Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:13 13 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Analize marca PSD

ro

13 Jan, 2010 02:49 1613 Marime text
mihaela_ciorbaru.jpgLa mai bine de o lună de la finala prezidenţială social-democraţii tot nu reuşesc să se dezmeticească. Nici acum nu-şi explică eşecul înregistrat în condiţiile în care toată lumea, declarativ, le susţinea candidatul.

Aşadar, „enigma" înfrângerii PSD trebuie elucidată şi nu oricum. Trebuie identificate atât cauzele, cât şi vinovaţii. Deşi, dacă vinovaţii sunt oameni influenţi în partid, este puţin probabil că vor fi sancţionaţi în vreun fel. Şi totuşi, trecând peste acest „amănunt", citeam de curând că, la nivel central în PSD, se pregăteşte elaborarea unei analize a alegerilor din punct de vedere politic şi organizatoric. Lăudabil demers, dar văzând responsabilii tind să cred că asistăm la o activitate de faţadă a cooperativei munca în zadar. Cei ce vor întocmi documentul vor fi nimeni alţii decât secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, şi şeful coordonator al campaniei prezidenţiale a partidului, Viorel Hrebenciuc. Aceştia vor trebui să prezinte un raport în cadrul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, programat să se desfăşoare săptămâna viitoare.

Îndoielile mele privind rolul şi eficienţa unui asemenea raport aveau să fie confirmate la scurt timp chiar de o declaraţie a preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu. Liderul social-democrat a recunoscut că în partid este o comisie ce lucrează la un document privind alegerile însă a menţionat că rolul acesteia este, în fapt, acela de a identifica o modalitate de a se elimina posibilitatea fraudării scrutinelor electorale. Cu alte cuvinte, în loc să analizeze activitatea prestată de filialele din teritoriu, strategiile de campanie care nu dau rezultatele scontate şi, mai ales, profilul candidatului ce le-ar putea aduce câştig de cauză, social-democraţii rămân cramponaţi în ideea că doar fraudarea alegerilor a fost cea care nu le-a permis câştigarea mandatului de şef al statului.

„Obiectivul unei asemenea comisii este să vadă care sunt slăbiciunile în ceea ce priveşte legislaţia noastră şi să căutăm cum anume să creăm stavile pentru acest fenomen", afirma Ion Iliescu la finalul unei întruniri a grupurilor parlamentare ale PSD.

Având în vedere scopul real al raportului PSD privind alegerile, se pare că social-democraţii ţin cont, mai degrabă, de perla scoasă imediat după finala prezidenţială de către vicepreşedintele Victor Ponta: „sistemul lor de fraudare a fost mai bun decât al nostru". Oare, analiza PSD va trebui să identifice nişele neacoperite de adversari astfel încât la următoarele alegeri victoria să fie asigurată?!... Schimbarea mentalităţii, a atitudinii, a strategiilor de campanie, dar mai ales a candidaţilor lansaţi în competiţiile electorale, par să nu reprezinte direcţiile pe care intenţionează social-democraţii să acţioneze pe viitor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 13 Jan, 2010 15:26 ESECUL PSD-ului se datoreaza intr-un fel chiar lui MIRCEA GEOANA care a facut vizite nejustificate in RUSIA ,a unei vizite nocturne ,la CEREREA unui om de afaceri si nu in ultimul rand ,datorita ALIANTEI stupide dintre PNL si PSD.
  • redivivus 13 Jan, 2010 07:15 Finalul articolului spune tot.Cand Pareto scria despre "circulatia elitelor" avea in vedere nu numai mobilitatea,ci si calitatea acestor elite.Echilibrul social si politic se creeaza doar atunci cand meritul si puterea sunt reunite.Potrivit teoriilor lui Pareto,adevarata forta o reprezinta nu elita aflata la putere ci elita capabila.Dar de asa ceva nici vorba,inca,in partidele romanesti.Si nu din cauza ca nu exista oameni talentati si capabili,ci datorita faptului ca puterea a ajuns si ajunge pe mana oligarhiei avida doar de putere si interese.Slaba nadejde de schimbare atata timp cat de 20 de ani Romania este victima indivizilor de talia celor care se pretind social-democrati,sau vopsiti cu alte culori ideologice.Admitem ca a fost un proces istoric si cineva trebuia sa-si asume rolul de a face trecerea la democratie.Dar nu se poate admite in continuare ca soarta Romaniei sa fie hotarata de politicianistii care se dau in stamba.E greu de admis faptul ca ceva se va schimba prin inlocuirea celor vechi cu altii noi.Care sunt de fapt reprezentantii celor vechi.Aceeasi faina,acelasi aluat.Ceva totusi e clar.Nu avem partid social-democrat,nici liberal,nici democrat-liberal.Sunt doar niste factiuni care fac jocul celor avizi de putere.Ne-ar prinde bine pentru o perioada,sa avem parte de buni gospodari si administratori.Dar nu cred ca se va realiza curand asa ceva.Daca nu vom muri,vom vedea ce va fi.Sa nu uitam ca democratia a a vut nevoie de cca 300 de ani pentru a ajunge in halul in care se afla acum.