Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:36 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De cât de sus cad mahării Pilcă - lecţia unui declin complet

ro

05 Sep, 2011 00:00 2981 Marime text
Cecilia-Zarea.jpgÎnţelepţii au o zicală: cu cât eşti mai sus, cu atât cazi mai rău. Cred că cel mai crunt a simţit-o pe pielea lui Aurelian Cătălin Pilcă, fostul vameş cunoscut ca fiind unul dintre cei care dictau legea în porturile constănţene. În anii trecuţi, Pilcă era pe cai mari: vameş fiind, făcea şi desfăcea iţele pentru Portul Agigea, inima financiară a Constanţei. A urcat cât de sus i-au permis prietenii şi conjunctura.

Iar când a venit momentul, Pilcă a trecut din sistemul public în cel privat, devenind unul dintre cei mai influenţi mahări portuari. Fostul vameş era sus. De fapt, atât de sus, încât căderea era inevitabilă. Iar Aurelian Pilcă, ştiut de prieteni drept Alin, a început să cadă. Rând pe rând, Pilcă a avut parte, în ultimele luni, de toate relele din lume: DNA, închisoarea, eliminarea din afaceri, iar acum şi moartea, mama sa trecând în nefiinţă la sfârşitul săptămânii trecute. De unde capetele se plecau când Pilcă trecea prin port, mahărul a ajuns să plece el capul, în celula pe care, vrând-nevrând, o împarte la Bucureşti cu alţi indivizi suspectaţi de comiterea infracţiunilor. Percheziţiile căzute ca un trăsnet pe afacerile sale, mascaţii dând buzna la 6.00 dimineaţa şi scotocind casa, călcând în picioare confortul atent clădit al locuinţei fostului vameş, aşteptarea ore în şir la DNA, toate culminând cu holurile închisorii şi cu gratiile gri. Acestea au fost primele semne ale declinului. Începutul sfârşitului. Şi încă ce sfârşit! Ştiindu-şi prietenii, Pilcă se liniştea în celula sa, gândindu-se că n-or să-l lase la greu. Şi cât de amarnic s-a înşelat! Rând pe rând, aceştia l-au uşuit din afacerile pe care le aveau împreună, fie pentru că nu mai doreau ca firmele să le fie asociate cu ideea de DNA, graţie lui Pilcă, fie pentru că, pur şi simplu, au dorit să se asigure că, în cazul în care fostul vameş ar fi găsit vinovat şi pus să plătească eventualele oale sparte, firmele nu ar avea de suferit. Din arest, de după gratiile grele ale celulelor IGPR-ului, Pilcă privea neputincios cum este înlăturat din imperiul pe care l-a clădit minuţios, ani de zile. Cum este dat afară dintr-un sistem pe care îl pusese la punct şi îl crescuse pas cu pas. Cum este aruncat ca o şosetă murdară tocmai de către cei alături de care construise edificiul. Iar asta nu a fost totul. Căderea avea să fie şi mai mare, încă şi mai grea. În timp ce Pilcă se zbătea să scape din arest, mama sa a murit. Cu doar două zile înainte, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îi respinsese din nou (pentru a câta oară?!) cererea de punere în libertate. Pilcă a căzut de tot.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • badea cirtan 05 Sep, 2011 08:48 Scoaterea din firme a lui Pilca zis guzganu rozaliu nu este decit o manevra prin care se incearca ducerea DNA pe cai gresite .Nu trebuie sa se ajunga la cercetare firmelor pentru ca acestea au fost masini de spalat bani.Fainarea zis dinu paturica nu musca mina (inca).