Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:41 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

APM avertizeaza Stop SRL sa stopeze lucrarile

ro

21 Jan, 2005 00:00 1312 Marime text

Societatea care a demarat constructia in regie proprie a unui hotel la bariera din zona Pescarie inainte de a obtine autorizatia de constructie a fost somata oficial, in data de 14 ianuarie, de catre directorul APM, Traian Petrescu, sa sisteze lucrarile pana la obtinerea Acordului de Mediu * APM a incadrat obiectivul in seria celor care necesita un studiu al impactului asupra mediului, in conformitate cu legislatia din domeniul costier * SC Stop SRL a demarat lucrarile inainte de a obtine autorizatiile, motiv pentru care, timp de mai bine de o luna, nu a afisat placuta de obiectiv si nu a imprejmuit corespunzator aria santierului * Firma lui Costel Zelca a publicat un anunt cu privire la posibilitatea consultarii documentatiei referitoare la impactul potential asupra mediului, pe care l-ar putea avea constructia hotelului * Neregulile semnalate au iesit la iveala, doar dupa ce ZIUA de Constanta a publicat mai multe articole despre situatia creata in statiunea Mamaia * De altfel, sansele ca proiectul sa fie autorizat sunt minimale, avand in vedere ca hotelul pe care firma Stop vrea sa il construiasca se afla la o distanta mai mica de malul marii, decat cea prevazuta de lege * Graba constructorului de a demara proiectul s-ar putea datora clauzelor din contractul de concesiune a terenului * Costel Zelca mai detine un teren de 500 mp in statiunea Mamaia, iar una din firmele sale are o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro * Acesta este cunoscut drept un apropiat al unor factori de decizie din administratia publica locala, fapt care explica in parte si inertia autoritatilor in privinta sanctionarii incalcarii legii de catre SC Stop SRL #

Lista ilegalitatilor comise de constructorul hotelului din zona barierei de la Pescarie se ingroasa, dupa ce directorul APM Constanta, Traian Petrescu, a prezentat presei un document care atesta ca institutia citata a incercat sa stopeze lucrarile. Constructia hotelului a fost demarata la sfarsitul lunii noiembrie 2004, cand mai multe utilaje au sapat o groapa asimetrica, rascolind pamantul si nisipul. Surse din zona care au urmarit evolutia lucrarilor confirma faptul ca muncitorii au atins panza freatica, motiv pentru care groapa a fost garnisita cu un strat consistent de pietris. In jurul datei de 20 decembrie, constructorii au nivelat groapa turnand un strat uniform de beton, fara respectarea structurii de rezistenta. Intreaga evolutie a santierului a avut loc prin incalcarea legislatiei de mediu, in sensul ca santierul nu a fost imprejmuit corespunzator, iar datele despre identificarea obiectivului, beneficiarului sau a proiectantului nu au fost afisate la vedere in conformitate cu uzantele legale. Cotidianul ZIUA de Constanta a publicat la inceputul lunii ianuarie doua articole despre situatia creata la intrarea in statiunea Mamaia. Ca urmare, la scurt timp, pe buza gropii a aparut necesara placuta de obiectiv. Datele inscrise pe aceasta reprezinta o justificare cat se poate de plauzibila pentru inertia initiala a constructorului in privinta conformarii fata de legislatia in vigoare. Potrivit acesteia, beneficiarul lucrarii este firma Stop SRL din Constanta, care construieste un hotel P+6E, dupa o autorizatie a municipalitatii din data de 5 ianuarie 2005. In data de 6 ianuarie 2005, SC Stop SRL a solicitat de la Agentia de Protectie a Mediului Constanta emiterea "Acordului de Mediu" pentru investitia pe care o derula deja pe muteste. Asadar, discretia instaurata cu privire la obiectiv era motivata de incalcarea legislatiei referitoare la demararea unei lucrari in mod abuziv, fara autorizatia de constructie si fara acordul de mediu. Desi au existat suspiciuni cu privire la participarea la lucrari a unor firme consacrate de constructii care activeaza pe raza municipiului Constanta, beneficiarul lucrarii a publicat, tot dupa ce cazul a fost mediatizat de ZIUA, un anunt pentru angajarea de muncitori in constructii. Intregul scenariu pare conceput pentru a scoate din culpa pe cei care si-au dat concursul la demararea proiectului inainte de autorizarea sa.

APM a somat firma Stop sa inceteze derularea investitiei

In urma articolelor aparute in ZIUA de Constanta, APM a remis firmei Stop SRL o somatie cu numarul 58/14.01.2005. "Veti inceta imediat derularea investitiei (constructiei)pana la obtinerea Acordului de Mediu. In caz contrar, ne rezervam dreptul sa anuntam institutiile abilitate, deoarece actul tehnico-juridic (Acordul de Mediu) isi pierde scopul, si continuarea procedurii nu mai are obiect", se arata in documentul APM. Intr-un document ulterior, remis redactiei noastre, APM a prezentat procedura de reglementare din punct de vedere al protectiei mediului, in privinta investitiei derulate de SC Stop SRL. Potrivit acestuia, firma citata a solicitat acordul de mediu in data de 6 ianuarie a.c., obiectivul fiind incadrat in Anexa I.2 a Ordonantei Guvernului nr. 860/2002, in vederea stabilirii necesitatii evaluarii impactului asupra mediului. In conformitate cu legislatia costiera (OUG nr. 202/2002), APM a stabilit ca obiectivul necesita parcurgerea integrala a procedurii de evaluare a impactului, dispunand prezentarea proiectului spre consultarea publicului la sediul institutiei. In seria procedurilor legale, reprezentantii APM au trecut la verificarea amplasamentului pentru care s-a solicitat acordul de mediu. Oficialii institutiei au constatat ca investitia se afla in plina desfasurare, astfel ca, in data de 14 ianuarie a.c., au somat beneficiarul SC Stop SRL sa sisteze lucrarile pana la parcurgerea procedurilor de evaluare a impactului, necesar in vederea obtinerii acordului de mediu. Firma constanteana care incalcase cu nonsalanta legislatia din domeniul constructiilor si pe cea de mediu a publicat, ieri, un anunt in presa locala, prin care invita publicul interesat sa consulte, la sediul APM, informatiile privind potentialul impact asupra mediului pe care l-ar putea avea constructia hotelului. In urmatoarele 10 zile, la sediul APM se primesc, potrivit anuntului citat, si observatiile publicului referitoare la acest proiect.

Costel Zelca are interese mari in turism

SC Stop SRL a fost inregistrata la Oficiul Registrului Comertului, in anul 1993. Firma este reprezentata de omul de afaceri Costel Zelca si activeaza in domeniul turismului si distributiei de carburanti. SC Stop SRL este membru fondator al "Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii" din Constanta, structura teritoriala a "Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania", alaturi de alte 27 de societati comerciale. Firma s-a evidentiat prin aportul la hotelul Oxford construit in apropierea celeilalte bariere de la intrarea in statiunea Mamaia, dinspre satul de vacanta. Costel Zelca mai detine un teren de 500 mp in statiunea Mamaia, pe malul lacului Siutghiol, in zona hotelului Central. De asemenea, familia sa detine si societatea ABC Zelca SRL. Aceasta, desi a fost infiintata in anul 2004, figureaza pe site-urile de specialitate cu o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro, bani rulati in comertul cu materiale de constructii. Dincolo de situatia materiala prospera, numele lui Costel Zelca este mentionat cel mai adesea referitor la apropierea sa de ocupantii unor functii de decizie din administratia publica locala. Acesta ar putea fi si motivul pentru care SC Stop SRL nu a fost sanctionata pentru severa abatere de la dispozitiile legii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii