Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:46 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eximbank inapoiaza jumatate din dobanda platita la creditele in lei

ro

17 Mar, 2003 00:00 885 Marime text

Productia pentru export se dezvolta

Creditele de investitii pentru producatorii romani pentru export

Sucursala Constanta a Eximbank a devenit operationala in anul 2000, la sfarsitul anului trecut valoarea creditelor acordate situandu-se la aproximativ 200 miliarde lei. Peste 80 la suta din aceasta suma a fost cumulata in credite acordate in lei, aceasta dovedindu-se o modalitate avantajoasa de a finanta investitiile agentilor economici

Creditele in euro

Finantarea din sursa KfW a proiectelor de investitii pentru intreprinderile mici si mijlocii (creditele se acorda in euro). Ionel Stefan, director sucursala Constanta, a declarat: "Pentru a beneficia de aceasta creditare, un IMM trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: sa fie persoana juridica romana cu capital majoritar romanesc, sa se incadreze in orice sector de activitate prin obiectul de activitate, mai putin in cel al sectorului agriculturii primare; sa aiba maximum 250 angajati, sa prezinte un bun standing financiar si, in sfarsit, sa cumuleze toate aprobarile necesare efectuarii de investitii cu impact asupra mediului. Suma maxima de creditare este de 1.000.000 EUR". Creditul poate reprezenta maximum 80 la suta din totalul costului investitiei, diferenta de 20 de procente trebuind sa fie suportata de solicitant, constand in lichiditati sau mijloace fixe care contribuie la realizarea noii investitii. Se finanteaza proiecte de investitii precum: achizitionarea sau construirea de cladiri si terenuri ce au legatura cu proiectul respectiv, achizitia de masini, utilaje, vehicule, echipamente, dotarea magazinelor si birourilor cu echipament de comercializare si expunere, echipament de birotica, realizarea unor lucrari de constructii, achizitionarea de active intangibile (licente, patente etc.) sau chiar finantarea de capital de lucru, aici acoperindu-se pana la 40 la suta din valoarea creditului. Perioada de acordare a finantarii este de maximum cinci ani, incluzand o perioada de gratie (perioada pana la rambursarea primei rate de capital) de maximum 12 luni. Rata de baza a dobanzii este variabila, in prezent fiind de 4,85 la suta pe an, in cazul finantarii directe prin Eximbank, la care se adauga 0,5 si 4,5 la suta, in functie de situatia financiara si calitatea garantiilor prezentate de solicitantul de credit. Platile de rate, dobanzi si comisioane au loc trimestrial. Nu vor fi acceptate spre finantare intermedierile imobiliare, investitiile de portofoliu (achizitionarea de actiuni, obligatiuni, bonuri de tezaur, fonduri mutuale), retrofinantarile sau reesalonarile de credite bancare, tranzactiile speculative comerciale si financiare.

Creditele pentru dezvoltarea industriala se acorda in dolari SUA

Eligibilitatea la finantare este conditionata de achizitionarea sau constructia de cladiri, in scopul realizarii proiectului de investitii, achizitionarea de terenuri, in scopul realizarii proiectului de investitii in functie de sursa finantarii, cumpararea de masini, utilaje, vehicule, echipamente, inclusiv cele cu un anumit grad de uzura), finantarea capitalului de lucru si dotarea magazinelor si birourilor cu echipament de comercializare si expunere, inclusiv echipament birotica. De asemenea, proiectul de investitie poate avea ca obiect finantarea capitalului de lucru. Beneficiarii acestor credite pentru investitii pe termen mediu si lung sunt agentii economici, persoane juridice romane, care isi desfasoara activitatea in toate sectoarele economice, mai putin agricultura primara. Acestia trebuie sa aiba o situatie financiara satisfacatoare, demonstrata prin rezultate financiare favorabile si care sa prezinte un plan de afaceri viabil. Agentul economic respectiv contribuie la finantarea proiectului supus analizei cu cel putin 15 la suta din costul total al acestuia si care prezinta garantii materiale satisfacatoare. Perioada de acordare a creditului si perioada de gratie se vor stabili in urma analizei fiecarui proiect de finantat, in functie de valoarea si obiectul proiectului de investitii, acestea putand fi cuprinse intre:

pana la trei ani, cu o perioada de gratie de maxim 12 luni

intre trei si cinci ani, cu o perioada de gratie de pana la 18 luni

intre cinci si zece ani, cu o perioada de gratie de maximum 24 de luni.

Valoarea creditata poate fi de maximum 85 la suta din costul total al investitiei. Rata de baza a dobanzii este variabila, in prezent fiind de 2,10 la suta, la care se adauga intre 0,5 si 4,5 procente, in functie de situatia financiara si calitatea garantiilor prezentate de solicitantul de credit.

Creditarea in lei beneficiaza de bonificatie la dobanda

Creditele in lei se acorda exportatorilor care investesc in capacitatile pentru productie de export. Pentru creditele de pana la doi ani, dobanda de baza este de 19,9 la suta pe an. Pentru creditele cuprinse intre doi si cinci ani dobanda de baza este de 18 la suta pe an. Bonificatiile la dobanda se acorda doar la creditele platite in lei, contractate de agentii economici care produc pentru export. Acestia nu sunt obligati sa devina clienti ai Eximbank pentru a beneficia de aceasta linie de finantare extrem de avantajoasa. Deoarece nu face concurenta nici unei alte banci, ci se afla pe pozitia de partener, Eximbank SA a pus aceasta linie de finantare la dispozitia exportatorilor atat direct, cat si prin intermediul bancilor comerciale.

Creditul Pegas

Acest tip de creditare are cea mai mica rata de dobanda, 17,51 la suta pe an, care se acorda agentilor economici ce solicita sau au beneficiat de bonificatie de dobanda. Acesta este un credit ce se acorda sub forma unei linii de credit in sistem revolving, in lei, pe o durata de maximum 180 de zile, cu rambursare in rata unica in ultima zi a perioadei de creditare, in scopul finantarii capitalului de lucru necesar desfasurarii activitatii economice de export. Garantia o constituie bonificatia de dobanda. De asemenea, pentru dobanzile aferente creditului Pegas se acorda bonificatie de dobanda.

Asigurarea riscului de neplata

Singura conditie la acordarea creditului este eligibilitatea pentru bonificatii de dobanda a exporturilor, iar riscurile vor trebui sa fie acoperite prin incheierea politelor de asigurare de tip Eximbank. In acest fel, dobanzile pe care exportatorii si producatorii pentru export le vor suporta prin angajarea de credite din acest program se injumatatesc atunci cand ei primesc sub forma bonificatiilor de dobanda jumatate din dobanda pe care au platit-o. Riscurile impotriva carora sunt protejati exportatorii romani prin intermediul contractului de asigurare sunt:

- Riscuri comerciale: contractul asigura orice debit neachitat de catre un cumparator extern si care rezulta in mod direct si numai ca urmare a producerii unuia dintre urmatoarele riscuri; insolvabilitatea cumparatorului sau neplata prelungita din partea cumparatorului (aceasta situatie apare cand cumparatorul nu si-a achitat integral debitul la expirarea perioadei maxime de credit). Se mai asigura riscurile politice, cele de forta majora, impotriva evenimentelor de tipul catastrofelor naturale, cu exceptia celor aparute pe teritoriul Romaniei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii