Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:36 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investitii in industria de agrement

ro

22 Nov, 2002 00:00 1315 Marime text

Parcurile de distractii de pe litoral nu se ridica la standardele europene

Construirea unor parcuri acvatice, organizarea de jocuri nautice si de croaziere scurte ar putea aduce bani buni pentru statiunile de pe litoral * Intr-un parc de distractii din Occident, cu 10 USD/zi sau chiar mai mult un adult poate da in mintea copiilor * Milioane de dolari vor fi investiti in Mamaia pentru dezvoltarea industriei de agrement

Turismul estival reprezinta una dintre principalele surse de venituri ale judetului nostru. Pentru ca potentialul turistic al unor locatii cum ar fi Jupiter, Neptun, Eforie Nord sa fie exploatat la parametrii maximi ar trebui investite sume destul de importante in infrastructura si servicii, astfel incat tot ceea ce se ofera turistilor sa fie la nivel occidental. Daca in ceea ce priveste iluminatul public, refacerea drumurilor si salubrizarea statiunilor in timpul recent incheiatului sezon estival s-a observat o schimbare in bine, drumul pana la oferirea unor conditii occidentale din aceste puncte de vedere fiind totusi destul de lung, in domeniul serviciilor de agrement nu s-a schimbat aproape nimic. In majoritatea statiunilor litorale exista cate un vechi tobogan cu apa care, datorita starii de degradare in care se afla, nemaifiind renovate, ci doar vopsite in culori atragatoare pentru a impresiona copiii veniti din toata tara, sunt un real pericol pentru cei care se incumeta sa "faca o tura". Scarile alunecoase inalte de 10 metri, panta care nu este neteda si caderea periculoasa in bazin fac din datul pe toboganul cu apa un adevarat sport extrem. La fel se intampla si in cazul asa-ziselor parcuri de distractii. Montagne-rousse-ul a devenit un joc al mortii dupa evenimentele petrecute vara aceasta in Navodari, cand doi tineri si-au pierdut viata pentru ca masinuta in care erau a zburat pur si simplu de pe sine. Cate un astfel de montagne-rousse alaturi de calusei sau jocuri pentru copiii mici se gasesc in mai toate statiunile din judet. Starea lor este insa deplorabila atat din punctul de vedere al calitatii tehnice, dar si din cel al aspectului exterior. Singurul parc de distractii mai dotat este cel din Mamaia, unde cateva noi instalatii au facut deliciul turistilor, la un pret destul de piperat. Industria de agrement estival mai are insa o componenta slab reprezentata la noi, si anume cea a distractiilor nautice. Ofertele pentru schi nautic, plimbari cu turbo-jet-uri sau cu vaporasul sunt foarte putine si prohibitive ca pret practicat. Pentru ca litoralul romanesc sa devina cu adevarat competitiv fata de cel din Grecia sau Turcia trebuie sa faca investitii majore si in industria de agrement, turistii romani si straini fiind interesati nu numai de odihna sau bai in mare, ci si de distractiile oferite de statiunea in care s-au decis sa-si cheltuiasca banii de vacanta.

Ministerul Turismului se implica financiar

Parcurile de distractii din strainatate, cum ar fi Everland din Coreea de Sud, Paramount Parks din SUA sau Parc Asterix din Franta, aduc venituri de milioane de dolari anual. In parcul de distractii din Mamaia ar trebui investita o suma importanta pentru a putea oferi macar jumatate din cat o fac locatiile amintite unde pentru, in medie, 10 USD/zi, un adult poate da in mintea copiilor. Pana cand se vor gasi investitori pentru parcul de distractii amintit, Primaria Constanta, cu un sprijin financiar considerabil de 4 milioane USD din partea Ministerului Turismului, va initia construirea unui parc acvatic cu 11 tobogane, cu o inaltime de 10-11 metri. Deschiderea oficiala a acestuia va fi facuta pe 1 iunie 2003. Firma care se va ocupa de finalizarea proiectului construieste, in momentul de fata, un astfel de Aqualand in renumita statiune Soci. Tot in colaborare cu Ministerul Turismului, se vor achizitiona doua iahturi de capacitate mica (20 persoane). Aceste ambarcatiuni vor completa parcul deja existent: zece catamarane, opt caravele, echipamente de schi nautic, barci cu motor. In zona Cazinoului din Mamaia se vor construi diguri de acostare plutitoare din beton pentru a permite imbarcarea turistilor. Traseul va cuprinde Portul Tomis, Portul comercial Constanta, iesiri in larg pentru inot si pescuit. Aceasta investitie pentru dezvoltarea agrementului nautic se ridica, deocamdata, la suma de 6 miliarde lei. Daca toate aceste proiecte se vor finaliza in timp util, cele cateva mii de turisti straini care deja si-au cumparat bilete pentru petrecerea sezonului estival viitor in Mamaia vor putea beneficia de servicii de agrement care vor rivaliza cu cele din Europa occidentala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii