Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:12 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PSD cauta remedii

ro

06 Jan, 2010 03:24 1703 Marime text
mihaela_ciorbaru.jpgUltimul test electoral a adus unicul partid parlamentar de stânga, PSD, într-o debusolare prelungită. Eşecul suferit pe 6 decembrie a bulversat majoritatea social-democrată devenită, brusc, o masă amorfă.

Protocolul încheiat de PSD şi PNL între cele două scrutine prezidenţiale a fost pentru majoritatea pesediştilor o certitudine a obţinerii celei mai înalte funcţii în stat. Toţi se vedeau pe cai mari. Butoanele puterii aveau să ajungă în mâinile lor, iar cei care îndrăzniseră să-i blameze aveau să-şi primească „răsplata". Dar, n-a fost să fie. Parteneriatul PSD-PNL avea să piardă şi, implicit, să aşeze aceste partide în opoziţie. Că sunt în opoziţie n-ar fi o problemă. Au timp suficient să se reorganizeze, să se întărească în teritoriu şi să-şi refacă strategia de „luptă", pentru a face faţă provocării electorale din 2012 şi, mai cu seamă, celei din 2014.

Dacă liberalii aveau „experienţa" opoziţiei, social-democraţii nu reuşesc să se dezmeticească. Erau convinşi că, „din 10 decembrie 2009", vor reveni pe poziţiile la care renunţaseră sau pe care le-au cedat forţat, ca urmare a ieşirii de la guvernare. Însă, şi la ora actuală, îşi mai ling rănile. Sunt atât de debusolaţi încât nici nu ştiu încotro s-o apuce şi de unde să înceapă să-şi pună ordine în idei şi acţiuni. Astfel, asistăm la situaţii de neimaginat în cazul unicului partid parlamentar de stânga. PSD nu are candidat propriu pentru obţinerea mandatului de deputat din Colegiul 1 Bucureşti, lideri ai partidului, precum cei de la Constanţa, au preferat să intre într-un con de umbră, iar multiplele „centre de comandă" au condus, după cum recunoştea şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, la o destructurare a formaţiunii.

Degringolada din PSD nu va fi anihilată prea curând. O dovadă în acest sens este şi apelul postat pe blogul personal al fostului preşedinte PSD, Adrian Năstase. Conştient că cei din interiorul partidului care ar putea acţiona pentru redresarea PSD nu o pot face obiectiv, Năstase a ajuns să ceară sprijin din afară, oamenilor simpli, celor de care social-democraţii s-au îndepărtat odată ajunşi pe cai mari. „Aştept de la voi noi idei despre ce credeţi că ar trebui să facă PSD, pe termen scurt, mediu şi chiar lung (celor care deja au făcut asta le cer doar să resintetizeze cele mai puternice soluţii pe care le gândesc). Până la urmă, şi voi puteţi face parte, direct sau indirect, din echipa ce poate decide viitorul stângii româneşti şi răspunsuri adecvate la aşteptările voastre politice", scrie Năstase pe blog.

Ca o ironie a sorţii, în condiţiile în care nu o dată ignorarea dorinţei celor mulţi a fost tactica preferată a PSD, pesediştii au ajuns să caute remedii tot printre cei cărora le-au înşelat aşteptările.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 06 Jan, 2010 20:43 Cei care fac legile si impart banii intre ei sunt LIBERALII despre care REDIVIVUS nu are ce spune.De ce cel mai bogat AFACERIST al Romaniei este in partidul PNL ??? ma refer la DINU PATRICIU.Pe langa DINU PATRICIU restul afaceristilor romani sunt nistre FOFIGAI. In timpul guvernului TARICEANU au trecut prin orasul HARSOVA de Constanta SUTE DE MILIARDE DE LEI VECHI,dar in oras nu au ramas decat FIRIMITURILE.De ce ??? Prostii din toate categoriile sociale ale orasului i-au facut JOCUL. Si i-a mers pana i-a venit IDEEA sa cumpere o FABRICA de constructii metalice pe doi lei,adica cu suma de 2,7 miliarde lei vechi si s-o repare cu 17 miliarde de lei vechi.La aceasta FABRICA ,fostul primar liberal este actionar a cel putin 20%(20 la suta). A scos bani din banci si acum PRIMARIA plateste lunar 700.000 de lei vechi,timp de 15 ani. Le trebuia un alt spatiu pentru PRIMARIE ??? cel existent nu-i ajungea si nici personalul BUGETAR ??? Ca sa nu fie SINGURI la distrugerea i-a FRAIERIT si pe PSD-isti sa le faca JOCUL.
  • redivivus 06 Jan, 2010 08:37 Faptul ca un partid sau altul se pretinde de stanga sau de dreapta,este doar o simpla chestiune de firma.In Romania nu exista inca partide bazate pe doctrine care sa reprezinte interesele anumitor clase sau categorii sociale.Nu sunt decat instrumente cu ajutorul carora unii detin puterea iar ceilalti asteapta sa le vina randul.Social-democratia de tip Iliescu-Nastase-Hrebenciuc-Geoana,nu este altceva decat ceea ce spunea Petre Tutea:"Laptele covasit al comunismului".Nastase si-a amintit ca exista "poporul" si vrea sa-i auda parerea.Sa-i spunem lui Nastase pe sleau:Nu va exista social-democratie in Romania atata timp cat un partid care se pretinde social-democrat este condus de indivizi de teapa lui,si a celor asemanatori lui la nivel central,si a unui Mazare la nivel local.A existat miscare socialista in Romania pe vremea cand era condusa de mari intelectuali ca Vasile Mortun,,Diamandy,Radovi-ci Ibraileanu,mari intelectuali si oameni insufletiti de idealuri umaniste,dar mai ales exista o clasa muncitoare,pe care actualii pesedisti au avut grija s-o lichideze impreuna cu indistria faurita de acestia.Despre liberali nu se mai poate spune nimic.De mortuis nil nisi bene.Nu avem partide de dreapta si stanga.Avem doar niste factiuni preocupate doar de interesele lor.Intr-o societate in care exista o pseudo-burghezie corupta,o clasa mic-burgheza in formare,lovita din toate partile de legi nemiloase,de o populatie saracita,nu poate fi vorba de democratie si partide de tip occidental,de o viata politica normala.Reforma trebuie inceputa prin eliminarea de pe scena politica a celor care au nenorocit Romania. Unii isi pun nedejdea in politicienii tineri.Slaba nadejde.Ei vor fi continuatorii politicii babacilor. Toata politica se rezuma la bani,la a face avere.Cei care ne conduc si care se s-au imbogatit prin jaf nu sunt muritori de rand.Ei fac politica,ei fac legile,ei impart dreptatea intre ei si pentru ei.Pedepsirea sau schimbarea acestora nu se mai poate face decat printr-o revolutie social-politica. Pe calea obisnuita este exclus.