Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:41 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intre executare silita si amenzi

ro

25 Oct, 2002 00:00 1095 Marime text

Vesti triste pentru rau-platnici

In vederea efectuarii rectificarii bugetare, DGFP Constanta va mari frecventa si rigurozitatea controalelor la agentii economici si a executarilor silite

Conform directivelor ministrului Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, pentru a efectua o rectificare bugetara este necesara atragerea la bugetul de stat a unei sume care, pentru un judet de talia Constantei, se cifreaza la valoarea de 5.300 miliarde lei. Respectiva suma trebuie colectata in cele trei luni care au mai ramas pana la finele anului 2002 (octombrie, noiembrie, decembrie). Potrivit declaratiilor directorului general al DGFP Constanta, Claudiu Ristea, "acest lucru este deosebit de tragic, intrucat maximul incasarilor DGFP Constanta se inregistreaza in lunile de sezon estival (iunie, iulie, august), iar media plafonului lunar este de 1.700 miliarde lei. In plus, sumele care trebuie atrase, 5.300 miliarde lei, reprezinta 30% din totalul incasarilor directiei pe intregul an, ceea ce presupune un efort mai mare din partea organelor fiscale". Eforturile pe care trebuie sa le faca Directia de Finante in scopul atragerii sumelor prevazute de minister se traduc prin intensificarea si rigurozitatea marita a controalelor la agentii economici si a executarii silite a unor bunuri apartinand rau-platnicilor. Desi sursa noastra a precizat ca "executarea silita este ultima forma de recuperare a creantelor", aceasta va fi folosita in scopul realizarii plafonului.

Au fost, mai sunt si vor mai fi

In cursul lunii septembrie, au fost stabilite obligatii catre buget provenind din impozite si taxe, in suma de 54.662 milioane lei, din care restante 47.985 milioane lei si stabilite suplimentar, 6.677 milioane lei. Pentru nevirarea in termen a impozitelor si taxelor, s-au calculat majorari de intarziere in suma de 22.838 milioane lei. Pentru abaterile constatate s-a aplicat un numar de 103 amenzi contraventionale, in suma de 1.074 milioane lei, din care s-au incasat 98 amenzi, in valoare totala de 417 milioane lei. In procesul de valorificare a bunurilor confiscate si trecute in proprietatea statului, comisia de evaluare din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta a procedat la evaluarea marfurilor acestea, fiind apoi valorificate prin vanzare in regim de consignatie si prin licitatie publica. Valoarea totala a incasarilor din valorificarea bunurilor confiscate in luna septembrie 2002 este de 804,7 milioane lei. Pentru debitele stabilite prin procesele-verbale de verificare si neincasate au fost instituite titluri executorii de catre Serviciul de Colectare a Veniturilor. Acest serviciu a actionat in vederea indeplinirii procedurii de urmarire si executare silita a obligatiilor bugetare ale persoanelor fizice si juridice, in conformitate cu legislatia in vigoare. In perioada 1-30 septembrie a fost emis un numar de 7.648 somatii, in valoare totala de 14.034 miliarde, si au fost incasate 2.072 somatii, in valoare de 652 miliarde lei. Au fost puse sechestre la un numar de 248 bunuri mobile si 282 bunuri imobile, in valoare de 208 miliarde lei, respectiv 549 miliarde lei, si au fost valorificate cinci bunuri mobile in valoare de 2,5 miliarde lei. S-au infiintat 91 de popriri asupra veniturilor, cu o valoare de 93 miliarde lei, si s-a incasat un numar de 37, cu o valoare de un miliard lei. De asemenea, s-au efectuat popriri bancare in numar de 1.642, in suma de 4.475 miliarde lei, si s-a incasat un numar de 106, cu o valoare de 91 miliarde lei. Totodata, s-a inceput suspendarea de executare silita la un numar de 87 agenti economici, in suma de 9.313 miliarde lei, din care 46 dispuse in instanta, cu o valoare de 312 miliarde lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii