Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:59 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agentul Interlopu', oaia neagra a Politiei Transporturi

ro

12 Oct, 2009 22:32 6910 Marime text

politist.jpgPoliţistul a fost trimis în judecată pentru distrugere, dar a fost achitat la Tribunal

Iuliu Cosmin Buştiuc, agentul care a făcut de băcănie Poliţia Port, fiind cercetat pentru complicitate în dosarul furtului masiv de cocs de la SC Comvex SA, pare a fi oaia neagră a Secţiei Regionale a Poliţiei Transporturi Constanţa. Deşi tânăr, agentul pare să aibă deja o adevărată istorie în spate, care include şi trasul cu arma în maşina vecinului, dar şi suspiciuni de contrabandă cu fier vechi şi cămătărie. Mai mult, se pare că agentul s-ar recomanda în diferite medii cu apelativul de „Interlopu'".

Numele lui Cosmin Buştiuc nu a ajuns pentru prima dată pe masa procurorilor constănţeni în legătură cu furtul a peste 240 de tone de cocs din Portul Constanţa. Cunoscut în cartierul unde locuieşte drept „Interlopu'" şi plimbat pe la mai multe secţii, până să ajungă, în final, la Poliţia Port, în iunie 2007, anchetatorii au demarat cercetările faţă de Buştiuc pentru că acesta a tras patru focuri de armă, cu un pistol cu gaze, în maşina unui vecin de-al său. Justificarea poliţistului pentru gestul său a fost că ar fi tras în nişte câini pe care îi văzuse pe maşină. Întâmplător sau nu, Aurel Puşcaşu, vecinul ghinionist care s-a ales cu maşina ciuruită, îi împrumutase o sumă de bani agentului de poliţie, pe care nu şi-o recuperase. Faptele s-au derulat în dimineaţa zilei de 27 mai 2007, în jurul orei 5.00, când locuitorii de pe strada Dorobanţi au fost treziţi din somn de zgomotul mai multor focuri de armă. Cea care a constatat „asaltul" asupra maşinii lui Aurel Puşcaşu a fost chiar mama acestuia, care a chemat Poliţia imediat ce a găsit tuburile goale de cartuş lângă autoturism.

Achitat de judecători

Imediat, gândul lui Puşcaşu a fugit la agentul Cosmin Buştiuc, care îl ameninţase că, dacă îi mai cere banii înapoi, o să-l împuşte. Poliţistul s-a supus anchetei şi le-a predat procurorilor pistolul, motivând că în seara respectivă ar fi văzut nişte câini lângă maşină şi ar fi tras în ei. În plus, Buştiuc l-a sfidat pe Puşcaşu, afirmând că maşina lui, o Dacia 1310, oricum nu face mai mult de 500 de lei şi că îi va da banii pentru „prejudiciul" cauzat. De cei 4.000 de lei, pe care îi avea de returnat vecinului, poliţistul n-a scos însă nicio vorbă. Puşcaşu a depus o plângere la Secţia 1, însă dosarul a fost declinat Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, fiind vorba despre un poliţist. În cele din urmă, poliţistul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, însă a fost achitat în cursul acestei veri de judecătorii Tribunalului Constanţa, pe motiv că infracţiunii îi lipseşte unul din elementele constitutive. Prin aceeaşi sentinţă, agentul Buştiuc a fost condamnat la plata sumei de 2.235,47 de lei, cu titlul de daune materiale către vecinul său, dar instanţa a respins cererea păgubitului de acordare a unor daune morale. În prezent, dosarul doar ce a ajuns pe rolul Curţii de Apel Constanţa, unde urmează să se judece apelul procurorilor.

Înlăturat de la Poliţia Port

Pe masa procurorilor se mai afla un alt dosar care-l privea pe agentul Cosmin Buştiuc, acesta fiind cercetat pentru vătămare corporală gravă. Cauza ajunsese la Parchet în octombrie 2006, reclamantul fiind Cristian Constantinescu, un bărbat care a susţinut că fusese bătut de poliţist într-un bar din Faleză Nord, în vara anului 2006. În urma „ciocnirii" cu agentul de poliţie, Constantinescu a susţinut că a avut nevoie de circa 180 de zile de îngrijiri medicale. Cel mai „proaspăt" dosar al lui Cosmin Buştiuc este cel care priveşte furtul a peste 240 de tone de cocs din Portul Constanţa. De altfel, în urma noii isprăvi, agentul a şi fost mutat de la Poliţia Port, unde, potrivit unor surse, „tentaţiile sunt mari". Alături de Iuliu Cosmin Buştiuc, ancheta mai priveşte alţi patru agenţi de poliţie, trei ai Poliţiei Port, respectiv Constantin Ispas, George Munteanu şi Viorel Nelepcu, şi agentul Mugurel Alexa, din cadrul Poliţiei de Frontieră. Cei cinci sunt cercetaţi pentru complicitate la crearea unui prejudiciu de aproape 590.000 de lei, în dauna SC Comvex SA, fiind vorba despre furtul a 240.620 kg de cocs, în vara şi toamna anului 2008. În rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, prin care au fost trimişi în judecată suspecţii principali ai furturilor, se arată că „astfel cum rezultă din listingurile telefonice, învinuitul Gurzu Vasile (n.r. unul dintre suspecţi) a purtat, în momentul săvârşirii faptelor, convorbiri telefonice cu inculpatul Enache Dimciu-Daniel, persoană care la rândul său l-a contactat pe numitul Alexa Mugurel, agent al Poliţiei de Frontieră, ce asigura paza în zona SC Chimpex SA Constanţa". „Tot din aceleaşi desfăşurătoare telefonice", se mai arată în rechizitoriu, „rezultă că după contactarea învinuiţilor Dedius Vasile şi Cristea Laurenţiu, inculpatul Ţigmeanu Cristinel Nicu purta convorbiri telefonice cu agentul de poliţie Alexa Mugurel (din cadrul Poliţiei de Frontieră), respectiv cu agenţii de poliţie din cadrul Serviciului de Poliţie Maritimă Port Constanţa, Buştiuc Iuliu Cosmin, Ispas Constantin, Munteanu George şi Nelepcu Viorel".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii