Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:38 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine sunt asiguratorii in Constanta

ro

03 Mar, 2003 00:00 958 Marime text

In orasul nostru sunt autorizate sa incheie polite nu mai putin de 23 de agentii si sucursale ale companiilor de asigurari * Incepand cu al doilea trimestru al acestui an, vom asista la o alta diminuare a numarului de asiguratori autorizati

Noile conditii de autorizare pentru companiile de asigurari au adus schimbari in cadrul acestei piete. Astfel, numarul operatorilor din piata s-a redus considerabil, de la 73 la 50 de societati de asigurare initial, respectiv de la peste 800 de intermediari la peste 130 brokeri autorizati. Aceasta evolutie a reprezentat doar prima parte a procesului de consolidare a pietei asigurarilor din Romania, pentru ca, asa cum se stie, in urma controalelor efectuate, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a retras autorizatia de functionare a doua societati de asigurare, respectiv ADAS, Grup As. In plus, de curand, companiei de asigurare-reasigurare Metropol i s-a retras autorizatia de a mai incheia polite. Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a aplicat, de altfel, sanctiuni si in cazul altor societati, care au fost facute publice la momentele respective.In Constanta sunt autorizate sa incheie polite nu mai putin de 23 de agentii si sucursale ale companiilor de asigurari: AGI, Agras, AIG Life, Ardaf, Asiban, Asigurari Global, Asirom, Asitrans, Astra, Atlassib, Aviva, BCR Asigurari, Ceccar-Romas, Garanta, Generali, Gerroma, ING Nederlanden, Interamerican, Omniasig, PetroAs, Roumanie Assurance International, Sara Merkur, Unita. "O selectie mult mai restrictiva a operatorilor din domeniul asigurarilor din tara noastra se va realiza insa incepand cu al doilea trimestru al acestui an, ca urmare a majorarii capitalului social minim varsat pe care societatile de asigurare trebuie sa il detina si, mai ales, ca urmare a determinarii marjei lor de solvabilitate", a declarat Gheorghe Dulca, directorul sucursalei Romas Constanta.

Bilantul anului trecut

Anul 2002 a fost primul an de aplicare a noilor reglementari contabile specifice asigurarilor, normative armonizate cu directivele europene si standardele internationale de contabilitate, documentele contabile care vor fi intocmite in conformitate cu acestea permitand obtinerea, incepand din acest an, a unor informatii vitale despre asiguratori, printre care si marja de solvabilitate de care dispun. De asemenea, tot in anul trecut, s-au initiat demersurile care au vizat constituirea si utilizarea fondului de protejare a asiguratilor, precum si masurile prudentiale pentru practicarea asigurarii Carte Verde. De asemenea, un pas important s-a realizat si in domeniul asigurarii obligatorii de raspundere civila a autovehiculelor, in sensul stabilirii elementelor necesare pentru crearea unei baze de date la nivel national, care va fi utilizata pentru implementarea sistemului bonus-malus. In prezent, circa jumatate dintre societatile de asigurare autorizate nu detin inca un capital social varsat care sa respecte noile limite impuse pentru categoriile de asigurare pentru care au fost autorizate, astfel incat este de asteptat ca, in viitorul apropiat, sa asistam la o alta diminuare a numarului de asiguratori autorizati. Desigur, parte dintre societatile aflate in prezent in aceasta situatie au actionari de renume, care vor face fata infuziei necesare de capital, insa exista si societati mai mici care, probabil, vor fi nevoite sa recurga la fuziuni sau care se vor inchide pur si simplu. Din acest punct de vedere, vom asista la o evolutie interesanta la nivelul intregii piete in urmatoarele luni, adica pana la sfarsitul lunii aprilie 2003, cand asiguratorii trebuie sa faca dovada ca detin un capital social care sa respecte noile limite minime.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii