Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:05 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Al treilea NUP „convine" Procurorii nu-l vor urmări penal pe Mazăre pentru zvastică

ro

08 Apr, 2011 02:43 3238 Marime text

zvastica_Radu_Mazare.jpgCu dosarul pasat de la Parchetul Curţii de Apel către DIICOT Constanţa, iar apoi către Parchetul Judecătoriei, pentru ca în final să ajungă la Parchetul Tribunalului, surse avizate spun că - pe principiul „a treia convine" - acest al treilea NUP ar putea rămâne neschimbat, dată fiind unitatea de parchet care a soluţionat cazul

Primarul Radu Mazăre răsuflă din nou uşurat: pentru a treia oară de la izbucnirea scandalului în presă, procurorii constănţeni au decis să nu-l urmărească penal în dosarul în care s-au făcut cercetări cu privire la portul de însemne naziste în public, de către edilul constănţean. Surse avizate susţin că rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) a fost dispusă în temeiul articolului 10 litera d din Codul de procedură penală, potrivit căreia faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.

Considerând că primarul a acţionat în interesul artei, însemnele cu pricina (printre care şi o zvastică, de dimensiuni reduse, ce-i drept) fiind afişate în cadrul unei prezentări de modă, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus al treilea NUP în cadrul anchetei. De menţionat că, de această dată, dosarul a fost soluţionat în ceea ce ar putea fi numit un timp-record, cazul fiindu-le înaintat procurorilor Parchetului Tribunalului abia la începutul lunii trecute. Totuşi, cu două NUP-uri desfiinţate deja de autorităţi, această a treia soluţie s-ar putea să fie una cu noroc pentru primar. Cu dosarul pasat de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa către Serviciul Teritorial Constanţa al DIICOT, iar apoi către Parchetul Judecătoriei Constanţa, pentru ca în final să ajungă la Parchetul Tribunalului, surse avizate spun că, pe principiul „a treia convine", acest al treilea NUP ar putea rămâne neschimbat, dată fiind unitatea de parchet care a soluţionat cazul.

Posibilele infracţiuni investigate

De menţionat că, la momentul la care cazul a plecat de la Parchetul Judecătoriei Constanţa, în dosar se făceau cercetări faţă de primarul Radu Mazăre „sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 317 Cod penal, art. 321 Cp, art. 324 alin. 4 Cp, art. 3, art.4, art.5 din OUG nr. 31/2002, art. 25 Cp raportat la art. 317 Cp, art. 324 alin. 4 Cp, art. 3, art. 4, art. 5 din OUG nr. 31/2002 cu aplicarea art. 75 lit. c Cp". Aşa cum arătam într-o ediţie anterioară, în limbaj comun, este vorba despre infracţiunile de instigare la discriminare - pedepsită potrivit legii cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau cu amendă - , despre ultrajul contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice - pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani - şi instigarea publică şi apologia infracţiunilor - de la trei luni la trei ani. Este, de asemenea, de precizat că OUG nr. 31/2002 se referă la interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Nu ar fi de trecut cu vederea nici faptul că cercetările efectuate faţă de edil vizau şi instigarea la infracţiunile respective, tuturor adăugându-li-se, potrivit unei adrese înaintate de Parchetul Judecătoriei Constanţa, circumstanţa agravantă prevăzută de articolul 75 litera c Cod penal, respectiv „săvârşirea infracţiunii de către un infractor major, dacă aceasta a fost comisă împreună cu un minor". Totuşi, surse judiciar susţin că rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale poate fi atacată cu plângere formulată la prim-procurorul Parchetului Tribunalului Constanţa de părţile interesate de dosar.

Istoria NUP-urilor lui Mazăre

Aşa cum arătam şi în ediţiile anterioare, primul NUP primit de Radu Mazăre în cazul „Zvastica" a fost dispus pe 26 ianuarie 2010 de procurorii Parchetului Curţii de Apel Constanţa. Totuşi, acesta a fost infirmat pe 3 februarie 2010, superiorii procurorului care a instrumentat cazul apreciind, printre altele, că nu fuseseră administrate toate probele. NUP-ul fusese hotărât pe motiv că faptei îi lipsea unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii. „Ţinuta purtată de Radu Ştefan Mazăre la show-ul la care a participat era o simplă imitaţie a uniformelor militare din perioada anilor celui de-al Doilea Război Mondial, care, din punct de vedere strict al designului, nu are nimic de a face cu nazismul", se arăta în motivarea soluţiei respective. Pe 3 februarie 2010, soluţia a fost infirmată, iar cercetările au continuat. Sau, mai bine zis, au culminat cu o nouă rezoluţie de netrimitere în judecată. Un nou NUP pentru primar. De data aceasta, rezoluţia a fost pronunţată pe 25 octombrie 2010, după ce procurorul de caz a ajuns la concluzia că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor pentru care fusese cercetat Mazăre. De fapt, NUP-ul a fost argumentat de faptul că portul uniformei cu însemne naziste a avut loc în cadrul unei defilări de modă, ceea ce înseamnă că fapta fusese săvârşită în interesul artei, aşa că nu era infracţiune. În prezent, cel de-al treilea NUP a fost dispus în cauză pentru motive similare: săvârşit în interesul artei, portul de însemne naziste în public nu constituie infracţiune. Nu în ultimul rând, este de amintit că, la relativ scurt timp după consumarea incidentului, primarul Mazăre a declarat în presă cu privire la zvastica aflată pe uniforma nazistă că „era mică, n-am văzut-o".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii