Preconditia liberala
Preconditia liberalaScrutinul de duminică a adus în această situaţie, Partidul Naţional Liberal. Frământările sunt mari, iar părerile sunt împărţite. O perioadă, PNL a fost anexa PSD. Decizia a aparţinut, în primă fază, preşedintelui PNL. La scurt timp după primul tur al prezidenţialelor, cel ce fusese candidat la mandatul de şef al statului, Crin Antonescu, îşi oferea, pe tavă partidul celui pe care l-a catalogat public, demagog. Realizarea acelei coaliţii anti-Băsescu a creat în rândul liberalilor speranţa, că vor participa la guvernare prin preluarea mai multor ministere. Ba, mai mult, bazându-se pe vechea colaborare , subterană sau făţişă, cu PSD, aceştia credeau că fonduri importante vor fi direcţionate şi spre ei.
Electoratul i-a sancţionat. Şi mare parte dintre membrii PNL n-au conceput să voteze candidatul unui partid de stânga. Numai că, sancţiunea primită din interior cumulată cu voinţa multor români, le-a năruit visul frumos al unei nopţi de iarnă. După declaraţii tranşante din partea unor lideri importanţi ai PNL, în frunte cu preşedintele, acum, liberalii sunt în dificultate. Cum să retracteze cele spuse şi cum să se aproprie de cei declaraţi câştigători... dar fără a lăsa impresia că schimbi macazul prea uşor.
Spre surprinderea multor observatori ai scenei politice, cel care avea să dea primul semnal de reorientare a fost însuşi fostul premier şi preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu. Mirarea a crescut şi mai tare când s-a aflat, că tocmai cel ce l-a promovat ca premier i-ar fi telefonat pentru a atrage PNL-ul de partea PD-L şi a forma împreună viitorul Executiv. Ieri dimineaţă, însuşi Antonescu ar fi afirmat, că oferirea postului de premier ar putea deschide calea discuţiilor dintre PNL şi PD-L.
Şi totuşi, în timp ce unii vor la guvernare, alţii sugerează plasarea partidului în opoziţie. Această ultimă variantă este însă înşelătoare. Am auzit, tot ieri, un lider PNL cu ştate vechi, funcţii multiple şi vizite în sediul PSD din Kiseleff, că ar fi dispus să voteze un Guvern minoritar PD-L... de dragul ţării. Aiurea. Manevra mi s-a părut ceva de genul sinucideţi-vă, că noi ne vom distra copios în Parlament. Dar, pentru a lăsa o portiţă întredeschisă, acelaşi liberal de seamă nu a exclus posibilitatea unor negocieri PNL - PD-L, dacă premierul va fi dintre urmaşii lui IC Brătianu.
Aşadar, povestea din decembrie 2008 se repetă. Funcţia de prim-ministru pare unica garanţie valabilă pentru liberali, când vine vorba de refacerea Alianţei DA.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- surmelis argentina pusa 28 Dec, 2009 16:44 In doua trei cuvinte, PNL-ul din ziua de azi este plin de LIBERALI NEO-LEGIONARI, ceeace nu este bine pentru Romania si marea majoritate a locuitorilor ei.
- redivivus 09 Dec, 2009 07:49 Dupa cum se comporta liberalii romani,inclin sa fiu de acord ca ei sunt urmasii Bratienilor.Toata istoria liberalilor,incepand de la detronarea lui Cuza,este plina de murdarie si ticalosie.Cand vizirul Bratianu i-a propus lui Carp sa vina alaturi de el,Carp i-a raspuns:"daca voiesti sa mergem impreuna,mai inainte de toate trebuie sa arunci putregaiul care este acolo.Nu a facut-o,si eram prooroc,fara mare merit cand am zis ca coruptiunea are sa-l sugrume pana va cadea".Tot liberalii l-au adus pe regele carol I la un pas de a abdica.Liberalii lui Bratianu fiul, au reprimat sangeros rascoalele de la 1907,miscarile muncitoresti din 1018,1929 si 1933.datorita lipsei de fermitate liberalii n-au fost in stare sa impiedice revenirea lui Carol II la putere.Sunt doar cateva exemple care arata de ce "urmasii" partidului "rosu" procedeaza astazi la fel.PNL ramane partidul balama care se prostitueaza politic pentru o portie cat de mica din putere si din buget. Tariceanu,Antonescu,Hasotti,Orban,si ceilalti,fac parte din pleava politicianista care se perinda la putere fara a avea legitimitate,sfidand votul si opinia cetatenilor.Toate manifestarile si actiunile liberale ne demonstreaza ca deosebirile de doctrina intre partidele din Romania sunt vorbe goale.Pe acesti politicianisti nu-i preocupa problema prosperitatii cetatenilor ci doar interesele lor,setea nestavilita de avere si putere.Ziarele ar trebui sa publice zilnic discursul deputatului liberal Becescu-Silvan din 27 mai 1917:" Timp de 40 de ani,fara intrerupere,partidele noastre politice,fara exceptie,au practicat coruptia,au fost desfranate,nedrepte,tiranice pentru popor.De aceasta stare de lucruri toti suntem responsabili... n-am facut nimic pentru a opri aceasta monstruoasa opera de tiranie si coruptie a vietii noastre politice...Noia am creat,sustinut si dezvoltat toata puterea oligarhiei".Sa luam aminte.