Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:49 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

112 functioneaza si la Constanta

ro

31 Aug, 2004 00:00 984 Marime text

Interventie rapida

Sistemul 112 permite interventia concomitenta a Pompierilor, Politiei si Salvarii * Pana in ianuarie 2005, sistemul va functiona la nivelul intregii tari * Pe langa numarul de telefon, pe monitor apar identitatea si domiciliul apelantului #

In cursul zilei de ieri, la Centrul Militar Zonal Constanta a avut loc inaugurarea Centrului Zonal pentru Apeluri de Urgenta 112, menit sa asigure interventia mai rapida a echipajelor operative ale celor trei institutii - Politia, Pompierii si Salvarea - in situatii de urgenta. La eveniment au participat prefectul Gheorghe Martin, chestorul de politie Traian Jipa, seful IPJ Constanta, precum si o delegatie a M.C.T.I. Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta care, incepand din ianuarie 2005, va functiona la nivelul intregii tari, urmareste eliminarea oricarei intarzieri in interventia celor trei echipaje. Astfel, daca, de exemplu, in SUA, timpul de reactie al celor trei institutii mentionate este de cel mult 5 minute, tot romanul stie ca, la noi, situatia este cu totul alta. Daca a avut loc un accident de circulatie, de obicei prima ajunge la fata locului Politia Rutiera, al carei atribut este izolarea zonei si efectuarea cercetarilor. In cazul in care masina este facuta praf si aceasta constata ca este necesara interventia Echipei de Descarcerare a Pompierilor, acestia vor fi sunati pentru a scoate victimele dintre fiare. Apoi este apelata si ambulanta, care va acorda primul ajutor si va transporta victimele la spital. Prin introducerea sistemului 112, toate aceste inconveniente sunt eliminate. Apelul de urgenta, indiferent ca e vorba de incendiu, accident rutier sau pur si simplu de o persoana care sufera de o boala si se afla intr-o criza, ajunge la operatoarea 112, care il dirijeaza catre echipa care trebuie sa intervina, respectiv politia, salvarea si pompierii sau toate trei impreuna, daca este cazul.

Sistemul va functiona in paralel pana in iunie 2005

Pe monitorul calculatorului apare numarul de telefon de la care a plecat apelul, identitatea apelantului, inclusiv domiciliul acestuia. Sistemul a fost "probat", ca sa spunem asa, de prefectul Gheorghe Martin care, cu ceva vreme inainte de inaugurare, a apelat 112. Desi l-a intrebat "Ce urgenta aveti", operatoarea de la celalalt capat al firului nu a putut fi "pacalita". Necesitatea stabilirii identitatii celui care efectueaza apelul de urgenta este data de doua considerente. "Pe de o parte, acest lucru este necesar deoarece este posibil ca o persoana sa se afle intr-o situatie de urgenta care sa ii permita numai apelarea numarului, fara a putea sa vorbeasca. Caz in care noi vom putea dirija echipajele la adresa respectiva. In al doilea rand, acest lucru va permite identificarea autorilor apelurilor false, care pot fi sanctionati cu amenda contraventionala de la 1 la 5 milioane", a precizat Tudor Tanase, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale. "Functionarea sistemului presupune ca toate masinile din dotarea celor trei forte sa fie dotate, in viitorul foarte apropiat, cu GPS- uri, care vor permite localizarea automata a vehiculului cel mai apropiat de locul incidentului", a mentionat Ioan Cordos, secretar de stat in cadrul M.C.T.I. La randul sau, Vasile Popescu, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta a precizat ca inaugurarea sistemului 112 reprezinta un pas calitativ in asigurarea asistentei medicale in caz de urgenta, castigandu-se secunde pretioase, de care poate depinde viata unui om. In prezent, personalul sistemului este asigurat de 6 operatoare care raspund in permanenta la 112, urmand ca, in functie de necesitati, acesta sa fie sporit. Sistemul 112 va functiona in paralel cu celelalte numere de telefon - 955, 981 si 961 - timp de inca 6 luni de la inaugurarea la nivel national a sistemului, ceea ce inseamna luna iunie 2005. In masura in care va fi necesar, functionarea in paralel a celor doua sisteme va fi prelungita. Centrul Constanta este cel de-al treilea la nivel national, dupa Bucuresti si Brasov, urmand ca in cursul zilei de astazi sa fie inaugurat cel din judetul Ialomita iar, in perioada urmatoare, inca 10 judete sa beneficieze de sistemul 112.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii