Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:23 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atac chimic in port

ro

15 Sep, 2004 00:00 1191 Marime text

Urmare a accidentului naval provocat de vasul ucrainean "Boris Babochkin", Romania isi ia masuri de securitate

Autoritatile portuare romane isi iau masuri de precautie in cazul unui alt atac terorist pe mare * Simularea unui sinistru naval cu urmari grave din punctul de vedere al poluarii mediului va fi organizat astazi in Portul Tomis * Scenariul imita de fapt evenimentul naval produs in cursul lunii trecute la intrarea in Portul Constanta, cand o nava ucraineana a incercat scufundarea unui cargou turcesc

Ca reactie la tentativa navei ucrainene "Boris Babochkin" de a bloca intrarea in Portul Constanta, eveniment petrecut in cursul lunii trecute, autoritatile romane au decis activarea tuturor factorilor responsabili vizavi de repetarea unei situatii identice si cu urmari grave.Potrivit uneia dintre cele mai importante recomandari din cadrul Proiectului de Twinning RO 2001, derulat intre Autoritatea Navala Romana si Administratia Maritima Suedeza, a fost programata desfasurarea unui exercitiu complex SAR, cu scopul de a stabili capacitatea administrativa si resursele necesare pentru a raspunde cu eficienta si in timp util la salvarea vietilor omenesti in caz de sinistru naval si poluare cu hidrocarburi si substante toxice de la nave. La baza derularii acestui exercitiu se afla prevederile HG nr.1593 din 18 decembrie 2002 privind aprobarea Planului national de pregatire, raspuns si cooperare in caz de poluare marina cu hidrocarburi. Planul acestui exercitiu este coordonat si executat de reprezentantii Diviziei pentru Operatiuni Terestre si ai Diviziei pentru Operatiuni Maritime.Obiectivele planului de contracarare a unui eventual atac terorist mijlocit de simulare a unui sinistru naval undeva in zona Portului Constanta, parte integranta din planul autoritatilor in caz de criza, cuprind antrenarea in actiunile de coordonare a persoanelor de contact, expertilor din cadrul MRCC si a institutiilor care sunt implicate in activitatea SAR-OPRC-HNS in cazul unui accident in zona Portului turistic Tomis, verificarea capacitatii de raspuns a Planului national de contingenta in caz de poluare cu hidrocarburi, identificarea si remedierea punctelor slabe ale planului in vederea eficientizarii activitatii de coordonare a raspunsului in cadrul unui incident de poluare cu hidrocarburi si substante toxice, de la nave.

Scenariu de simulare in conditii speciale

Conform planului general de actiune in caz de sinistru naval chimic, autoritatile romane au dispus efectuarea unui exercitiu simulativ special, cat mai apropiat de o eventuala situatie reala. In acest context, astazi, 15 septembrie 2004, rada Portului turistic Tomis va face obiectul unei simulari de sinistru chimic naval. Astfel, nava portcontainer denumita, pe timpul misiunii, "CON", cu un echipaj multinational format din 18 marinari, transporta amoniac ambalat in recipienti si 250 de tone de combustibil. Vasul are ca port de incarcare a marfii Portul Midia, iar ca destinatie Portul Istanbul. Pe de alta parte, nava-tanc denumita "TAN", cu un echipaj de 16 marinari, transporta in tancurile sale de marfa aproximativ 10.000 de tone de titei si 280 de tone de combustibil. Vasul acesta a plecat din Portul Batumi - Georgia si ar fi urmat sa descarce marfa in Portul Midia.Conform scenariului fatidic, la un moment dat instalatia de guvernare a navei "TAN" se va defecta, cele doua vapoare intrand in coliziune. Scenariu identic cu cel al navelor "Boris Babochkin" si "Mecit Kaptan". In urma coliziunii celor doua nave se produc avarii la nivelul ambelor corpuri de vas. La nava "TAN", doi marinari sunt dati disparuti de la bord, sunt raportate mai multe spargeri ale unor compartimente de marfa, marea fiind poluata cu titei. La nava "CON", patru persoane de la bord au cazut in apa si au fost salvate cu o pluta de salvare lansata de la bord. Containerele de marfa care contin amoniac s-au spart, in sala masini a izbucnit un incendiu. Scenariul impus de autoritati atinge nivel maxim. Automat, se aplica primele proceduri standard, efectuandu-se alertarea radio a MRCC (Maritime Rescue Coordonating Center/ Centrul Maritim de Cautare si Salvare), efectuandu-se primele evaluari ale posibilei cantitati de titei deversate in mare. Secretariatul Tehnic Permanent este activat si procedeaza la primele masuri de contracarare a efectelor poluarii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii