Referendumul, dreptul navodarenilor Nicolae Matei - „Alti primari merg la puscarie pentru coruptie. Eu sunt gata sa ma duc acolo pentru ca nu avizez deseurile"
Referendumul, dreptul navodarenilor: Nicolae Matei - „Alti primari merg la puscarie pentru coruptie. Eu suntReferendumul de duminică, 23 mai. Despre ce este vorba şi ce trebuie să facă năvodărenii?
Aş începe prin a spune că acest referendum este legal, este dreptul năvodărenilor de a se pronunţa cu DA sau NU referitor la intenţia investitorilor italieni de la Ecological Center de a construi acest centru de deşeuri industriale periculoase. Am respectat toate procedurile prealabile de organizare a acestui referendum, care este util pentru că reprezintă o cale extraordinară de atac, prin care vom demonstra că investitorii italieni nu au făcut, aşa cum prevede Legea 52, o dezbatere publică prin care să conştientizeze năvodărenii asupra impactului pe care îl are asupra mediului acest centru de deşeuri industriale.
Ce trebuie să ştampileze năvodărenii, pentru binele lor, pe buletinul de vot de la referendumul de duminică?
Trebuie să ştampileze un NU hotărât.
Pe TV Neptun, televiziune văzută ca fiind de casă a Partidului Social Democrat din care dumneavoastră faceţi parte, s-a început o campanie destul de agresivă pro înfiinţarea acestui depozit de deşeuri. Cum vedeţi dumneavoastră această situaţie? Practic, televiziunea partidului din care faceţi parte s-a întors împotriva dumneavoastră.
Nu s-a întors împotriva mea, ci împotriva năvodărenilor. Eu, înainte să fiu PSD-ist, sunt năvodărean şi trebuie să îi apăr pe cei care m-au făcut primar la Năvodari. Normal că m-au iritat şi pe mine acele imagini din Năvodari, imagini care erau din timpul fostului primar. Normal că mă irită faptul că TV Neptun spune că acest referendum este ilegal. Mă aşteptam de la şefii mei pe linie de partid să fie alături de mine şi să ia poziţie alături de mine, nu să bage capul în nisip, ca struţul. Nu voi semna autorizaţia de construire chiar dacă asta înseamnă să merg la închisoare. Eu sunt gata să merg la închisoare, dar pentru Năvodari merg până la capăt. Alţi primari din ţară merg la puşcărie pentru corupţie, eu sunt gata să mă duc acolo pentru că nu avizez deşeurile.
Oamenii trebuie să înţeleagă care este exact distanţa de la acest depozit până la primul grup de case. Cum vor fi afectaţi dacă acest depozit va fi înfiinţat?
În acordul de mediu italienii spun că este un kilometru şi jumătate, dar eu vă spun că primul cvartal de case se află la mai puţin de 500 de metri distanţă de acest depozit pe care vor să-l facă italienii. Distanţa este foarte mică. Apropierea este foarte mică având în vedere că se intenţionează înfiinţarea acestui centru lângă o asemenea aglomeraţie urbană precum Năvodariul. Ieri, Năvodariul avea 40.014 de locuitori. Dar, aici vorbim şi despre staţiunea Mamaia, despre Constanţa, oraşul Ovidiu şi comuna Lumina, care vor fi şi ele afectate.
Dacă demersul dumneavoastră de a împiedica deschiderea acestui depozit de deşeuri nu va avea succes, ce se va întâmpla cu Năvodariul? Cum va arăta viitorul?
Năvodariul, în acest moment, este la o răscruce de drumuri, între a continua dezvoltarea, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă, sau a se întoarce la acel sat pescăresc, pentru că o asemenea investiţie ne va goni turiştii, nu vom mai avea turişti în hoteluri, în pensiunile năvodărenilor, în restaurante, nu vor mai veni copii în tabăra de la Năvodari. Vor dispărea cel puţin 1000 de locuri de muncă. De asemenea, preţul caselor şi terenurilor năvodărenilor vor scădea la mai puţin de jumătate, având în vedere şi declaraţia, tot de pe TV Neptun, a doamnei Catiuşa Tompoş de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, care spunea că în Europa de Est nu există un depozit aşa de mare şi nu ştie dacă există în Europa de Vest. Este inadmisibil ca într-o asemenea aglomeraţie urbană să faci la Năvodari un asemenea centru de deşeuri industriale periculoase pe 29 de hectare, înalt de 95 de metri şi cu posibilitatea de a se aduce la Năvodari până la 600 de tone de deşeuri industriale pe zi. Imaginaţi-vă ce ar însemna... garnituri de vagoane, tiruri, barje pe canal sau vapoare în portul Midia care vor aduce tot felul de otrăvuri la Năvodari.
Poate fi acesta sfârşitul Năvodariului european?
Cu siguranţă. Mai mult, poate fi sfârşitul turismului pe litoralul românesc. Şi ar fi păcat, pentru că România are puţin litoral. Dacă investiţia asta ar fi aşa de bună, italienii de ce nu o fac la ei în Italia? M-aş fi bucurat ca în loc de această investiţie, italienii să fi făcut o linie de îngrăşăminte chimice care să nu ne polueze şi să dea de lucru la 200, 300 de năvodăreni. Probabil că această investiţie le aduce foarte mulţi bani, însă pe spinarea năvodărenilor.
Zona în care se doreşte înfiinţarea depozitului este una de perspectivă pentru construirea de locuinţe?
În Planul Urbanistic General, care se află în dezbatere publică, avem prevăzută extinderea intravilanului oraşului Năvodari şi către acea zonă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp