora fiind in reparatii), pana acum nu a fost populat nici unul, capacitatea acestora fiind de 13.000 capete matca. Mihail Kogalniceanu si Palas sunt locatiile in care au fost date imobilele destinate cresterii oilor. La Sibioara si Basarabi se afla adaposturile pentru porcine care deja au fost distribuite gratuit, in prima localitate amintita fiind infiintat un complex de crestere a porcilor. Capacitatea acestor imobile este de aproape 18.000 capete matca, pana acum nefiind populat decat un singur adapost. "De asemenea, au fost privatizate 36 de adaposturi, 27 pentru bovine si noua destinate ovinelor", ne-a precizat directorul DGAIA, ing. Sorin Bulancea. Pentru stimularea cererii de atribuire a folosintei gratuite si a investitiilor in aceste imobile, Executivul a hotarat suspendarea oricarei proceduri de executare silita pornita de creditori asupra imobilelor a caror folosinta gratuita a fost acordata sau urmeaza sa fie acordata prin contract. In cazul imobilelor ce fac obiectul unor contracte deja incheiate, masura suspendarii procedurilor de executare silita pornite de creditori se aplica de la data intrarii in vigoare a noului act normativ.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii