Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:47 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Abuz la Ambasada Marii Britanii

ro

03 Jun, 2003 00:00 1592 Marime text

Asistentul viceconsulului Marii Britanii, Felicia Luca, aduna referinte despre solicitantii de vize prin telefon * Enervata ca Eugeniu Iacob, din Essex, i-a cerut sa ii trimita o scrisoare oficiala, a respins viza fratelui acestuia, Iacov Veronica, din Constanta * Eugeniu Iacob i-a trimis consulului o scrisoare in care se plangea de modul total neprofesionist in care a fost tratat de angajatii ambasadei, dar nu a primit nici un raspuns

Un constantean a cazut victima unui abuz al unor functionari ai Ambasadei Marii Britanii. Iacov Vasile Veronica a solicitat viza pentru Marea Britanie si a fost refuzat intr-un mod pe care il considera abuziv, mai ales ca, in conceptia sa, nu exista nici un motiv real. De remarcat ca Iacov Veronica primise de mai multe ori viza pentru Marea Britanie sau alte tari din spatiul Schengen. Ultima sa vizita in Marea Britanie se incheiase la 28 februarie 2003, cu cateva zile inainte de expirarea termenului legal. De fapt, Iacov Veronica se intorsese in Romania tocmai pentru a-si prelungi viza. El reusise perfectarea unui acord de principiu cu o retea de magazine din Anglia, unde urma sa comercializeze vinuri romanesti.

Felicia vrea numai prin telefon

Atunci cand a depus actele pentru viza, Iacov Veronica nu s-a gandit nici o clipa ca ar putea fi refuzat, mai ales ca avea toate argumentele de partea sa. Gazda din Anglia, fratele sau, Eugeniu Iacob, oferise toate garantiile pentru Iacov Veronica si tatal sau, Alexandru Prodan. Eugeniu Iacob, care locuieste pe 16 Clayside Road, Chigwell Essex, IG 75 LN, il gazduise pe fratele sau din Romania in ambele sederi anterioare in Marea Britanie, in 1994 si in 2002-2003. Niciodata Iacov Veronica nu crease probleme in Anglia, astfel incat sa devina indezirabil, si nici macar nu depasise termenul legal al vizei. Mai mult, pentru aceasta noua viza, el avea actele si contul bancar ale societatii comerciale prin care voia sa faca afacerea cu vinul. Actele au fost depuse la dosar, sub numarul 3615/2003, Iacov Veronica a platit taxa pentru viza si a plecat linistit acasa. Pe data de 3 martie, asistentul viceconsulului Marii Britanii, Felicia Luca, i-a telefonat lui Eugeniu Iacob, la Essex, sa se convinga de faptul ca acesta e dispus sa isi primeasca fratele si daca isi asuma responsabilitatea pentru el. Eugeniu Iacob a considerat total neprofesional ca acest lucru sa se stabileasca printr-o discutie telefonica. De aceea, el i-a cerut Feliciei Luca sa ii trimita o scrisoare oficiala prin care sa ii solicite informatiile respective. Drept raspuns, functionarii Ambasadei Marii Britanii nu i-au mai trimis nici o scrisoare lui Iacob la Essex, ci au trimis la Constanta, fratelui sau, Iacov Veronica, refuzul oficial al vizei. In raspunsul datat cu 3 martie, Veronica era anuntat ca a fost refuzat pentru ca fratele sau nu a confirmat vizita. Astfel, Eugeniu Iacob ar fi recunoscut ca tocmai l-a gazduit pe fratele sau din Romania, dar ca tocmai din acest motiv nu are cunostinta despre inca o vizita intr-un timp atat de scurt. Scrisoarea-tip venita de la ambasada avea un spatiu in care Veronica putea sa isi exprime nemultumirea in legatura cu aceasta decizie, aducand si argumente. In replica, Eugeniu Iacob a trimis din Essex o scrisoare pe adresa ambasadei, strada Jules Michellet 24, sector I, Bucuresti. El ii prezenta consulului situatia aberanta in care a fost pus impreuna cu fratele sau, solicita ca Felicia Luca sa ii ceara scuze, iar Iacov Veronica sa primeasca viza pentru a putea merge in Marea Britanie. Aceasta scrisoare nu a primit insa nici un raspuns. Iacov Veronica se indoieste ca Felicia Luca a prezentat scrisoarea consulului, pentru ca avea tot interesul sa isi acopere gafa. Am incercat sa aflam si noi ce are de spus Felicia Luca despre acest incident.

Ambasada pastreaza tacerea

"Din pacate, nu putem face nici un comentariu referitor la acest subiect", a fost raspunsul ei si, mai departe, a pretins ca nu isi mai aminteste de cazul respectiv. In schimb, ne-a indrumat spre ofiterul de presa al ambasadei, Oana Marinescu. Ofiterul de presa ne-a trimis pe adresa de mail un raspuns, pe un ton oficial si putin eufemistic: "In mod normal, nu comentam cazurile individuale ale solicitantilor de vize. Totusi, putem sa confirmam ca procedurile urmate in acest caz au fost corecte. Este o practica normala ca ofiterul de vize sa solicite informatii suplimentare sau sa faca anumite verificari. Se utilizeaza telefonul pentru ca ofera posibilitatea de a asigura servicii mult mai rapide pentru clientii nostri. Daca li se solicita, ofiterii de viza recurg si la o corespondenta in scris, in mod normal prin fax sau e-mail". In final, eram anuntati ca Iacov Veronica e liber sa depuna la ambasada o cerere noua si ca scrisoarea trimisa de Eugeniu Iacob la ambasada, in care acesta isi exprima nemultumirea fata de metodele folosite de Felicia Luca si solicita scuze, nu exista la ambasada. Raspunsul nu spune nimic insa despre cererea exprimata de Eugeniu Iacob, aceea de a trimite datele pe mail, cerere refuzata de Felicia Luca. Nemultumit de situatia creata, Eugeniu Iacov e decis sa trimita un memoriu Ministerului de Externe britanic si sa solicite si sprijinul unor organizatii neguvernamentale din Anglia care militeaza pentru drepturile omului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii