Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:27 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

10% din salariu si avertismente scrise pentru avortonul lasat in salon

ro

06 Nov, 2009 01:30 2046 Marime text
director_spitalul_judetean_dan_capatana_03.jpgManagerul Spitalului Judeţean, dr. Dan Căpăţână, a declarat că nu s-a greşit cu nimic din punct de vedere medical, însă administrativ da, deoarece nu a fost respectat dreptul la intimitate al femeii care abia avortase.

Ieri, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) a purtat discuţii cu tot personalul medical de la Secţia de Ginecologie implicat în cazul femeii care a avortat în patul de spital, sub privirile colegelor de salon.

Se pare că singura şi principala problemă este faptul că celelalte viitoare mame nu au fost scoase imediat din cameră, pentru ca intimitatea Elenei Pavel să fie respectată. În plus, nici măcar avortonul nu a fost luat din salon mai bine de 15 minute.

Astfel, au fost sancţionate cu 10% din salariu, pentru următoarele trei luni, asistenta Ţuca Roşu şi infirmiera Viorica Olteanu, deoarece trebuiau să mute celelalte femei în alt salon şi să nu lase avortonul în încăpere, şi cu avertismente scrise asistenta şefă a secţiei de Ginecologie, Ioana Lazăr, şi şeful secţiei, dr. Vlad Tica.

Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, a declarat că medicii au depus toate eforturile care erau necesare pentru femeie. Mai mult, a respins toate acuzaţiile aduse personalului sanitar, cum că nu ar fi intervenit la timp şi că femeia a fost lăsată să avorteze singură, în pat: „Din punct de vedere medical s-a făcut totul. Avortul spontan se poate întâmpla oricând, oriunde. Partea negativă este că la acest lucru au participat şi alte persoane şi i s-a încălcat dreptul la intimitate", a precizat dr. Căpăţână.

spitalul_judetean_cladire.jpgSalon special pentru avorturi

Situaţia ar fi fost cu totul alta dacă ar fi existat un salon special pentru persoanele cărora le este indus avortul, aşa cum a fost şi în cazul Elenei Pavel. Aceasta avea membranele rupte şi nu ar fi putut duce sarcina până la final.

Pentru acest salon special ar fi nevoie de asistenţi şi medici care să asigure permanenţa 24 de ore din 24, dar este imposibil, din cauza deficitului de personal.

Totuşi, dr. Căpăţână a declarat că vor fi cumpărate paravane pliante, astfel încât, în cazul în care se vor mai întâmpla avorturi spontane în saloane, acestea să se întâmple într-un cadru ceva mai privat. „Este o măsură simplă. Nu ştiu de ce nu a fost luată până acum", a precizat acesta.

Chiar dacă situaţia pare că s-a rezolvat prin luarea unor măsuri, mai mult sau mai puţin dure, totuşi nu este totul clarificat. Colegele de salon ale Elenei Pavel susţin că acesteia i s-a cerut o sumă destul de mare de bani, şi chiar a plătit pentru a beneficia de o îngrijire mai atentă. În acest sens, dr. Căpăţână a precizat că s-a demarat o anchetă şi dacă va fi găsit cineva vinovat, va plăti.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tudor 06 Nov, 2009 16:41 Cred si eu ca nu aveti personal medical suficient,dar cine e de vina?Toate aceste lucruri legate de personal medical insuficient au aparut in urma cu 3 luni odata cu noua reorganizare a sectiilor de obst. si ginecologie.Daca vreti sa vedeti lucruri mult mai grave mergeti in sala de nasteri sa vedeti cum asistente medicale necalificate pentru asistenta la nastere au fost obligate sa lucreze aici.Multe sunt recent angajate si nu stiu sa recolteze bine nici analize dar sa asiste o nastere.Acolo se intampla lucruri de groaza!!Sefilor nu le pasa ,si-au facut damblaua cu noua organizare in defavoarea asistentei medicale de calitate!! RUSINE!!!