Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:02 19 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elite sau hiene

ro

15 Jul, 2009 02:36 1675 Marime text
mihaela_editorial.jpgScena politică autohtonă a devenit un teren minat pentru cei ce au aspiraţii mari sau au fost promovaţi pe funcţii importante fără a avea acordul şi susţinerea tuturor. 

În plină criză economică şi într-un an electoral cu miză importantă - „menţinerea" sau „ocuparea" Palatului Cotroceni pentru următorii cinci ani -,  principalele formaţiuni politice îşi dau arama pe faţă.

Reprezentanţii partidelor aflate la guvernare într-un „Parteneriat pentru România" nu uită că, de fapt, sunt adversari politici. În consecinţă, aceştia îşi caută unii altora nod în papură. Disensiunile nu mai sfârşesc, iar dorinţa de a arăta românilor pe unde se „ascund" pătaţii, clientela politică a fiecărei formaţiuni şi lipsa de profesionalism a unora ce au avut şansa de a fi promovaţi în funcţii de răspundere, reprezintă principala preocupare atât a celor din PSD, cât şi a partenerilor lor din PD-L.

Iată de ce, într-o ţară democratică, în care fiecare instituţie trebuie să-şi îndeplinească menirea firesc, fără a face din asta un spectacol mediatic, electoratul este din ce în ce mai dezamăgit. Românii şi-au pierdut încrederea în clasa politică, în instituţiile statului, iar totul s-a transformat într-o lehamite generalizată.

În actualul context, liberalii speră că a venit momentul favorabil câştigării alegerilor prezidenţiale din toamnă. S-au grăbit să-şi desemneze candidatul, au lansat programul acestuia şi, în această euforie ce i-a cuprins, nu neagă posibilitatea configurării unui alt Guvern pentru perioada 2009 - 2012.

Numai că PNL a uitat că are, şi el, „dalmaţienii" săi.  Dacă PSD şi PD-L au atras atenţia electoratului prin cazurile Nemirschi şi Ritzi, ale căror verdicte mai au de aşteptat, PNL şi-a asigurat o nişă prin fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, protagonist în ancheta privind acordul petrolier al companiei Sterling. Hienele din politica autohtonă nu dorm. Stau de pază şi, pentru a asigura „egalitatea" între principalii rivali, de fiecare dată când se va forma vreun culoar favorabil cuiva, vom avea parte de un nou caz despre care românii se vor informa de la televizor.

În această luptă „care pe care", propunerea candidatului PNL la preşedinţie pare o utopie. La lansarea programului său, Crin Antonescu declara: „A venit vremea disponibilizării clientelei politice pentru a face loc elitelor".

Sună bine, dar e în totală discrepanţă cu realitatea zilelor noastre. Niciun partid nu va putea pune pe liber clientela, iar elitele preferă să stea deoparte de mocirla politică.

Aşa că românul rămâne neputincios. Chiar dacă ar prefera elitele, el se vede pus în situaţia de a alege între hiene ce ştiu a rosti vorbe alese cu grijă, care să placă urechii alegătorului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 30 Jul, 2009 13:18 Nu trebuie uitat ca Romania se lupta "piept la piept" cu CORUPTIA.Este o lupta apriga din cauza ca a "navalit" si criza economica externa si mai este si un an electoral foarte important, PREZIDENTIALELE.