Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:41 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ritmul de preschimbare a certificatelor de inmatriculare este nesatisfacator

ro

29 Aug, 2002 00:00 1150 Marime text

Pentru respectarea termenului limita ar trebui eliberate 150 de noi certificate zilnic

Pana la 31 decembrie 2002 trebuie preschimbate certificatele de inmatriculare a firmelor inregistrate la Oficiul Registrului Comertului * Din totalul de 24.174 de firme inregistrate in judetul Constanta, doar 8.511 au obtinut noile certificate de la Biroul Unic * Pentru a se respecta termenul, ritmul optim de preschimbare ar rebui sa fie de 150 de firme pe zi * In decursul anului curent au fost inregistrate 2.654 de firme noi

Conform Ordonantei 76/2001, firmele existente pana la data intrarii in vigoare a acestui act normativ sunt obligate sa isi preschimbe certificatele de inmatriculare cu cele noi, eliberate de Biroul Unic, care contin si codul unic, in raport de care se vor intocmi si documentele fiscale. Aceasta operatiune, demarata din 2 iulie 2001, are ca termen limita data de 31 decembrie 2002.

Procent de preschimbare national: 21%

Proverbiala detasare a romanilor in tratarea unor probleme cu scadenta pe termen lung a facut ca procesul reinregistrarii firmelor comerciale in vederea obtinerii unor noi certificate de functionare sa se desfasoare cu viteza melcului. Desi pana la expirarea termenului legal pana la care aceasta operatiune ar trebui sa fie incheiata la nivelul intregii tari mai sunt doar cateva luni, numarul celor care si-au prezentat dosarele solicitate de Registrul Comertului este mai mult decat modest. Procentul mediu pe tara este de doar 21% din cele aproximativ 400.000 de firme care se pare ca mai functioneaza. Trebuie mentionat ca una dintre cauzele aglomerarii la unele ghisee o constituie si faptul ca foarte multi solicitanti se prezinta cu dosare incomplete sau gresit intocmite, necesitand explicatii si formalitati suplimentare care imputineaza timpul operatorilor de la ghisee.

Constanta este pe locul 1

Din totalul firmelor inregistrate in judetul Constanta, in numar de 24.174, doar 17.673 au depus bilantul contabil, ceea ce se intelege ca acestea au avut activitate in anul financiar 2001. De la momentul intrarii in vigoare a Ordonantei nr. 76 au fost preschimbate certificatele de inmatriculare pentru 8.511 de firme. Raportat la numarul total al firmelor, procentul de preschimbare este de 35,2%, dar fata de firmele cu activitate in anul trecut (care au depus bilant), procentul este de 48,1%. Fata de alte judete, Constanta este pe locul 1 la indicatorul numar de firme care au realizat preschimbarea (8.511 societati) si pe locul trei la procentul de preschimbare, dupa Braila (37,9%, cu 3.700 de firme care au fost deja reinregistrate) si Sibiu (35,6%, cu 4.344 firme). Diferentele dintre procentaj si numarul de firme care au realizat preschimbarea sunt date de numarul mai mic de firme existente in total in restul judetelor. Pe ultimele locuri se situeaza judetele Harghita (9,2%) si Calarasi (9,1%). Chiar daca in context national se poate aprecia ca "stam bine", nu aceeasi este parerea directorului Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, Cornel Florea, care a apreciat ca "pentru a putea finaliza procesul de eliberare a noilor certificate de inregistrare pana la termenul limita, ar trebui sa fie solutionate 150 de dosare zilnic. In ultimele trei saptamani, ritmul mediu de preschimbare a certificatelor a fost de 86 de firme/saptamana". Conform declaratiilor aceleiasi surse, este foarte posibil ca termenul limita sa fie prelungit, intrucat majoritatea judetelor nu vor putea definitiva procesul de eliberare a noilor certificate. Este de mentionat ca o firma care nu si-a preschimbat certificatul de inmatriculare pana la declararea oficiala de inchidere a procedurilor este radiata din Oficiul Registrului Comertului, fapt echivalent cu desfiintarea acesteia.

La firme noi, certificate noi

Firmele care s-au infiintat dupa intrarea in vigoare a ordonantei in cauza au beneficiat, pe de o parte, de avantajele infiintarii Biroului Unic, iar pe de alta parte, au fost, din start, scutite de reinregistrare, care presupune parcurgerea acelorasi etape care au mai fost trecute la momentul deschiderii societatii. Dupa cum ne-a declarat directorul CCINA, Cornel Florea, "de la inceputul anului si pana la finele lunii iulie au fost infiintate 2.654 de firme noi". Este de mentionat ca noile societati trebuie sa se alinieze si la reglementarile privind valoarea capitalului social minim: 2 milioane lei - pentru societatile cu raspundere limitata, si 25 milioane lei - pentru societatile pe actiuni. Desigur, ponderea societatilor pe actiuni este simtitor mai mica fata de cea a SRL-urilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii