Anii de procese cu ANI Nemulţumirea lui Mazăre, la Curtea Supremă
Anii de procese cu ANI:Nemulţumirea lui Mazăre, la Curtea SupremăConcret, pe rolul Secţiei contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat încă din primele zile ale noului an, respectiv pe 3 ianuarie, litigiul cu numărul 1731/36/2009*, în care Radu Ştefan Mazăre are calitatea de recurent - reclamant, iar Agenţia Naţională de Integritate este intimat - pârât. Cazul a ajuns la Bucureşti după ce, în toamna anului trecut, judecătorii gălăţeni au respins acţiunea formulată de Mazăre ca inadmisibilă. De altfel, poate că nu este de trecut cu vederea nici faptul că aceasta este pentru a doua oară când dosarul intră în atenţia Curţii Supreme, în urmă cu mai aproximativ un an instanţa bucureşteană hotărând să trimită înapoi la Galaţi cazul, după ce judecătorii îi dăduseră câştig de cauză lui Mazăre. La rejudecare, însă, se pare că s-ar fi schimbat datele problemei, acţiunea primarului împotriva Agenţiei Naţionale de Integritate fiind respinsă. Iar aceasta, în contextul în care un al doilea proces intentat de primarul Constanţei Agenţiei de Integritate şi care s-a judecat tot la Curtea de Apel Galaţi a fost câştigat de Mazăre, Agenţia fiind obligată să-l despăgubească pe acesta cu suma de 5.000 de lei, căreia i se adăugau cheltuielile de judecată.
Greşeala ORC
După cum arătam în ediţiile anterioare, litigiul dintre Mazăre şi ANI a izbucnit în urmă cu aproximativ doi ani, după ce instituţia guvernamentală a precizat că primarul s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate, iar „starea de incompatibilitate constă în împrejurarea că în perioada de timp mai sus menţionată, numitul Radu Ştefan Mazăre a îndeplinit concomitent atât calitatea de primar al municipiului Constanţa, cât şi calitatea de administrator al SC Nisipuri SA". În replică, Mazăre a afirmat că a fost vorba despre o încurcătură produsă de cei de la Oficiul Registrului Comerţului, fratele său, Mihai Mazăre, fiind de fapt administratorul firmei respective. Aşa cum am precizat mai sus, într-unul din cele două procese pe care Radu Mazăre le-a intentat Agenţiei Naţionale de Integritate, acesta a câştigat definitiv, fiind despăgubit cu 5.000 de lei, după ce judecătorii gălăţeni au ajuns la concluzia că primarul ar avea dreptate. Sentinţa respectivă a fost menţinută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Pe de altă parte, în noul dosar înregistrat la Înalta Curte pe data de 3 ianuarie, Radu Mazăre obţinuse de asemenea câştig de cauză, dar instanţa supremă a casat sentinţa şi a dispus rejudecarea.
Mironescu a pierdut cu ANI
În urma rejudecării, Mazăre a pierdut în primă fază. Conform informaţiilor afişate pe site-ul Curţii Supreme, dosarul a primit termen de judecată tocmai în noiembrie, prima înfăţişare în cauză fiind fixată pe data de 13 noiembrie 2012, de la ora 9.00, la Completul nr. 5 al Secţiei contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. De menţionat că primarul Radu Mazăre nu este singurul constănţean care a decis să se judece cu Agenţia Naţională de Integritate. La sfârşitul anului trecut, fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu, a pierdut la Curtea de Apel Constanţa procesul pe care îl intentase ANI, după ce instituţia guvernamentală anunţase prin intermediul unui comunicat de presă că Mironescu s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate. Decizia Curţii de Apel Constanţa nu este definitivă, ci poate fi atacată în recurs, tot la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp