Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:00 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceri ilegale cu sticle goale

ro

03 Dec, 2003 00:00 5025 Marime text

Celebrul Nelu Iuruc si gasca sa au fost trimisi in judecata, ieri, intr-un alt dosar de catre procurorii constanteni * Conform anchetatorilor, in dosarul finalizat ieri, cei cinci sunt acuzati ca au beneficiat de rambursare/compensare de TVA, in valoare totala de peste patru miliarde lei, pe baza unor documente false * Unul dintre ei, Dumitru Stefan, este analfabet, dar, in schimb, este patron * Fraudele au putut fi efectuate prin sistemul "suveica" * Cei implicati au emis facturi pentru 13 milioane de sticle goale * Marfa a fost plimbata de la o firma la alta, pana i s-a pierdut urma * In afacere au fost implicati mai multi cetateni irakieni, dar nici unul dintre ei nu a fost gasit la adresele mentionate in documentele firmelor * In aceeasi cauza a mai fost cercetat si Nicolae Pistalu, insa procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala, pe motiv ca fapta nu exista

In urma cu aproximativ o luna, reporterii nostri relatau, in exclusivitate, faptul ca o parte a persoanelor implicate in afacerile ilegale cu alcool sau combustibil, printre care si Nelu Iuruc, mai sunt cercetate intr-un alt dosar in care "obiectul muncii" il constituiau afacerile ilegale cu sticle goale. Ieri, seful sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, procuror Adina Florea, a dispus trimiterea in judecata a celebrului Nelu Iuruc, Stefan Dumitru, Iancu Pistalu, Nicolae Panita si Mihai Panita. In momentul de fata, o parte dintre acestia sunt judecati si in alte cauze, fiind acuzati de spalare de bani si furt de combustibil din conducte. Procesele se afla pe rolul Tribunalului Constanta, insa, din cauza tergiversarilor, in nici unul dintre ele nu a fost dispusa vreo sentinta definitiva.

Circuite comerciale cu firme ale apropiatilor lui Iuruc

Noile infractiuni au fost descoperite de politisti dupa ce au extins cercetarile cu privire la cei cinci invinuiti. Pentru clarificarea acestor operatiuni comerciale ilicite s-a dispus efectuarea unor expertize tehnice contabile, care vizau firmele incluse intr-un circuit comercial creat intre societati comerciale ale apropiatilor lui Iuruc. Printre bunurile care au facut obiectul tranzactiilor in cauza s-au aflat si 13,255 milioane de sticle goale de diverse marimi si dimensiuni, in valoare totala de peste circa 73 de miliarde lei. Tranzactiile fictive cu sticle goale au fost constatate printr-o serie de documente intocmite intre societatile controlate de ofiterii de la cercetari penale. Extinderea investigatiilor a condus la descoperirea modului de infiintare a societatilor comerciale implicate in acest circuit, dar si despre obiectul de activitate si administratorii acestor firme. Este vorba despre: "Stenel Trade" SRL, "Panicol Bio" SRL, "Panicol Trade" SRL, "Dumfan Construct" SRL, "Mihpanis" SRL si "Pic-Nic" SRL Constanta.

Tranzactii cu arabi inexistenti

Firmele in cauza au desfasurat, in perioada anilor 2001-2002, diverse acte de comert cu SC "Rama Rom Impex" SRL Bucuresti, SC "Grand Mam Com" SRL Bucuresti, SC "Led Prest Serv Com" SRL Bucuresti, firme care de fapt nu mai aveau nici un fel de activitate in evidentele de la Finante de mai bine de un an. De asemenea, nici administratorii acestor firme, respectiv Thaygham M. Abdullah, Gerges Shafin Seliman Gerges, Muhamad A. Murad si Maged K. Mohamad, nu au fost gasiti la sediile societatilor declarate si nici in alte locuri.

Analfabet cu afaceri de miliarde de lei

Intregul dosar de cercetare penala se invarte in jurul comertului cu sticle goale, care de fapt era numai pe "hartie". Stefan Dumitru are 65 de ani si este analfabet. In schimb, ca orice persoana care se respecta, dar mai ales datorita democratiei dobandite dupa 1989, barbatul este patronul societatii comerciale "Dumfan Construct" SRL. Si nu orice fel de patron, deoarece prin mana lui au trecut mai multi bani decat a castigat cinstit un oarecare intelectual autentic din Romania. Atunci cand a fost audiat, acesta a declarat procurorilor ca, in luna noiembrie 2001, un cetatean arab al carui nume nu si-l aminteste i-a infiintat societatea "Dumfan Construct" SRL Constanta. De asemenea, acesta mai spune ca arabul nu i-a inmanat niciodata actele de infiintare a firmei, exceptie facand stampila si carnetul cu filele de cec. Din raportul de expertiza contabila rezulta ca SC "Dumfan Construct" SRL Constanta a livrat la "Panicol Trade" 113.700 sticle, in valoare de 629.605.200 lei, dar se pare ca Stefan Dumitru a fost lovit brusc de amnezie, pentru ca Nicolae Panita sustine in declaratiile sale ca, atunci cand a cumparat sticlele aduse cu factura 1006755/11.12.2001, s-a prezentat un reprezentant al SC "Dumfan Construct" SRL Constanta, si nu Dumitru Stefan.

Marfa este revanduta in timp record

In continuare, Nicolae Panita vinde din aceste sticle un numar de 37.928, in valoare de 200.591.873 lei, catre "Stenel Trade" SRL, dar nu mai primeste contravaloarea acestora. Pe acest traseu, o parte din sticle dispar, iar patronul nu poate declara ce a facut cu diferenta de 75.780 sticle. Tot de la SC "Dumfan Construct" SRL, Iancu Pistalu cumpara, in numele societatii comerciale "Panicol Bio" SRL, 362.000 sticle, in valoare de peste doua miliarde lei, sticle pe care Iancu Pistalu le revinde in aceeasi zi lui Nelu Iuruc, administratorul SC "Stenel Trade" SRL. Pistalu achita prin banca, partial, suma de 1,693 miliarde lei, insa Stefan Dumitru declara ca niciodata nu a primit bani pentru marfurile semnate de el pe facturi. Nici Iancu Pistalu nu mai primeste bani pentru sticle de la Nelu Iuruc.

Comert imaginar cu chitante simple

Mihai Panita, administratorul societatii comerciale "Mihpanis Star" SRL, cumpara, in perioada 20 noiembrie - 30 noiembrie 2001, de la SC "Dumfan Construct" SRL 924.880 sticle, in valoare de peste patru miliarde lei. Conform anchetatorilor, din cercetari a reiesit ca plata intre cele trei firme nu a fost niciodata efectuata, iar toate aceste tranzactii au avut scopul de a i se pierde urma marfii. De aici rezulta clar faptul ca plimbarea intre firme a acestor sticle si platile relative au fost realizate doar in scopul de a crea o aparenta de flux comercial si mai apoi ca administratorii sa beneficieze de compensari sau rambursari de TVA. Dumitru Stefan nu a avut nici o evidenta contabila niciodata, el scotandu-si chitante simple si facturi fiscale cu care a creat, impreuna cu ceilalti acuzati, un comert imaginar. Din raportul de expertiza rezulta ca si aici apare un circuit identic ca si cel anterior, de data aceasta fiind utilizata firma "Grandi Mam Com", pentru un circuit de 6,385 miliarde lei.La acest circuit doar "Panicol Trade" achita partial sticlele, iar "Panicol Bio" integral, insa celelalte firme nu mai platesc. Si pentru aceste plati administratorii isi imprumuta fiecare firma sa.

Sedii de firme fictive

Firma "Grandi Mam Com" SRL Bucuresti a fost infiintata de catre Muhamad A. Nurad din Irak, care are calitatea de administrator, avand sediul social in Bucuresti. Numai ca la adresa declarata locuieste o alta familie, iar acolo nu functioneaza nici o societate. Acelasi aspect rezulta si la "Grandi Mam", care vinde sticle goale catre "Panicol Bio". Din cercetari a mai reiesit ca SC "Grandi Mam" SRL, in perioada 2000-2002, nu a depus bilanturi, raporturi semestriale, declaratii privind impozitele si taxele datorate bugetului de stat. Pe baza vanzarii fictive a acestor sticle, inculpatii au prejudiciat statul cu suma de 4,1 miliarde lei. In aceeasi cauza a mai fost cercetat si Nicolae Pistalu, insa procurorii au dispus scoaterea de sub urmarirea penala. Cei cinci inculpati trimisi ieri in judecata nu recunosc faptele de care sunt acuzati, iar dosarul a fost trimis la Tribunalul Constanta care va stabili primul termen de judecata.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Bau 03 Feb, 2010 20:44 Niste sparti