Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:26 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administrare de probe in dosarul primarului Cosma

ro

28 May, 2004 00:00 879 Marime text

Ziaristii, nocivi pentru vicepresedinta Tribunalului

Mihail Cosma este acuzat de luare de mita in forma calificata si a fost arestat la inceputul lunii mai de magistratii bucuresteni * Acesta a fost adus, ieri, la Tribunalul din Constanta, pentru administrarea de probe, cu o duba a Inspectoratului General al Politiei # Cu toate ca inculpatii arestati au prioritate atunci cand sunt adusi la instanta, acest lucru nu a fost valabil si pentru Cosma, care a fost tinut in duba peste patru ore, desi celelalte sedinte de judecata se terminasera de mult * La insistentele ziaristilor prezenti la fata locului care au reclamat acest aspect presedintelui Curtii de Apel Constanta, Anton Fuduli, in cele din urma, cea care ar fi trebuit sa se ocupe de astfel de lucruri, in speta vicepresedintele Tribunalului Constanta, Doina Draguinea, a inceput sedinta de judecata, care nu a tinut mai mult de 15 minute, in Camera de Consiliu * Mai trebuie spus ca, desi Doina Draguinea ar trebui sa se ocupe mai mult de neregulile care sunt la nivelul instantei, are o permanenta "grija" de ziaristi

Primarul orasului Eforie, Mihail Cosma, a fost adus, ieri, de la Bucuresti la Tribunalul din Constanta, pentru administrarea de probe. Masina Inspectoratului General al Politiei a intrat pe poarta Tribunalului din Constanta la ora 10.30. Imediat, primarul Cosma a fost transferat din duba intr-o camaruta, la un loc cu ceilalti infractori. Desi in mod normal legea prevede ca inculpatii arestati sa aiba prioritate la sedintele de judecata, acest lucru nu a fost valabil si pentru Cosma. El a fost tinut la "gramada" mai multe ore, pana ce masina cu detinutii de la Poarta Alba a plecat. A urmat un alt transfer, din camaruta in masina care-l adusese de la Bucuresti. Cea care ar trebui sa aiba grija ca lucrurile sa decurga normal si in conformitate cu legea, in speta vicepresedintele Tribunalului, Doina Draguinea, initial nu a luat nici o masura in acest sens. Dupa ce a dat cateva ture prin curtea institutiei si a vazut ca aproximativ 20 de ziaristi asteptau de mai multe ore sa vada ce solutie se da in cazul primarului, judecatoarea, care in mod normal ar trebui sa reprezinte institutia, a trecut sfidatoare printre jurnalisti fara sa dea nici o explicatie pentru ceea ce se intampla, desi ar fi fost de dorit acest lucru. In schimb, Draguinea a dat ordine stricte politistilor in privinta presei. De altfel, de aceasta data, nici ziaristii nu au mai incercat sa-i ceara un punct de vedere pentru ceea ce se intampla pentru ca de regula aceasta nici nu catadicseste sa raspunda macar la salutul jurnalistilor. Datorita acestui motiv, dar si pentru ca lucrurile trebuiau puse la punct, jurnalistii au luat legatura cu presedintele Curtii de Apel Constanta, Anton Fuduli, caruia i-au reclamat ceea ce se intampla prin curtea Tribunalului. Nu se stie cum, dar in maxim cinci minute, cea care ar fi trebuit sa faca mai demult acest lucru, adica Doina Draguinea, a inceput sedinta de judecata in Camera de Consiliu, sedinta secreta care nu a durat mai mult de 15 minute.

Acuzatii impotriva primarului

Mihail Cosma a fost arestat la inceputul lunii mai de catre magistratii Tribunalului Bucuresti care au emis mandat de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile sub acuzatia de luare de mita in forma continuata. La timpul respectiv, purtatorul de cuvant al PNA, Gabriela Neagu, a declarat ca din probele administrate in cauza a rezultat faptul ca, in cursul lunii ianuarie 2000, in calitate de persoana publica pe care o avea, Cosma a primit 1500 de dolari de la o persoana pentru a-i inlesni achizitionarea unui teren aflat in proprietatea privata a Consiliului Local. Aceleasi surse au mai precizat ca, un an mai tarziu, Cosma a pretins si primit, in doua transe, suma de 2000 de dolari de la o persoana, care ulterior l-a denuntat, pentru a-i aproba o cerere de concesionare a unui teren. Un alt cap de acuzare in ceea ce-l priveste pe primarul din Eforie este legat de faptul ca, in cursul anului 2002, a pretins si primit suma de 1200 de dolari de la o persoana pentru a interveni in aprobarea unei autorizatii de functionare a unui bazar. Procurorii PNA mai sustin ca, in perioada iunie-august 2003, Cosma a pretins si primit de la o alta persoana suma de 1000 de dolari pentru a-i elibera acesteia avizul pentru amplasarea unui utilaj pe un teren aflat in proprietatea Consiliului Local Eforie. Legat de acest caz, anchetatorii spun ca au indicii ca Mihail Cosma, in indeplinirea atributiilor de serviciu ce intrau in competenta sa, a comis si alte infractiuni de coruptie. Desi numele denuntatorilor lui Cosma nu au fost facute publice nici pana in prezent, iar anchetatorii nu au organizat prinderea acestuia in flagrant, asa cum prevede legea, procurorii sustin ca in dosar s-a avut in vedere si rezultatul unor inregistrari audio-video care au fost autorizate de judecator. Se pare ca, ieri, in Camera de Consiliu tocmai veridicitatea acestor inregistrari a fost pusa in discutie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii