Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:50 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fraude de proportii cu certificate de privatizare in masa la SC Comvex

ro

27 Feb, 2004 00:00 6769 Marime text

Aproape 150 de posesori ai certificatelor de actionar persoane fizice care au dobandit actiunile prin Programul de privatizare in masa la societatea comerciala "Comvex" SA au ramas cu buza umflata dupa ce le-au disparut documentele care le atesta aceasta calitate * Furtul s-a comis in perioada iunie 1998 - februarie 1999, dar nimeni nu stie cu exactitate cati din cei 11.000 de actionari mai au certificatele in baza de date a societatii "Comvex", pentru ca disparitia documentelor se poate constata doar in momentul in care actionarul intentioneaza sa verifice acest lucru sau sa le vanda * Pagubitii care se afla in aceasta situatie sunt, in general, persoane varstnice, decedate sau din localitati indepartate ale judetului * Potrivit specialistilor, cei care ar fi putut avea acces la registrele cu actiuni ale "Comvex" sunt angajatii unor societati de valori mobiliare pe care societatea le-a abilitat sa efectueze vanzarile de actiuni * Prejudiciul aproximativ se ridica la aproape un miliard de lei, cu precizarea ca nu este cunoscut numarul exact al actionarilor carora le-au disparut certificatele * Specialistii spun ca este posibil ca si la alte societati constantene sa existe astfel de situatii * In urma demersurilor noastre reportericesti, ieri, din dispozitia comisarului sef Vasile Balan, prim-adjunct al inspectorului sef al IPJ Constanta, s-a demarat o actiune de verificare a modului in care au fost prejudiciati actionarii in cauza

Un caz fara precedent, cel putin pentru Dobrogea, a fost descoperit recent de reporterii cotidianului "ZIUA de Constanta": peste 150 de actionari a SC "Comvex" SA au constatat ca certificatele pe care le-au dobandit prin Programul de privatizare in masa au disparut pur si simplu din baza de date a societatii, fara ca proprietarii acestora sa fi participat la vreo tranzactie de acest gen. Constatarea au facut-o in momentul in care proprietarii au vrut sa le vanda prin societatile de valori mobiliare sau, pur si simplu, cand au vrut sa afle de ce nu mai primesc dividendele. Valoarea prejudiciului este de aproape un miliard de lei, numai pentru cei care au depus plangeri sau care au descoperit disparitia documentelor, dar nimeni nu stie cu exactitate cati din cei 11.000 de actionari mai au certificatele in baza de date a societatii in cauza.

De la Ana la Caiafa

Societatea nu a stat cu mainile in san si a facut plangere catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta in data de 21 ianuarie anul trecut, incercand sa afle cine se face vinovat de aceasta fraudare, fara precedent asa cum am mai spus, cel putin pentru zona Dobrogea. In documentul inaintat Parchetului se arata ca "in urma verificarilor la societatea de registru, care tine, conform prevederilor legale, registrul actiunilor emise de SC "Comvex" in sistem computerizat, a rezultat ca actiunile respective au fost transferate fara stiinta proprietarilor din conturile societatii in perioada iunie 1998- februarie 1999". De asemenea, s-a mai fost constatat ca actionarii care sunt in aceasta situatie locuiesc in zone indepartate ale judetului, fiind persoane in varsta sau chiar decedate. La numai cateva zile, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta trimite plangerea in cauza catre Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, care si acesta, la randul sau, paseaza lucrarea catre Politie. Specialistii spun ca astfel de fraude se pot face numai cu ajutorul societatilor de valori mobiliare care au acces la registrele de actiuni ale societatii in cauza si sa faca aceste vanzari. In plangere, societatea pagubita mai arata ca pentru efectuarea tranzactiilor a abilitat patru societati mobiliare, respectiv "Expert Broker", "Valinvest", "KGT Invest" si "Stock Invest". Pentru ca registrul actiunilor emise de SC "Comvex" SA se afla in sistem electronic, acestea pot fi destul de usor transferate de niste cunoscatori ai tranzactiilor si ai fraudelor computerizate. Trebuie aratat ca in multe din cazuri nu au fost vandute toate actiunile, ramanand pe acelasi certificat cate una, doua sau chiar trei actiuni, dar au fost si foarte multe in care acestea au fost lichidate. Societatea pradata de brokeri a avut la inceput peste 33 de mii de actionari, numarul lor scazand in timp si ajungand in prezent la 11 mii de actionari, astfel incat numarul celor furati poate fi de cateva sute. In urma demersurilor noastre reportericesti, ieri, comisarul sef Vasile Balan, prim-adjunct al inspectorului sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, a constituit un colectiv de specialisti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, in frunte seful serviciului, comisarul sef Traian Manzala, pentru depistarea modului in care au fost sustrase actiunile si cine se face vinovat de aceasta frauda de proportii. Specialistii spun ca asemenea sustrageri este posibil sa mai existe si la alte societati comerciale din Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii