Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:04 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bani spălaţi prin firmele de transport Încrengătura afaceriştilor constănţeni încătuşaţi pentru grup infracţional

ro

24 Mar, 2012 01:31 6054 Marime text
02_perchezitii_politie_mascati.jpg18 constănţeni săltaţi, şapte duşi la arestare, un prejudiciu estimat la un milion de euro, dube cu mascaţi, drumuri în Craiova şi patru firme din Constanţa intrate sub lupa anchetatorilor. Acesta ar fi un prim bilanţ al percheziţiilor DIICOT Craiova desfăşurate în Constanţa în urmă cu două zile. Foarte interesant, dintre cele patru firme intrate în atenţia oamenilor legii, potrivit presei craiovene, una singură pare a fi în stare de funcţiune, în timp ce altele sunt ba în faliment, ba în dizolvare judiciară, iar o alta în executare silită. Totodată, cele şapte persoane reţinute în urmă cu două zile şi prezentate ieri Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă sunt Petre şi Viorel Sidău, Marian Simuloiu, Ion Daniel Dima, Marian Ghena, Adrian Cristian Cârcea şi Alina Antoaneta Căulea.

Suspecţii sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală. Alături de cei şapte constănţeni, procurorii DIICOT Craiova au mai cerut mandat de arestare şi pentru un individ din Craiova, care însă se sustrage cercetărilor. Potrivit vrajitorul.eu, de numele lui Marian Simuloiu se leagă firma Ems Mary Intermed Trans Auto SRL Constanţa, înfiinţată în 2007, împreună cu Lăcrămioara Elena Simuloiu şi al cărei activitate principală era reprezentată de transporturi rutiere de mărfuri. În 2010, societatea a avut o cifră de afaceri 4.221 de lei şi profit net zero, iar în acelaşi an societatea şi-a schimbat denumirea în Ems Maria Andrei Auto şi Marian Simuloiu a devenit unic asociat.

Firmele vizate

Dincolo însă de persoanele reţinute de anchetatori, Gazeta de Sud menţiona în ediţia de ieri că patru firme constănţene ar fi vizate de demersul procurorilor craioveni de la Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată. Conform sursei citate, perioada în care s-ar fi desfăşurat activitatea ce a atras atenţia DIICOT Craiova ar fi aprilie - iulie 2010, când o parte dintre suspecţi, „în calitate de reprezentanţi sau angajaţi ai SC Patronul şi Argatul SRL şi SC Daiodra SRL, ambele din Constanţa, specializate în transporturi de mărfuri", şi-ar însuşit şi valorificat 10.000 de anvelope de 500.000 de euro. Bunurile ar fi fost sustrase în timpul transportării anvelopelor de la producătorul Pirelli către Portul Constanţa, când camioanele ar fi fost oprite pe drum şi desigilate, iar bunurile ar fi fost însuşite, operaţiune în urma căreia TIR-urile ar fi fost resigilate. Aceeaşi presă craioveană scria că la destinaţie, în loc de anvelopele plătite, au ajuns doar cartoane. Anvelopele, spun jurnaliştii din Craiova, ar fi fost ulterior plasate pe piaţă prin intermediul altor două firme, respectiv La Sirena Marine Service şi Mem Office SRL.

Patronul şi Argatul

Conform informaţiilor oferite de site-ul vrajitorul.eu, Patronul şi Argatul SRL Năvodari a fost înfiinţată în aprilie 2010, fondator, asociat unic şi administrator fiind Alina Borcănaşi, iar activitatea principală fiind reprezentată de „transporturile rutiere de mărfuri". Nu a trecut însă mult de la înfiinţare, iar în Monitorul Oficial nr. 2597/2010, Alina Borcănaşi se retrage din firmă, cedând 90% lui Marian Cimpoeru şi 10% lui Vasilică Ionuţ Morozov. La rândul lui, numele lui Marian Cimpoeru se mai leagă de firmele Turist Import-Export SRL, unde apărea cu Stere Carali, Agro Energy, cu Viorica Lăcrămioara Scurtu, Red Fashion, cu Vasilica Daniela Neagu, Reabilitări Faţade - Termoizolaţii, preluată împreună cu Filaret Marian Nistor de la Adrian Marian Pascu, Parol Prod Design - preluată împreună cu Vasilica Daniela Neagu de la Valentina Pelin, Tele-Krantz, preluată de la Oleg Danovschi împreună cu Filaret Marian Nistor, dar şi Work Invest - preluată tot alături de Filaret Marian Nistor de la Dănuţ Gologan şi Nicolae Posteucă Pulhac. În ceea ce-l priveşte pe Vasilică Ionuţ Morozov, numele lui se leagă de Euro Trans Rom, preluată de la Romeo Neacşu, precum şi Autocata 2008 - în care a fost cooptat alături de asociatul unic Alexandru Dumbravă şi în acelaşi timp cu Filaret Marian Nistor.

Daiodra SRL

Revenind la ancheta DIICOT Craiova, cea de-a doua firmă vizată, respectiv Daiodra SRL, a fost înfiinţată în 1998, avea ca activitate principală „comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun", iar în octombrie 2010 se menţiona că avea sediul expirat şi ar fi fost în lichidare. Iniţial, în firma Daiodra figura doar Daniela Popescu, ulterior fiind cooptat şi Ion Popescu. De altfel, cei doi mai au o societate împreună, fiind vorba despre Danydra Trend, înfiinţată în 2009 şi care se ocupa de comerţul cu amănuntul în magazinele nespecializate. Ulterior, Daniela şi Ion Popescu au cedat Daiodra lui Vasile Trifu. În 2008, cu un număr mediu de doi salariaţi, cifra de afaceri a Daiodra a fost de 861.696 de lei, profitul net 39.459 de lei, iar cheltuielile totale au fost de 816.629 de lei.

Implicarea lui Şapera

La Sirena Marine Services, a treia firmă vizată de DIICOT Craiova, a fost înfiinţată în aprilie 2010, iar în iunie 2011, potrivit vrajitorul.eu, s-ar fi început procedura de executare silită. Foarte interesant, societatea figurează într-un proces de evaziune fiscală, la Tribunalul Constanţa, alături de un cunoscut afacerist constănţean, aflat de câteva luni bune în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, anume Cristian Şapera. De altfel, Şapera este fondatorul şi asociatul unic al societăţii, care se ocupa de comerţul cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun. Nu în ultimul rând, în ceea ce priveşte ultima firmă vizată de DIICOT Craiova, Mem Office SRL, aceasta a fost înfiinţată în 2001, iar în mai 2011 era menţionată o hotărâre de dizolvare judiciară. Firma se ocupă oficial de comerţul cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc, iar în 2008, cu zero angajaţi, a avut o cifră de afaceri de 38.480 de lei, profitul net fiind de 23.708 lei, iar totalul datoriilor ridicându-se la 49.831 de lei. În 2008, în firma Mem Office figurau Ioana Mocanu şi Gabriela Dabura, iar în 2010 societatea a fost preluată de Alexandru şi Ionel Robert Amza.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii