Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:48 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceri cu alcool si firme fantoma

ro

15 Mar, 2003 00:00 1614 Marime text

Infractiuni cu bauturi si iz de spalare de bani

O societate comerciala care a functionat din martie pana in septembrie anul trecut a fraudat statul, in numai 45 de zile, cu aproape 50 de miliarde lei * Firma, care avea ca actionari doi cetateni moldoveni, era inregistrata la o adresa care de fapt nu exista * In toata aceasta perioada, societatea a vandut bauturi alcoolice doar pe hartie

Zilele acestea, Garda Financiara - Sectia Constanta a finalizat ancheta privind infractiunile economice savarsite de administratorii societatii comerciale "Junior Drinks" SRL, cu sediul social declarat in strada Avram Iancu, numarul 50, in blocul L 102. Ion Barnaros si Pavel Bucioc, cetateni moldoveni, ambii cu domiciliul in Bucuresti, comercializau, in calitate de producatori, rachiuri naturale din fructe, tuica naturala si vinuri linistite, avand licenta de atestare a dreptului de marcare a bauturilor alcoolice si licenta de fabricatie. Potrivit declaratiilor fiscale, intreaga activitate se desfasura in municipiul Tulcea, prin punctul situat undeva, in strada Isaccei. Din verificarile efectuate de Garda Financiara la aceasta adresa, societatea nu a desfasurat nici un fel de activitate, desi detine autorizatie de comercializare in calitate de producator. Deoarece nici la sediul social declarat societatea nu-si desfasoara nici un fel de activitate, s-a solicitat tuturor sectiilor Garzii Financiare efectuarea unor verificari la producatorii de bauturi alcoolice si vin sau la cele care desfasoara activitati de desfacere a acestora in sistem en gros, verificari privind eventualele relatii comerciale cu firma din Constanta. In baza datelor transmise de sectiile Garzii Financiare din Giurgiu, Tulcea si Dambovita, cat si a datelor preluate de la societatea "Vinalcool Company" SA Constanta si fiind in imposibilitatea verificarii inregistrarii facturilor in contabilitate, se presupune ca SC "Junior Drinks" SRL nu a evidentiat impozitele si taxele aferente acestora. Avandu-se in vedere ca valoarea facturilor a fost de aproape 59 miliarde de lei, s-a procedat la calculul impozitului pe profit, al accizei si al TVA-ului neevidentiate si nevirate bugetului statului, precum si al dobanzilor aferente, rezultand suma de 49,44 miliarde de lei, din care accize - 33,7 miliarde lei, dobanzi aferente accizei - 1,37 miliarde lei, TVA - 9,335 miliarde lei, impozit pe profit - 3,8 miliarde lei.

Se comit infractiuni si la case mari

Trebuie facuta precizarea ca aceste date sunt aferente perioadei 1 septembrie - 15 noiembrie 2002, pentru perioada de la infiintare si pana la 1 septembrie fiind depuse de catre societate declaratii privind obligatiile de plata la bugetul de stat. Au fost intocmite sesizari penale in vederea inceperii cercetarilor pentru constatarea existentei elementelor constitutive ale infractiunilor de declarare fictiva de sediu, pentru refuz de prezentare a actelor de evidenta contabila organelor de control, precum si pentru evaziune fiscala, in conditiile in care toate demersurile legale fusesera epuizate. In aceeasi perioada, Garda Financiara - Sectia Constanta a mai constatat ca societatea comerciala "Murfatlar Romania" SA s-a aprovizionat cu vin vrac de diferite sortimente in cantitate de peste 2,43 milioane de litri de la SC "Viticola Aegyssus" Tulcea, in valoare totala de peste 33,2 miliarde lei. Ulterior, in luna decembrie, SC "Murfatlar Romania" SA a comercializat vinul din aceasta aprovizionare, in aceeasi cantitate, forma si in aceleasi sortimente, catre alti agenti economici, respectiv catre SC "Vinaria" SA Sibiu, in valoare de peste 363,9 milioane de lei, si catre SC "Vinuri Dobrogene" SRL Tulcea, in valoare de 33,475 miliarde lei. Comercializarea in vrac a vinului contravine prevederilor legislatiei in vigoare privind accizarea, dar si ale altor acte normative, motiv pentru care SC "Murfatlar Romania" a fost amendata cu suma de 150 de milioane de lei, fiindu-i totodata confiscata si suma de 33,8 miliarde lei, rezultata din operatiunea de comercializare a vinului. Nici la "Vinalcool Company" din Constanta lucrurile nu stau mai bine, astfel ca in aceeasi perioada Garda Financiara a constatat achizitionarea de catre acesta a cantitatii de peste doua sute de litri vin de masa vrac de la SC "DVV Murfatlar" pe care l-a comercializat, tot in vrac, catre SC "Casa de Vinuri Vernesti" din localitatea buzoiana cu acelasi nume. Pentru infractiunile savarsite administratorii societatii au fost sanctionati cu suma de doua sute de milioane de lei, confiscandu-se suma de 1,552 miliarde lei, reprezentand contravaloarea celor doua sute de litri de vin. Cornel Garimovici, comisarul sef al Sectiei Constanta a Garzii Financiare, ne-a declarat ca in nici unul dintre cazurile prezentate nu s-au finalizat cercetarile, iar SC "Murfatlar Romania" SA a depus contestatie cu privire la masurile intreprinse de comisarii constanteni.

Nu se fac afaceri necurate numai cu bauturi

Seria infractiunilor economico-financiare depistate de comisarii Garzii Financiare - Sectia Constanta nu se incheie aici. In timpul unui control, acestia au depistat ca Fanel Capitanu, administratorul societatii comerciale "Faverotis" SRL nu efectuase modificarile in actul constitutiv, iar in perioada mai 1998 _0 decembrie 2002, acesta a achizitionat marfuri in valoare totala de peste noua miliarde de lei cu facturi fiscale avand inscrise la rubrica "furnizor" al acestora denumiri de societati comerciale din 24 de judete. In cea mai mare parte, aceste facturi fiscale s-au dovedit a fi false, avand serii literale si numerice inexistente printre cele atribuite de Regia Autonoma "Imprimeria Nationala", societatile inscrise la rubrica furnizor fiind de negasit in evidentele oficiilor Registrului Comertului si Directiilor Generale ale Finantelor Publice din judetele respective. O alta serie de facturi fiscale apartin unor societati comerciale legal constituite si inregistrate, dar au la rubrica "furnizor" societati tip "fantoma", prin practicarea sistematica a achizitiilor de marfuri prin metodele amintite in perioada mai 1998 - august 2002 inregistrandu-se in contabilitate cheltuieli fictive, impozitul pe profit de plata fiind diminuat cu suma de aproape sase sute de milioane de lei. Contabilizandu-se toate infractiunile, comisarii Garzii Financiare au constatat ca s-a creat un prejudiciu de peste 3,5 miliarde lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii