Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:17 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oil Terminal este singura cotata la BVB

ro

08 Aug, 2002 00:00 2939 Marime text

Dintre toate societatile constantene

Actiunile Oil Terminal au inceput sa fie tranzactionate la BVB din 9 februarie 1998, iar valoarea acestora este fluctuanta in functie de cerere-oferta, dar si de speculatiile bursiere * Ca obiectiv strategic, nu se poate pune inca problema privatizarii societatii * Oil Terminal va face investitii de aproximativ 30 milioane dolari pentru respectarea standardelor Uniunii Europene in domeniu

Dintre sutele de societati pe actiuni existente in judetul Constanta, singura care este cotata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este Oil Terminal. La categoria societati nelistate, ale caror actiuni sunt tranzactionate, dar care, conform regulamentului BVB nu sunt obligate sa transmita date si nu sunt cotate, apar doar doua societati constantene: SC Frial SA si Santierul Naval Constanta. Avand ca domeniu de activitate transporturi nave, santiere, Oil Terminal ofera servicii privind primirea, depozitarea, conditionarea si expedierea titeiului, produselor petroliere si a altor materii prime lichide la import, export si tranzit.

Istoricul tranzactionarii actiunilor Oil la BVB

Actiunile Oil Terminal au inceput sa fie tranzactionate la BVB din 9 februarie 1998, iar in perioada 7 februarie 2001 - 26 iulie 2002, cea mai buna cotatie a actiunilor Oil Terminal a fost de 700 lei actiune, valoare inregistrata in luna mai 2002. Capitalul social este de 458.279.772 mii lei, divizat in 458.279.772 actiuni cu o valoare nominala de 1.000 lei/actiune. In Adunarea Generala a Actionarilor din data de 31 iulie 2001 s-a aprobat diminuarea capitalului social cu 32,9 miliarde lei, de la 152 miliarde lei la 119,8 miliarde lei, reprezentand valoarea mijloacelor fixe trecute in proprietatea statului si majorarea capitalului social prin includerea diferentelor favorabile din reevaluare, de la 119,8 miliarde lei la 448 miliarde lei. In fapt, dupa cum adeclarat director Oil Terminal, Gheorghe Negreanu, "societatea este considerata obiectiv strategic de importanta nationala si reaspectivele active au trecut in patrimoniul statului pentru ca, indiferent de situatie, sa nu poata fi blocat singurul terminal de acest gen din tara". In conditiile amintite mai sus, actionarii inscrisi in registrul actionarilor la data de 20.07.2001 au primit inca doua actiuni distribuite cu titlu gratuit pentru fiecare actiune detinuta. Avand in vedere specificul terminalului si mai ales importanta sa in economia nationala, nu se pune inca problema privatizarii desi pachetul majoritar este detinut de stat prin Ministerul Industriei si Resurselor (61,39%). Conform sursei citate, "in prezent terminalul lucreaza doar la 35% din capaciate intrucat volumul importurilor, exporturilor si tranzitului de produse petroliere nu este foarte mare". Aceasta poate fi si una dintre cauzele care au determinat, in ultimul timp, o scadere a cotatiei actiunilor Oil Terminal la Bursa de Valori Bucuresti. Ieri, actiunile Oil Terminal se tranzactionau cu 560 lei la cumparare si 570 la vanzare, avand o variatie descrescatoare cu -1,75 % fata de pretul de referinta (570 lei/actiune).

Speculatii bursiere

Referitor la rentabilitatea unei investitii in actiuni Oil, directorul societatii ne-a declarat ca "actiunile Oil Terminal nu pot fi atat de rentabile incat sa satisfaca pe toti investitorii, mai ales in conditiile in care se lucreaza la 35% din capacitate, iar cauzele acestui fapt sunt independente de managementul societatea". Exista totusi un punct in care cauzele cresterii sau scaderii cotatiei bursiere pentru actiunile Oil nu mai sunt cele care tin de balanta dintre cerere si oferta ci de perspectiva obtinerii unui castig dublu, atat din pretul actiunilor cat si din dividende. Aceasta perioada de crestere a valorii actiunilor se inregistreaza in lunile martie-aprilie, cand, in fiecare an se acorda dividendele. In anul 1998, valoarea unui dividend brut era de 11 lei/actiune, in 1999 aceasta a scazut la 5 lei/actiune, iar in 2000 valoarea a ajuns la 79 lei/actiune.

Perspective

In prezent, societatea a intrat intr-un program de modernizare pentru aducerea echipamentelor la standardele Uniunii Europene, accentul fiind pus cu predilectie pe doua coordonate: masuri de protectie a mediului si diminuarea pierderilor de produse petroliere pe fluxul de incarcare-descarcare. Investitia, in valoare de aproximativ 20-30 milioane dolari, este suportata din fonduri proprii, provenite din cota de amortizare. Lucrarile vor avea in vedere modernizarea pompelor, rezervoarelor (care vor fi prevazute cu sisteme de etansare), inlocuirea tuburilor flexibile de racord intre cisterne si rezervoarele colectoare. Pentru reducerea costurilor la energia termica, societatea va achizitiona trei centrale termice proprii, iar racordul la conductele de gaze va permite producerea energiei termice la costuri diminuate cu 50% fata de cele actuale percepute de CET Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii