Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:40 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se cauta faiantari si soferi de autocamion

ro

11 Mar, 2003 00:00 2041 Marime text

Canadienii sunt interesati de emigrantii constanteni

Aprobarea documentelor de imigrare dureaza numai noua luni * Muncitorii specializati si antreprenorii au cea mai mare cautare in Canada * Conditia principala pentru a putea pleca o reprezinta gasirea unei oferte sigure de munca ori intocmirea unui plan de afaceri * Zeci de constanteni s-au aratat interesati de programul canadian de imigrare

In conditiile in care multe tari occidentale au inasprit conditiile de primire a imigrantilor, Canada ofera in continuare posibilitati deosebite pentru cei care vor sa-si construiasca un viitor in acest stat. Reprezentantii Guvernului provincial din New Brunswick, Bogdan George Itoafa si Mario Boisvert, au explicat, in cadrul unei prezentari sustinute ieri la sala de conferinte a Cercului Militar Constanta, facilitatile oferite de autoritatile federale canadiene. Cei doi oficiali canadieni se afla pentru a doua oara in orasul nostru, in luna noiembrie 2002 fiind prima oara cand ne-au vizitat tara, Constanta reprezentand singurul oras in care oferta de emigrare a fost prezentata. New Brunswick, situata pe coasta de sud-est a Canadei, este singura provincie din aceasta tara in care sunt oficiale limbile engleza si franceza. Cu un cost al vietii mai scazut decat in alte provincii, New Brunswick reprezinta un loc in care orice roman s-ar putea adapta, temperaturile medii anuale fiind similare cu cele din Romania. George Bogdan Itoafa, functionar public in domeniul resurselor umane in Ministerul Dezvoltarii Economice din cadrul Guvernului federal, responsabil cu implementarea proiectului privind atragerea de imigranti din tarile francofone, ne-a declarat ca el insusi a plecat din Constanta in urma cu opt ani, ca imigrant independent. Atunci, ca si acum, procedura respectiva a durat aproape doi ani de zile, prin programul prezentat ieri constantenii putand definitiva actele de imigrare in numai noua luni. Conditia principala este gasirea unei oferte de munca, disponibile fiind locuri de munca in special pentru muncitori specializati si pentru antreprenori. Din dosarele aprobate pana acum, 50 in 2001 si 100 anul trecut, 40% au fost intocmite de posibili antreprenori. Pana in momentul de fata, rata de aprobare a dosarelor intermediate de Guvernul federal este de 100%. Varsta, nationalitatea, religia sau aspectul fizic nu sunt elemente determinante in obtinerea unei slujbe, specializarea aplicantului fiind primordiala. Mario Boisvert, ofiter resurse umane in cadrul aceluiasi minister, a precizat ca programul prezentat in Constanta a fost initiat de Guvernul federal in anul 1999. Programul de atragere a imigrantilor din tarile francofone, in principal, este justificat prin densitatea mica a populatiei in Canada, prin primirea de imigranti urmarindu-se cresterea sporului demografic al tarii. Alaturi de Franta si Belgia, Romania este una din cele trei tari vizitate de catre delegatia canadiana in cadrul vizitei europene.

Oportunitati si pentru studenti

Dupa vizita din orasul nostru, reprezentantii Guvernului provincial vor pleca la Timisoara, urmand sa stabileasca contacte cu firmele de recrutare a fortei de munca. Cei ce doresc sa emigreze pentru a incepe o afacere in regiune trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa devina rezidenti in New Brunswick, planul de afaceri sa fie aprobat de catre guvernul local, aplicantul sa demonstreze ca are suficienta experienta in domeniul in care doreste sa isi dezvolte activitatea, sa viziteze cel putin o data regiunea pentru a cunoaste potentialul acesteia. Una dintre principalele conditii pentru acest program este ca fondurile de care persoana respectiva dispune sa fie suficiente pentru a asigura finantarea primei faze a proiectului fara ajutor din partea tertilor, precum si pentru a acoperi costurile de zi cu zi ale intregii familii, in cazul in care emigreaza impreuna cu familia, pentru o perioada de doi ani. Zeci de constanteni au luat cu asalt sala de festivitati din cadrul Cercului Militar, majoritatea avand varsta cuprinsa intre 18 si 40 de ani. Cu toate acestea, numarul acestora a fost mai mic decat la intalnirea de anul trecut, slaba mediatizare a evenimentului spunandu-si cuvantul. Oficialii canadieni au mentionat ca sunt interesati de gasirea unor persoane specializate in domeniul transporturilor internationale - soferi de camion, si al amenajarilor interioare - muncitori calificati: gresie si faianta. "As vrea sa plec din tara dupa ce termin facultatea", ne-a declarat I.M., student in cadrul Facultatii de Inginerie in Constructii de la Universitatea "Ovidius". "Aici nu stiu ce viitor mi-as face, chiar daca as munci pe rupte. Coruptia si birocratia sunt prea mari. Mai greu va fi sa fac rost de banii necesari pentru inaintarea actelor necesare. Am inteles ca totul ar costa in jur de 1.500 dolari canadieni", ne-a mai spus tanarul, vizibil entuziasmat de oportunitatea prezentata de catre canadieni. "Am fost si la prezentarea din toamna anului trecut si de atunci am incercat sa-mi gasesc ceva conform calificarii mele - sunt tapiter calificat. Nu am prea avut succes si de aceea am venit din nou la intrevederea cu cei doi canadieni, pentru a obtine unele lamuriri", ne-a precizat F.G., un constantean in varsta de 32 ani. Cei care sunt interesati de programul de imigrare oferit de Guvernul federal al provinciei New Brunswick pot gasi mai multe informatii utile la adresa de Internet a Executivului canadian: www.gnb.ca/immigration. De asemenea, o alta sansa pentru tineri o reprezinta posibilitatea obtinerii unei burse la una dintre cele 17 universitati care exista pe teritoriul regiunii New Brunswick. Mount Allison University a fost calificata drept cea mai buna institutie de invatamant superior din Canada, in timp ce universitatea din Moncton are cea mai mare rata de absolventi din aceasta tara.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii