Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:14 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Distilerii racordate ilegal la conductele de apa potabila

ro

06 Sep, 2003 00:00 872 Marime text

Doua societati comerciale care distileaza si imbuteliaza bauturi alcoolice au fost depistate racordate ilegal la reteaua de apa * Patronii si angajatii s-au "baricadat" cand organele de control si-au facut aparitia la poarta sediului * Nici una din vilele de la Palazu nu are avizul RAJA pentru a fi legata la retea

Corpul de Control al Regiei Autonome Judetene de Apa Constanta a initiat si desfasurat ieri o actiune pe tema bransamentelor efectuate ilegal la reteaua de apa din localitatile Palazu Mic si Palazu Mare. Inspectorii RAJA, insotiti de un echipaj al Politiei, au descins, in prima faza, la sediul a doua societati comerciale care au fost depistate cu bransamentele efectuate ilegal pentru a-si putea desfasura activitatea. Din clipa in care organele de control, insotite de presa locala, au "debarcat" la poarta societatilor, acestea impartind acelasi spatiu construit pe strada Tulcei, numarul 5, din Palazu Mare, patronii si intreg personalul au incuiat efectiv usile de acces in incinta si au parasit camerele exterioare pentru a crea impresia ca in sedii nu se lucreaza. Timp de un sfert de ora s-a incercat stabilirea unei cai de comunicare cu cei prezenti, dar nu s-a ajuns la nici un rezultat. Una dintre societati a fost identificata ca fiind SC "Stercos" SRL, iar cea de - doua, SC "TT" sau SC "Bianca" SRL. Acestea functioneaza de doi ani, iar obiectul lor de activitate, dupa cantitatea mare de sticle goale, etichete si recipiente specifice depozitarii ingredientelor necesare gasite la destinatie, se pare ca ar fi distilarea si imbutelierea alcoolului. De altfel, acest lucru a fost confirmat de un pusti care se afla in curtea sediului si care nu avusese timp sa se retraga odata cu ceilalti angajati in cladire. Patronii acestor societati au folosit in tot acest timp apa preluata dintr-un bransament construit ilegal, neputandu-se calcula exact pagubele aduse, prin aceasta infractiune, distribuitorului de apa. Pentru a obtine o minima reactie din partea patronilor a fost chemata o echipa de lucratori ai RAJA care sa debranseze sediul de la reteaua de apa in cursul zilei. O alta masura impotriva acestora va fi plata unei amenzi intre 50 si 100 milioane lei, plus incasarea costurilor echivalente consumului de apa, calculate retroactiv.

Proprietati private

Strada Prelungirea Sentinelei se pare ca detine recordul in materie de bransamente ilegale. Majoritatea proprietatilor particulare din zona sunt in toata splendoarea lor niste vile P+1 sau P+2 in faza terminala de constructie, pe jumatate locuite, cu diferite grade de confort. Aceste cladiri sunt inconjurate de sute de metri de teren folosit pentru cultivarea florilor sau a leguminoaselor pentru uzul personal. Cert este ca majoritatea sunt platitori in sistem pausal sau au bransamente efectuate fara contract incheiat cu distribuitorul de apa. In aceasta categorie intra Petre Pana, care nu a mai platit din noiembrie 2002 decat 35 mc de apa, fiind debransat de la retea pentru neplata facturilor. Dupa plata a doar doua facturi, in acest timp s-a efectuat din nou racordarea la distribuitor chiar de catre lucratorii acestuia, fara acordul sau instiintarea sefilor. Un "magnat" al apometrelor, Ion Butu, el insusi comercializand aparatele de masurat debitul de apa consumat, s-a dovedit ca plateste consumul de apa in sistem pausal, doar pentru doua persoane care ar locui in vila proprietate personala. Desi mai detine cateva sute metri patrati de teren atasati constructiei, desi are numai in gradina trei guri de alimentare cu apa (robineti), acesta plateste 5,5 mc/persoana, tarifarea inscriindu-se chiar pentru un grad sporit de confort. Pentru toti aceia care au fost gasiti in neregula se vor aplica amenzi cuprinse intre 50 si 100 milioane lei, plus suma care va reiesi din calculul consumului de apa, clasificat pe persoane nedeclarate sau suprafata de teren, pe o perioada de 18 luni anterioare datei la care se va incheia procesul-verbal de constatare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii