Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:04 14 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drumuri noi cu finantare europeana

ro

10 Jun, 2003 00:00 1104 Marime text

Uniunea Europeana ramburseaza 70% din costuri

Ieri, au demarat impietruirea si reimpietruirea a 17 km de drumuri in localitatile Castelu, Cuza Voda si Nisipari, cu finantare SAPARD * Valoarea proiectului de ridica la peste 34 miliarde lei

Comuna Castelu a fost locatia unde, ieri, a fost inaugurat cel de-al doilea proiect aprobat de Agentia SAPARD, prin Regiunea 2 Sud-Est. Acesta este o aplicare a masurii 2.1 "Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale" si presupune pietruirea si reimpietruirea de pamant intravilan, pe o retea de 17 kilometri de drumuri. Proiectul a avut cinci oferte la licitatia care s-a desfasurat in luna mai a acestui an si a fost castigat de Regia Autonoma de Drumuri si Poduri, in colaborare cu societatea Clif S.A. Valoarea proiectului este de 34.336.367.408 lei si este finantat, in conditii nerambursabile, in proportie de 70% de Uniunea Europeana, restul de 30 de procente fiind acoperite de catre Guvernul Romaniei. Termenul de finalizare a intregii retele este 30 septembrie 2003, la inaugurare vehiculandu-se promisiuni ca lucrarea va fi terminata chiar mai devreme. Nicolae Anghel, primarul localitatii Castelu, a declarat: "Constructorii sustin ca lucrarea poate fi terminata chiar mai devreme, dar trebuie sa avem in vedere ca totusi, in acest domeniu, depindem foarte mult de vreme si, dupa cat se pare, aceasta tine cu noi. Totusi, acestia trebuie sa isi faca meseria asa cum pot mai bine, pentru ca aceste drumuri vor ramane pentru generatiile viitoare. Azi demareaza lucrarile la impietruirea celor 17 kilometri de drumuri, din care in localitatea Castelu vom avea 5,5 km de strazi pietruite si partial asfaltate. Satul Cuza Voda va beneficia de 4,5 kilometri de drumuri pietruite, iar localitatea Nisipari, care este cea mai laturalnica dintre cele trei, va avea, la sfarsitul lunii septembrie, 6,5 km de drum pietruit. Aici este cel mai greu de ajuns si noile drumuri vor fi de un real folos localnicilor. Sunt mandru ca pot afirma ca acest proiect la care am beneficiat de tot sprijinul SAPARD, Regionala 2 Sud-Est, este primul din domeniul constructiei de drumuri". Gheorghita Corbu, directorul SAPARD Regionala 2 Sud-Est, a precizat: "Aceasta este a doua locatie unde inauguram un proiect al Agentiei, in decursul acestei luni urmand a mai inaugura doua proiecte, unul in comuna Saraiu si altul la Cumpana. Aceste tipuri de proiecte fac parte din categoria celor publice, negeneratoare de venit deoarece sunt cele aferente masurii privind dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale".

Ocupam locul secund

Uniunea Europeana a propus o alocare orientativa a fondurilor pentru fiecare stat candidat avand in vedere urmatoarele criterii: suprafata agricola, populatia ocupata in agricultura, produsul intern brut, situatia teritoriala speciala - zone defavorizate. Astfel, 153,2 milioane euro vor fi alocati anual Romaniei de catre Uniunea Europeana pe o perioada de sapte ani, sub forma de credite nerambursabile, pentru a facilita adoptarea legislatiei comunitare din domeniu si pentru a imbunatati competitivitatea sectorului agricol. Conform volumului acestei alocatii din partea UE, Romania ocupa locul secund (dupa Polonia). Sumei alocate de UE i se va adauga o cofinantare nationala din bugetul de stat de 25% (circa 50 milioane euro anual). Adaugand si contributia privata, costul total al punerii in practica a programului romanesc de dezvoltare rurala este aproximativ 300 milioane euro in fiecare an. Sprijinul financiar va fi utilizat pentru a se atinge standardele UE din domeniul politicii agricole, ale sigurantei alimentare si protectiei mediului inconjurator. Va fi utilizat si pentru a investi in infrastructura, dezvoltarea climatului de afaceri, diversificarea activitatilor economice si dezvoltarea resurselor umane.La inaugurarea retelei au fost prezenti, pe langa oficialitatile localitatii, si primari din comune vecine, ale caror proiecte vor demara in cursul acestui an, tot prin finantare SAPARD, ca si oficialitati din partea Guvernului si a altor partide.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii