Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:34 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A reinviat dosarul „Rutiera"

ro

27 Apr, 2010 02:46 2263 Marime text
cap_2.jpgProcurorul general al României a decis: dosarul poliţiştilor de la Rutiera Constanţa suspectaţi de fapte de corupţie va fi instrumentat, în continuare, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, şi nu de DNA, aşa cum a considerat instanţa de judecată. În aceste condiţii, dosarul „mafia de la Rutieră" a fost, practic, reînviat, procurorii reluând urmărirea penală, întreruptă anul trecut ca urmare a soluţiei Curţii de Apel Constanţa, care a stabilit că aceasta era lovită de nulitate.

rutiera.jpgCa pasărea Phoenix, dosarul „mafia din Rutiera Constanţa" a reînviat din propria cenuşă. Ce-i drept, spre deosebire de pasărea mitologică, dosarul Rutiera a avut nevoie de un impuls. În cazul de faţă, impulsul l-a dat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care, prin decizia luată, a îngăduit procurorilor din cadrul Parchetului Tribunalului Constanţa să continue urmărirea penală începută în cursul anului trecut. Amintim că, în vara anului 2009, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au stabilit că ancheta care îi priveşte pe cei aproape 40 de agenţi ai Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa ar fi lovită de nulitate, ca urmare a faptului că trei dintre agenţi, respectiv Ion Zorilă, Gheorghe Costache şi Marian Drăguţ, au atribuţii de control. Nemulţumiţi de decizia instanţei, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal au disjuns cauza în ceea ce-i priveşte pe cei trei agenţi şi au trimis dosarul nou-format la DNA. Surpriză, însă: procurorii anticorupţie au apreciat că nu ei ar fi competenţi în acest caz, astfel că dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care trebuia „să rupă pisica" şi să trimită dosarul Parchetului competent. Ceea ce s-a şi întâmplat, la aproape un an de când cazul „Rutiera" a debutat în presă. Prin rezoluţia din 14 aprilie 2010 a Parchetului Curţii Supreme, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a stabilit competenţa în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Pentru a se pronunţa această soluţie, Parchetul Curţii Supreme a stabilit că, „în speţă Zorilă Ion, Costea Gheorghe şi Marian Drăguţ au doar atribuţii de control asupra altor agenţi, ca sarcini suplimentare stabilite pe cale administrativă", ceea ce nu-i transformă în „persoane cu funcţii de control în sensul dorit de legiuitor şi stabilit prin lege". „O altă concluzie, dedusă pe cale de interpretare, este exclusă", se mai arată în rezoluţia Parchetului Curţii Supreme. Cu alte cuvinte, pentru că poliţiştii respectivi au doar atribuţii de control, stabilite pe cale administrativă, şi nu funcţii de control, stabilite clar prin lege, cazul nu ar fi de competenţa DNA-ului. În aceste condiţii, dosarul s-a întors deja la Parchetul Tribunalului Constanţa, iar urmărirea penală faţă de poliţişti va fi reluată.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • baubau 27 Apr, 2010 08:58 ati dat bani degeaba lui Filisan Armeanu si altii. Pana la urma s-a vazut ca ei castiga procese doar dand spaga unuia care habar nu are ce e aia lege