Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:32 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modalitati profitabile de investire in acest an

ro

07 Apr, 2003 00:00 857 Marime text

Moneda americana nu a fost niciodata un castig real, a fost o acoperire a deprecierii

Anul acesta, randamentul depozitelor se va situa sub cel al actiunilor, obligatiunilor sau fondurilor deschise de investitii * Depozitele in lei vor continua sa fie mai atractive, avand in vedere o depreciere mai mica a leului# Pe langa protectia clasica pe care o ofera, asigurarile de viata de tip unit - linked sunt si un produs de investitie * Aurul va ramane o investitie sigura in conditii de incertitudini economice * Specialistii vad in piata de capital o alternativa viabila atat de finantare a afacerilor lor, cat si de castig

Anul acesta a inceput sub semnul schimbarilor. Mai intai a fost intrarea in forta a dolarului fata de leu, apoi, restabilirea lui de catre Banca Nationala a Romaniei, pentru ca atunci cand lucrurile pareau sa se fi linistit, si sa parea restabilit pe o linie continua, apare impunerea raportarii la moneda euro. Toate aceste masuri au adus putina confuzie nu atat in ceea ce priveste piata financiara a profesionistilor si a afaceristilor cat mai degraba cea a publicului, a oamenilor de rand care si-au vazut schimbate etaloanele. Si au aparut intrebarile: cum e mai bine sa ne pastram agoniseala ? La banca? Sa il transformam in dolari sau in euro, ori poate ii schimbam in aur. Sau ce se intampla cu piata de capital. Cum e sa pui banii la bursa? In editia de astazi vom trece in revista toate aceste modalitati de economisire incercand sa va prezentam cat mai obiectiv parerile unor profesionissi in domeniu. Dumneavoastra veti fi cei care veti trage concluziile.Increderea in banci: Depozite bancareScaderea inflatiei de la aproape 30 la suta in 2001 la 18 la suta in 2002, a facut ca si dobanzile oferite de depozitele bancare sa se diminueze in egala masura. In prezent, nivelul de dobanda oferit pentru depozitele in lei atrase de persoane fizice si juridice este de circa 20 la suta. De exemplu, in cazul unui depozit in lei in valoare echivalenta de 10.000 dolari constituit pe un an si cu un comision bancar de 0,5 la suta, la sfarsitul lui 2002 investitorul obtinea un castig brut de 1.646 dolari - echivalent lei. Prin comparatie, la un depozit constituit in valuta, pe o perioada de un an in valoare de 10.000 dolari, tot anul trecut se putea obtine, la o dobanda medie de 1,8la suta si un comision bancar de 0,5 la suta, un castig de 130 dolari, iar pentru 10.000 euro, la o dobanda medie de 2,7 la suta, si acelasi nivel de comision, castigul era de 220 euro. "Depozitele in lei vor continua sa fie mai atractive, avand in vedere o depreciere mai mica a leului. Oricum, anul acesta, randamentul depozitelor se va situa sub cel al actiunilor, obligatiunilor sau fondurilor deschise de investitii, insa va fi superior randamentului titlurilor de stat", considera Stelian Stanga, Director Directia de Dezvoltare si Management Produse din cadrul diviziei de retail a Raiffeisen Bank. Insa, tinand cont de reducerea inflatiei la 15 la suta estimata pentru 2003, randamentele asociate depozitelor constituite nu vor depasi anul acesta 16-17 la suta.

Dolarul este rege dar este sarac

Moneda americana nu a fost niciodata un castig real; a fost o acoperire a deprecierii. Puterea sau slabiciunea dolarului reflecta cererea strainilor pentru "lucruri" americane, incluzand investitii, bunuri si servicii. Economiile populatiei s-au majorat in decembrie 2002 cu 6 la suta, pana la 88.894 miliarde lei, ponderea acestora in masa monetara cifrandu-se la 23,8 la suta, fata de 25,1 la suta la sfarsitul lunii noiembrie, informeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR). Aceasta evolutie s-a datorat, in mare masura, bonificarii de catre CEC, in luna decembrie, a dobanzilor aferente intregului an 2002. Depozitele in lei ale agentilor economici au crescut cu 16,3 la suta, pana la 49.702 miliarde lei. In cadrul acestora, depozitele pe termen au crescut cu 23 la suta (pana la 29.370 miliarde lei), depozitele conditionate s-au majorat cu 11,2la suta (cifrandu-se la 9.062 miliarde lei) iar certificatele de depozit au crescut cu 5,1la suta (pana la 11.270 miliarde lei). Depunerile in valuta ale rezidentilor (inclusiv populatia), exprimate in lei, au crescut cu 8,6la suta, pana la 146.812 miliarde lei. Exprimate in dolari, depunerile in valuta au crescut cu 8,8la suta, ajungand la 4,38 miliarde dolari. In cadrul acestora, depunerile bancare in valuta ale populatiei (exprimate in dolari) au crescut cu 2,8la suta si au reprezentat echivalentul a 1,96 miliarde dolari. Titlurile de stat detinute de sectorul nebancar se situau la sfarsitul lunii decembrie la 41.273 miliarde lei (in scadere cu 3,3la suta fata de luna noiembrie). In cadrul acestora, titlurile in valuta reprezentau 135 milioane dolari (in scadere cu 13la suta fata de noiembrie). Activele externe nete au crescut cu 7,6 la suta, pana la 236.923 miliarde lei, prin majorarea cu 3,6la suta a componentei "Valute convertibile" si cu 33,1 la suta a componentei "Aur". Majorarea componentei "Valute convertibile" s-a datorat in principal cumpararilor de valuta efectuate de BNR, iar cresterea semnificativa a componentei "Aur" a fost determinata de reevaluarea interna a stocului de aur la sfarsitul anului 2002, prin modificarea pretului de la 282.004 lei/gram la 375.351 lei/gram. Activele interne nete s-au majorat cu 19,7la suta, pana la 136.788 miliarde lei. Creditul neguvernamental a crescut in luna decembrie cu 4,7 la suta, pana la un nivel de 179.626 miliarde lei, ca urmare a cresterii cu 1la suta a componentei in lei si cu 7,1 la suta a celei in valuta (exprimata in dolari SUA, componenta in valuta s-a majorat cu 7,3 la suta). Creditul guvernamental net s-a majorat cu 116 la suta (pana la 20.732 miliarde lei), principalii factori de influenta fiind diminuarea disponibilitatilor in lei si valuta ale Ministerului Finantelor Publice in conturile deschise la Banca Nationala a Romaniei si emiterea unor titluri de stat.

Piata asigurarilor de tip unit-linked

Pe langa protectia clasica pe care o ofera, asigurarile de viata de tip unit - linked sunt si un produs de investitie. Prima platita de asigurat este investita intr-unul sau mai multe fonduri de investitii, din care ulterior, asiguratul primeste o cota parte. Conform specialistilor, in 2002 randamentul unitatilor de investitii in lei a fost de 30-50 la suta, iar pentru cele in valuta, acesta a oscilat intre +10la suta si - 10 la suta. Anul acesta insa, se estimeaza ca portofoliile care vor fi formate in cea mai mare parte din titluri de stat, vor avea un randament mai scazut datorita tendintei de diminuare a dobanzii pentru aceste instrumente. In schimb, portofoliile cu componenta de investitii externe vor avea un randament mediu, iar actiunile cotate la alte burse internationale vor avea performante de 10-20 la suta. Este insa posibil ca randamente mai mari sa fie oferite de portofolii in care sunt incluse intr-o pondere mai mare actiuni emise de companiile romanesti.

Pretul petrolului si-a reluat ascensiunea

In context mondial, criza din Nigeria a revenit in atentia pietei, estompand efectele pozitive determinate de ultimele informatii de pe frontul irakian, informeaza agentiile de presa. La bursa din New York, contractele pe luna aprilie se tranzactionau cu 28,58 de dolari pe baril, cu 61 de centi mai mult decat marti, intai aprilie. Pretul de referinta al titeiului pe piata londoneza a avansat cu 59 de centi, la 25,40 de dolari pe baril. "Investitorii sunt ingrijorati de impactul situatiei din Nigeria, care a condus la reducerea productiei petroliere, precum si de perspectiva unui razboi de durata in Irak", a aratat un broker. Comandantul fortelor britanice din Golf, generalul Peter Wall, ca o revolta civila a izbucnit in Basra, al doilea oras irakian ca importanta. Aceste informatii au determinat ieftinirea petrolului, care se tranzactiona in prima jumatate a sedintei bursiere de marti, intai aprilie cu 29 de dolari pe baril.

Metale pretioase

In prezent, BNR nu vinde in mod direct aur, insa ofera spre vanzare persoanelor fizice si juridice aur si argint sub forma de monede dedicate evenimentelor politice, culturale si sportive. Dar in Romania, nu exista inca o piata a aurului organizata si dezvoltata, iar datorita cadrului legislativ anacronic nu au existat investitii in metale pretioase. Specialistii BNR sunt de parere ca, o data cu intrarea in vigoare a noii legislatii (O.G. 190/2000 si Legea 261/2002) si in conditiile scaderii dobanzilor, aceste investitii vor cunoaste o usoara dezvoltare. Insa, chiar daca nu este o investitie a carei profitabilitate sa fie imediata si spectaculoasa ca nivel al veniturilor, aurul va ramane o investitie sigura in conditii de incertitudini economice.

Piata de capital: O piata inca in formare

Cresterile inregistrate in ultima perioada, in principal pe Bursa de Valori Bucuresti, ca urmare a unor intrari de fonduri atat din strainatate, cat ti din partea investitorilor autohtoni, determina specialistii sa priveasca cu optimism la perioada urmatoare. In timp ce in tarile cu economii dezvoltate piata de capital cunoaste o dinamica sustinuta, pentru multi romani aceasta este inca o mare necunoscuta. Si aceasta pentru ca sunt foarte putini cei care stiu care sunt mecanismele de functionare ale acesteia sau care vad in piata de capital o alternativa viabila atat de finantare a afacerilor lor, cat si de castig. In plus, aparitia, aproape in aceeasi perioada cu piata de capital a fenomenelor de tip Safi, Caritas si ulterior FNI au facut ca oamenii sa nu mai aiba incredere in aceasta piata si in potentialul sau real de a genera castiguri. Cu toate acestea, in ultima perioada piata de capital pare sa-si revina, fiind sustinuta in principal de evolutiile bune de la BVB. Sunt mai multi factori care au contribuit la cresterea bursei de valori din ultima perioada. In al doilea rand, au avut loc noi intrari de fonduri in ultima perioada si se poate observa o crestere constanta a tranzactiilor lunare, si nu in ultimul rand, este vorba despre majorarile de capital, platile de dividende si aprobarea bilanturilor de catre companii - operatiuni care au avut, la randul lor, un impact pozitiv asupra investitorilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii