Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:35 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hristu Cati, acest Toma Alimos „talibanizat" al Cogealacului

ro

09 Aug, 2010 02:20 2545 Marime text
cecilia_zarea_2.jpgScandalul eolienelor de la Cogealac a făcut deja de câteva ori înconjurul ţării şi a reuşit, într-un fel sinistru, să redea comunei în discuţie locul cuvenit pe harta judeţului Constanţa. Cu primarul arestat preventiv pentru o lună şi cu un viceprimar propus spre arestare în lipsă, comuna Cogealac a reuşit, în mod incontestabil, să iasă în evidenţă. Situaţia nu este dintre cele mai fericite, ce-i drept. Însă dincolo de gravitatea faptelor, ce mă amuză este modul în care procurorii constănţeni au găsit de cuviinţă să alerteze instanţa cu privire la pericolul prezentat de edilul Hristu Cati. În speţă, trebuie să recunosc că termenii „talibani" şi „haiduci" au fost cei care mi-au atras atenţia.

Concret, în propunerea de arestare formulată pe numele edilului se arată că „din declaraţiile martorilor audiaţi, rezultă că, cu ajutorul aşa-numitului grup de - talibani - care este manipulat de primar, acesta va încerca, prin presiuni, să determine o modificare nelegală a poziţiilor procesuale". Aceiaşi procurori au mai susţinut că „fiind vorba de starea de fapt şi de calitatea persoanelor implicate, gravitatea faptelor este cu atât mai relevată pentru că în niciun caz un primar, un viceprimar şi alţi funcţionari ai statului nu pot să se poarte ca nişte haiduci, potrivit propriului bun plac". Iar în întreg acest context creat de anchetatorii care au motivat în scris solicitarea de arestare a primarului, nu mă pot abţine să-l privesc pe primarul suspendat din Cogealac ca pe un... haiduc. Eventual, ca pe acest Toma Alimoş al Cogealacului. Nu de alta, dar aceasta ar fi concluzia care se desprinde din argumentarea scrisă a procurorilor, care vorbesc inclusiv despre dizolvarea autorităţii publice în Cogealac. Autoritate publică reprezentată, de altfel, de primar. Iar tocmai când am crezut că, iată, s-a reuşit plasarea edilului în adevăratul mediu care-l defineşte, procurorii mai aruncă un termen în luptă: „talibani". Păi, ori Hristu Cati este haiduc, în logica reprezentanţilor Parchetului - caz în care este Toma Alimoş pentru mine - , ori este lider al grupului de taliban - situaţie în care imaginea lui capătă accente de Osama bin Laden. Nu de alta, dar haiducul Osama chiar nu-mi sună bine. Şi nici talibanul Alimoş. Sau poate doar că, în nevoia de a convinge cu orice preţ instanţa de răul pe care-l întruchipează edilul din Cogealac, procurorii au dat frâu liber imaginaţiei, iar imaginile aproape arhetipale ale răului (talibani) sau ale ameninţărilor la adresa stabilităţii unei societăţi de drept (haiduci) s-au amestecat până într-atât încât a ieşit un... cocktail. Dincolo însă de limbajul la care au apelat procurorii pentru a descrie enormitatea celor comise de edilul din Cogealac, faptul rămâne indiscutabil: instanţa a considerat că se impune arestarea sa. Haiduc sau taliban, Toma Alimoş sau Osama bin Laden, Cati s-a trezit cu cătuşe, după gratii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • UE 09 Aug, 2010 07:45 Adevarata miza a arestarii primarului cat si a viceprimarului comunei Cogealac, este suspendarea lor din functie pentru o perioada suficienta in care un consilier delegat cu atributiile de primar, de catre prefectura sa puna in legalitate firma CEZ. Acesta ar fi cu adevarat un succes pentru cei ce nu s-au dat in laturi de la nimic pana acum. Este chiar curios faptul ca desi DNA si politia judeteana constanta sunt sesizate inca din ianuarie/februarie asupra mitei oferite de dezvoltatorul proiectului si primita de consilierii locali, parchetul si DNA nu au inteprins nici o masura de arestare preventiva, desi faptele sunt cu mult mai grave si pedepsele mult mai severe. Are DNA si politia judeteana Constanta "orbul gainii"? Este posibi, ca in anul 2009 o casa modesta din chirpici cu doua-trei camere sa fie tranzactionata la pretul de 450.000 euro? Au trecut evenimentele din Decembrie 1989, au trecut mineriadele, credeam ca naravurile arestarilor abuzive, pe motiv de participare la manifestatii s-au incheiat!! P.S. Intrebati seful de post din comuna Cogealac, cu care firma are incheiat contract pentru eoliene?