Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:29 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asa face politia portretele robot ale infractorilor (galerie foto)

ro

08 Sep, 2009 02:16 11985 Marime text

cap_2.jpgNarcis Bejinariu: „Peste 60% dintre infractori, depistaţi pe baza portretelor robot"

Adesea, în identificarea infractorilor, un rol important l-a avut portretul robot realizat pe baza indiciilor furnizate de victime sau de martori. Câteva din tainele realizării portretelor robot şi despre eficienţa lor ne-a dezvăluit Narcis Bejinariu, tehnician criminalist şi operator staţii de lucru IMK în cadrul Serviciului Criminalistică al IPJ Constanţa. El şi-a ales această meserie pentru satisfacţia de a ajuta la prinderea unui infractor, care nu va mai putea săvârşi alte fapte reprobabile, iar imaginea lui va rămâne în baza de date, „ceea ce este un câştig".

Când s-a implementat noul sistem privind realizarea portretelor robot?

Dacă vă referiţi doar la aplicaţia pentru realizarea portretului robot, aceasta este activă din anul 2004 şi nu a venit singură, ci în cadrul unui program mai amplu, intitulat Imagetrak - sistem de recunoaştere facială, o bază naţională criminalistică pentru anumite categorii de infractori. Concret, acesta cuprinde o bază de date amplă de infractori, recidivişti, persoane dispărute, persoane cu date necunoscute şi chiar cadavre neidentificate ce pot fi verificate pe lângă persoanele care sunt deja implementate, cu infracţiuni la activ.

Înainte de implementarea acestui program, cum se realizau portretele robot?

Toate se făceau manual, de către un artist grafician, un pictor cu care anumiţi colegi de-ai mei mai vechi aveau relaţii de prietenie. Artistul nu era recompensat pentru portretele făcute, dar, dacă autorul unei fapte era identificat, existau mici recompense pe care le acorda conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

robot.jpgCum se realizează un portret robot? Este nevoie de informaţii de la una sau de la mai multe persoane?

Acum folosim un editor grafic specializat adus în 2004, de producţie americană. El permite utilizatorului să folosească o bază de date în care există elemente faciale diverse pentru mai multe rase: africani, asiatici, europeni. Acesta catalog electronic cuprinde între 200 şi 500 de semnalmente diferite pentru fiecare element facial: păr - tipuri de păr, nuanţă, ochi - tipuri de ochi, nuanţe, nas, gură, semne particulare, cum ar fi cicatrice, tatuaje sau alte categorii de accesorii pe care trebuie să le luăm în considerare la descrierea martorului sau a victimei unei infracţiuni. Am avut cazuri în care, pentru acelaşi autor, am efectuat portretul robot coroborat cu datele furnizate de doi-trei martori, plus victima sau martor cu victimă. Astfel, noi încercăm să ajungem la un numitor comun în privinţa tipologiei persoanei.

De la implementarea programului, câte portrete robot s-au realizat?

Este dificil de dat o cifră exactă. Sunt de ordinul sutelor. Pentru a avea o idee, este suficient să analizăm o statistică a infracţiunilor săvârşite cu violenţă: tâlhării, jafuri armate, violuri etc. Obligatoriu, în cazurile în care victima a identificat autorul, procedura impune realizarea unui portret robot care să-i ajute pe cei de la judiciar şi de la ordine publică în căutarea unei anumite tipologii de persoane ce ar corespunde.

Cât de aproape de realitate sunt aceste portrete robot?

Mulţi au afirmat că au fost situaţii în care portretul nu semăna cu persoana identificată ca fiind autoarea unei infracţiuni. Nici nu avem pretenţia de a face o fotografie a infractorului. Noi facem o tipologie în care se încadrează mai multe persoane, deoarece au fost situaţii în care victima, datorită şocului emoţional suferit, a dat date eronate şi atunci am revenit pentru a-l îmbunătăţi. Ori, martori neimplicaţi în eveniment, pot veni cu informaţii mult mai bune, sesizând lucid diverse semnalmente. Aşa se ajunge la realizarea mai multor portrete robot, iar în final ele se „cumulează", după o confruntare prealabilă cu victima şi martorii.

Câţi infractori au fost prinşi pe baza portretelor robot?

Peste 60% dintre identificări au fost realizate şi cu ajutorul portretelor robot realizate de noi. Dar, precizez, din perspectiva furnizorilor de semnalmente - pregătirea lor, vârsta, starea de sănătate sau percepţia fiecăruia -, nu a mea, a operatorului, modul de realizare al portretului este subiectiv. De asemenea, trebuie să menţionez că identificarea unui autor necunoscut nu se poate face doar pe baza unei informaţii, în speţă doar a portretului robot. Datele deţinute de cei implicaţi se coroborează şi asta dă certitudinea că persoana prinsă este cea care a săvârşit infracţiunea. Fiecare are meritul său în instrumentarea unui caz.

Cât timp se păstrează un portret robot?

Toată viaţa. Ele sunt arhivate în format electronic. Sunt situaţii în care se face un portret robot şi, după câţiva ani, pot să apară elemente sau martori noi care pot duce la îmbunătăţiri ale imaginii iniţiale şi, poate, la identificarea infractorului.

{mos_ri:portret robot,infractori}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mihai 10 Apr, 2011 09:11 hai o data
  • mihai 10 Apr, 2011 09:10 pupici :_*