Analog Trans SRL, Pacha Caffe SRL, Bos Per Scorillo SRL, Cafe do Brasil, amendate de ITM pentru muncă la negru
Analog Trans SRL, Pacha Caffe SRL, Bos Per Scorillo SRL, Cafe do Brasil, amendate de ITM pentru muncă la negruÎncepând cu 1 Mai, de când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii, inspectorii de la ITM au demarat controale în forţă pentru a-i descoperi pe acei agenţi economici care preferă munca la negru
Inspectorii de muncă au pus gând rău agenţilor economici care încalcă noul Cod al Muncii şi angajează persoane fără contracte de muncă. Astfel, luna trecută, în vizorul Inspectoratului Teritorial de Muncă au fost 344 de societăţi. Potrivit inspectorilor de muncă, în perioada 1-30 aprilie, peste o sută dintre angajatori au fost amendaţi. „Au fost amendaţi 108 angajatori. Valoarea sancţiunilor s-a ridicat la 229.500 de lei", a declarat Florina Vişan, purtătorul de cuvânt al ITM. Potrivit acesteia, 33 de agenţi economici au fost prinşi pe picior greşit, în sensul că inspectorii de muncă au depistat 48 de persoane care munceau la negru. „Valoarea sancţiunilor pentru munca la negru s-a ridicat la 146.500 de lei", a mai precizat Florina Vişan. Printre societăţile amendate pentru munca la negru se numără Analog Trans SRL a lui Mugurel Pană, Pacha Caffe SRL, administrată de Turchean Ismail, Bos Per Scorillo SRL a lui George Vergiliu Bosânceanu, care este şi patronul Hotelului Histria din Mamaia, Cafe do Brasil, care funcţionează pe firma Servir' 98 SRL, unde asociaţi sunt Mircea Raiciu şi Gigi Naciadis, acesta din urmă fiind implicat, împreună cu soţia sa, Daniela, şi în societatea Nacda SRL. De amendă pentru muncă la negru nu a scăpat nici societatea Lascu Bros SRL, administrată de Camelia şi Stere Lascu. Bărbatul, care a fost consilier local PNL la Năvodari, se mai ocupă de La Scoica Resorts SRL, La Scoica Magic Foto SRL, La Scoica Magic Picture SRL şi Hanul Vichingilor SRL. În ceea ce priveşte societatea lui Mugurel Pană, Analog Trans SRL, aceasta a mai fost amendată de ITM în luna martie, când un muncitor care era angajat la negru a decedat în timp ce opera o benă. Amintim că de la data de 1 mai a intrat în vigoare noul Cod al Muncii. Cei care nu se vor supune noilor reglementări riscă amenzi foarte mari. Numai pentru o singură persoană angajată fără forme legale Codul prevede o sancţiune cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei. Totodată, patronii care au cel puţin cinci muncitori angajaţi în muncă fără forme legale vor face închisoare un an sau doi ani.
Un agent economic constănţean riscă puşcărie pentru opt angajaţi la negru
De altfel, inspectorii de muncă au făcut ieri prima sesizare către Tribunalul Constanţa, pe numele unui angajator care avea opt muncitori care lucrau fără a avea contracte de muncă. „Patronul unei societăţi comerciale din Constanţa a fost reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă de către opt angajaţi pe motiv că munceau la negru. Respectivii angajaţi aveau încheiate contracte de muncă începând cu luna aprilie, deşi societatea a fost radiată în februarie anul curent. În acest caz, ITM a sesizat Parchetul", a explicat Eugen Bola, inspector-şef la ITM Constanţa. La rândul lor, şi angajaţii care acceptă să muncească la negru sunt buni de plată. Potrivit noului Cod al Muncii, salariaţii care sunt depistaţi că muncesc fără forme legale pot primi sancţiuni cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.
Societăţile de pe şantierul Polux Maritime Mall, verificate de ITM
Ieri, Inspectoratul Teritorial de Muncă a organizat o acţiune de control pe şantierul de lucru Polux Maritime Mall, având ca obiectiv identificarea cazurilor de muncă fără forme legale, precum şi verificarea respectări prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă a salariaţilor din domeniul construcţiilor. La această acţiune de control, în cadrul căreia au fost verificate 18 societăţi comerciale, au participat pe lângă cei 16 inspectori de muncă şi reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei şi Gărzii Financiare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp