Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:11 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agentii Directiei Judetene de Paza muncesc pe mai nimic

ro

16 Jan, 2010 03:14 6754 Marime text
paza_2_-_titi_giurca_07.jpgUn angajat al Direcţiei Judeţene de Pază Constanţa acuză conducerea că a acordat bonuri cadou pe criterii necunoscute

Foştii gardieni publici sunt acum agenţi de pază, iar munca lor nu este remunerată pe cât s-ar preta. Pentru majoritatea, unica şansă de a-şi spori veniturile erau orele suplimentare.

Însă, acest „favor" a fost eliminat, orele suplimentare efectuate de agenţii de pază fiind compensate prin alte modalităţi.

Modalitatea de remunerare a agenţilor de pază din cadrul Direcţiei Judeţene de Pază Constanţa pare a fi o necunoscută, cel puţin pentru unii angajaţi ai instituţiei. Situaţia a fost confirmată şi de Florica Mirică, salariat al Direcţiei din octombrie 2007. Aceasta ne-a povestit că, în luna noiembrie 2009, a beneficiat de 13 zile de concediu de odihnă şi a avut 72 de ore lucrate efectiv. „Pe statul de plată îmi apar doar 40 de ore lucrate, plus alte 20 suplimentare. 12 ore lucrate nu-mi apar pe nicăieri", a adăugat, nedumerită, femeia. Ea susţine că pentru a se testa veridicitatea afirmaţiilor sale se pot compara pontajele cu procesele verbale care se semnează la fiecare schimb de tură. Nemulţumirea i-a fost „atenuată" când şefii „au spus că se vor da bonuri în compensare şi vor plăti doar 144 de ore pe lună". Agentul Mirică susţine că a primit trei bonuri în valoare de 8,7 lei şi alte cinci bonuri de 10 lei, despre care ştia „că sunt bonuri de sărbători". Însă, potrivit salariatului Direcţiei Judeţene de Pază, între timp, „şefii au schimbat-o: nu mai sunt bonuri cadou de sărbători, sunt pentru orele suplimentare". De altfel, în încercarea de a afla ce-i cu cele cinci bonuri de 10 lei, Florica Mirică spune că a primit explicaţii diferite de la persoanele întrebate. Dorin Văleanu, şeful de obiectiv, i-ar fi spus că bonurile respective sunt bonuri cadou, Mircea Zaharia, şef compartiment, ar fi explicat că bonurile de 10 lei nu mai erau cadou, ci pentru orele suplimentare, iar o doamnă Adelina de la Serviciul Financiar i-ar fi reconfirmat că acele bonuri erau în compensarea orelor suplimentare.

N-ar fi fost o problemă nici această modificare dacă, după cum ne spunea şi femeia, s-ar fi ştiut „cum s-a făcut socoteala şi pe ce criterii la unii s-au dat, iar la alţii nu, unii au primit mai multe, iar alţii mai puţine". În contextul prezentat, agentul de pază Florica Mirică a ajuns în situaţia ca, pe luna noiembrie, să fie plătită cu 470 de lei şi trei bonuri de masă, acordarea celor cinci bonuri a 10 lei nefiindu-i clarificată.

paza_2_-_florica_mirica.jpgAdio suplimentări financiare

„Când au venit cu bonurile, ni s-a dat să semnăm o declaraţie precum că renunţăm, de bună voie, la plata orelor suplimentare. Asta a fost până în 20 decembrie 2009. Erau nişte formulare tipărite pe care noi să le semnăm ca să primim bonuri. Cine nu semna, nu mai primea bonuri", susţine Florica Mirică. Desigur, nimeni nu s-a încumetat să nu semneze, potrivit angajatei Direcţiei, deoarece le era frică să nu fie daţi afară.

Contactat telefonic, şeful Direcţiei Judeţene de Pază, Titi Lucian Giurcă, a declarat că fiecărui angajat i s-a adus la cunoştinţă faptul că există o Hotărâre de Guvern potrivit căreia, în noiembrie şi decembrie 2009, salariaţii erau trimişi în concediu fără plată câte patru zile. „Conform prevederilor legale în vigoare, doar 178 de ore/lună se pot plăti, iar pentru orele suplimentare vor primi zile libere compensate în acest an", a adăugat directorul Giurcă. De asemenea, el a menţionat că orele suplimentare efectuate în acest an vor fi compensate în 2011.

„Pentru că nu am putut plăti ore suplimentare, am apelat la bonuri cadou şi aşa rămân", a menţionat şeful Direcţiei Judeţene de Pază. Totodată, Titi Lucian Giurcă a precizat că, în urma unei hotărâri (n.r. luată de pe vremea fostei conduceri a instituţiei) a Consiliului Director în care sunt şi reprezentanţi ai salariaţilor, sporul de vechime a fost introdus în salariu. „De la 1 ianuarie 2010, nu se mai acordă decât sporul de noapte şi cel pentru sărbători legale. Celelalte sporuri dispar, iar orele suplimentare nu se mai plătesc. Nu încerc să iau de la nimeni... şi eu sunt angajat şi suport aceleaşi rigori", a concluzionat Titi Lucian Giurcă.

Teama reduce la tăcere

Frica de a nu-şi pierde locul de muncă este, în opinia agentului Florica Mirică, principalul motiv pentru care colegii săi preferă să tacă. „Şi mie mi-e frică, dar eu sunt singură. Şi de la 470 de lei... nu cad prea de sus. Eu, ce nu mi s-a părut corect, am spus". Pentru că a avut curaj să vorbească, ea se aşteaptă să fie pusă în situaţia de a alege. „Ori aleg să merg la intersecţie să fac pază, ori demisia, cam la asta mă aştept", a spus Mirică. Femeia a recunoscut că situaţia agenţilor de pază s-a înrăutăţit din punct de vedere financiar, dar şi că sunt trataţi rău când merg la Direcţie să-şi spună nemulţumirile. „Când mergi la Direcţie să-ţi spui păsul, ţi se vorbeşte ca ultimului om de pe stradă. Mai frumos cred că se poartă cu preşul de la uşă decât cu noi. Eu m-am simţit foarte umilită acolo", ne-a destăinuit femeia. În opinia sa, această atitudine ar avea la bază şi faptul că, acei agenţi de pază nemulţumiţi pot fi, oricând, înlocuiţi cu pensionari, persoane ce îşi rotunjesc astfel veniturile. „În ziare apar multe anunţuri de angajări pentru paznici. Dacă înainte erau primiţi doar bărbaţi până în 40 de ani, acum angajează toţi pensionarii şi, din cauza lor, avem şi noi de suferit", a afirmat agentul de pază.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • A.N.O.N.I.M 09 Sep, 2011 15:42 domn director ce va aduce domnu simion marion care ia bani de la subalterni si nu ii da ca ex mates danut ibram redip stefanescu daniela gheorghe vasile si multi alti cacre poseda veniturile si nu i se returneaza la timpu care tb. va rog frumos sa verificati ca acest domn marian simion a fost suspendat pe termen de 3 luni sia insusit sume de la subalterni, ex mai sus.va rog sa luati masuri ca nu e capabil ca domnu nedelcu care facea acelasi serviciu si nu conta orele sublimentale la oameni.va rog frumos cu cea mai mare dorinta sa luati masuri si sa conversati cu urmatori domni care nu poate sa restituie sumele ,va rugam sa luati masuri , toti colegi care are sa primeasca bani de la simon marian se va strange si vor depune o cerere catre politie, va rugam sa luati masuri ca institutia DPJ constanta sa nu ajunga la masurile respective. va multumim
  • anonin nu conteaza numele 29 Aug, 2011 10:58 domnule director de dl surugiu metin nu rezolva problema cu curentul la cbinele de la parcul viitorului
  • radulesc 29 Jun, 2011 18:00 Este adevarat ce spune agenta si eu am lucrat la ei si niciodata nu am primit salariul intreg echipamentu pe care ei il luam probabil d la sh nil dadea noua la 600 de lei si ajunsesem sa iau si 180 200 de lei salariul si 2 3 bonuri de 8,7 lei dar dupa acceea ni le-au taiat si pe acelea si trebuia sa stam in niste cabine fara curent intra apa in ele si interventiile veneau la 20 30 d min d la solicitare rusine sa va fie
  • agent 12 19 Jan, 2011 11:07 domnilor gardieni depasiti-va conditia de paznici aratati lumii ca sunteti barbati lyati un tarnacop si mergeti la munca sau o mistrie si sigur o sa castigati mai multi bani daca va plangeti nu rezolvati nimic.si nu mai dormiti in posturi pt ca beneficiarii platesc ora de munca nu ora de somn.
  • agent 12 18 Jan, 2011 08:58 nu va tine nimeni cu catuse la djp de ce stati va convine ca doar frecati menta toata ziua la cat munciti atat primiti
  • cozmin 15 Jan, 2011 22:51 cand se platesc orele suplimementare care sau adunat pe un an de zile si de ce nu sa dat zilele de concediu ca domnu Zaria a zis la sedinta ca ne muta de la DPJ la Directiade Paza cu tate drepturile inclusiv cu zilele de concediu care se cuveneau la salariati puteti sa ne dati un raspuns?
  • cica sunt platit 28 Jul, 2010 10:32 va plangeti ca muierile aici... nu va cinvine cautati-va altceva de munca stati si comentati aici, stiti macar care e reactia directorului cand citeste asta... rade si isi mai aprinde odata pipa. ce vrei sa faca el sa va dea de la el din buzunar. oricum la cat va duce capul pe fiecare dintre voi va da deja prea mult.
  • @#%r3y 12 Jul, 2010 22:35 domn director sa va traiasca Gipanu care este luat din h suplimentare a oamenilor care nu li se platesc . Poate aveti timp sa dati vreodata timp sa dati explicatie sa dati bani pe h suplimentare
  • @#%r3y 09 Jul, 2010 22:45 domn director in legatura cu orele pt control la ratc cta este sub lege sa plateasca colegi care lucreaza orele lor in niceo intreprindere nu se poate sa lucreze un coleg pt altu este sub legislatia itm . Cerem dak se poate h care ni se opresc sa fie platite omului care lucreaza. sa faceti un tabel cu h care sunt oprite si extindem catre judecatoria cta inegalitatea care se face de directia dpj cta . Nu mai in cta cat si in bucuresti catre o cerere avocatu poporului sa ne dea inegalitatea ce se face de dpj cta a unui consilier la consiliul judetean domn Giurca Ciprian ati adus si fratele dva in institutie sunteti in inegabilitate de a angaja ca inspector facem o cerere catre guvernul romaniei ce vam adus la cunostinta.
  • bossu 31 May, 2010 20:34 toti dela conducerea directiei de paza sunt niste hoti
  • Agent de Agent 07 Apr, 2010 01:37 Va vaitati aici ca toti sclifositii astia. de ce nu va duceti personal la el in birou sa discutati acolo. sau va e frica de intersectii . va rezolva imediat domnul giurca al nostru. masinile nu au costat 50000 de euro.... ci doar 25000 bucata cand eu daca o iau maine o cumpar la 15000 de euro full option si imbracata toata tapiteria in piele. stie cineva daca sau dat cumva banii de la alegeri? sau cand a venit geoana aici in constanta? sau de 1 decembrie? eu unu nu am luat nimica....
  • constanta SRL 31 Mar, 2010 21:14 domnu jurca va spune cva cuv PROVIDENT nu cumva ati fak ceva la provident si ati venit consilier la dnu nicusor daniel constantinescu nu va spune ca tb sa ne lasati in paace corpu de gardieni sa luati pe dnu Zaria si sa plek . Va rugam plekati si lasanine in pace si plek .
  • cristi 30 Mar, 2010 10:59 trebuie sa-si plateasca datoriile la partid ca doar nu la pus gratis in functie
  • constanta 26 Mar, 2010 21:58 rugam frumos conducera DPJ sa plateasca orele suplimentare cu bani chaes nu cu bonuri valorice care nu sunt luate la impozentare si nu se platesc ratele cu bonuri valorice pe care ni se dau din cauza ca nu sunt impozitabile si legile 329 din 2009 nu se impune salariatiilor sa dea declarati pe cont propriu si obligandui. Rugam conducerea sa analizeze si sa nu mai impuna salariatilor legie care nu se impun de catre sefi erarhici.Rugam conducerea DPJ sa nu mai faca abuz contra legi si sa plateasca orele fara sa dea agajamente inteprinderi sefilor rugam luati la cunostinta si nu ne mai obligati sa dam declarati pe cont propriu.
  • gardian 22 18 Mar, 2010 08:27 este un hot sa ne lase
  • gardian 27 Feb, 2010 07:45 de ce ne asimilati cu bugetarii? noi nu suntem bugetari decat cand ni se iau: sporul de vechime,sporul de periculozitate,sporul de arma,sporul de antena s.a.m.d! cand trebuie sa ne mariti salariile in ritm cu bugetarii spuneti ca ne autofinantam,nu? de ce nu ne lasa ti sa muncim ore suplimentare? ar insemna ca un pilot de avion sa faca o cursa pana los angeles iar inapoi nu se mai intoarce ca si a facut orele de zbor,mai zboara luna viitoare? VREM SA MUNCIM,NU NE PUTEM DUCE DE 8 ORI INTR O LUNA LA SERVICI,IAR APOI SA STAM ACASA CA DEPASIM ORELE DE MUNCA! GASITI SOLUTII! ASTA VARA NE MINTEA TI DOMNULE DIRECTOR CAN VENEATI IN POSTURI SA VA FACETI RECLAMA , CA NE VETI ACORDA UN SPOR DE FIDELITATE,SPUNEA TI CA PANA IN TOAMNA 2009 SE VA REZOLVA! MINCIUNI LA FEL CA IN CAMPANIILE ELECTORALE,DE FAPT SI DVSTRA DOMNULE DIRECTOR CRED CA SUNTE TI AICI TOT PE CRITERII POLITICE SI FACE TI PARTE DIN GASCA ASTA DE POLITICIENI CARE SI BAT ZI DE ZI JOC DE NOI SI DE FAMILIILE NOASTRE! CUM PUTE TI DORMI CU CAPUL LINISTIT PE PERNA LANGA SUPERBUL DUMNEAVOASTRA COPILAS(AM AVUT OCAZIA SA L CUNOSC ,UN COPIL MINUNAT,EL NU ARE NICI O VINA)? DAR LA COPII NOSTRII NU VA GANDITI CA LE DAM DIMINEATA SA MANANCE PAINE CU MARGARINA,LA PRANZ MARGARINA CU PAINE SI SEARA O CANA CU CEAI?NE PLATITI IN BONURI DE MASA? UNDE S A MAI POMENIT ASA CEVA? RUSINE,TRECEM PRIN CEA MAI NEAGRA PERIOADA A ACESTEI INSTITUTII DE CAND A FOST EA INFIINTATA SI ASTA DIN CAUZA UNEI CONDUCERI INCAPABILE,AVARE DUPA SALARII MULT MAI MARI DECAT NOI(CEI PE SPATELE CARORA LUATI BANII ASTIA)IN PLUS UNII AU SI PENSII ENORME SI TOT NU SE MAI SATURA! MI AS DORII CA ACEASTA POSTARE SA RAMANA SI PESTE 10-15 ANI DE ACUM INCOLO SA VADA SI FIUL DUMNEAVOASTRA CAT DE RESPONSABIL SUNTE TI PENTRU SOARTA A SUTE DE OAMENI PE CARE AI CHINUITI DUMNEAVOASTRA! DATIVA DEMISIA DACA NU STITI SA COORDONATI ACTIVITATEA SI SA GASITI SOLUTII! A-TI AVUT DESTUL TIMP SA INCERCATI,PERIOADA A TRECUT ! FITI ONORABIL SI DATI VA DEMISIA ! Dar de fapt de ce scriem noi aici? oricum nu va citi nimeni din conducere chestiile astea!urez pe aceasta cale succes tuturor colegilor dpj in gasirea unui nou loc de munca,ar trebui sa i lasam intr o zi pe sefii astia cu contractele neonorate! Ce ar fi daca intr o dimineata frumoasa de luni nu ne am mai prezenta nici unul la schimbarea in post?. . .nici marti,nici miercuri. . .?cum ar fi?. . .ma chinuie rau intrebarea asta,chiar sunt curios! cred ca numai reactia sefilor dpj m-ar mu ltumi pentru toate nedreptatile de care am avut parte! Doamne ajuta!. . .