Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:58 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Baptisti in ilegalitate

ro

10 Sep, 2003 00:00 2997 Marime text

Desi au autorizatie pentru locuinta, neoprotestantii fac slujbe

Comunitatea din Dorobantu nu are nevoie de prezenta baptistilor * Pastorul Timis imparte ajutoare in dreapta si-n stanga pentru a-si atrage adepti * Patru preoti din zona, care s-au confruntat cu probleme similare, au raspuns afirmativ invitatiei preotului Mihail Velicu si au participat la o vecernie misionara * O suta cincizeci de persoane au ascultat slujba si cuvintele de invatatura ale preotilor * Casa de rugaciune a baptistilor condusi de pastorul Timis nu are autorizatie de constructie si nici de functionare * Preotul Velicu a evitat sa intre in conflict cu baptistii, dar nu poate fi de acord cu metodele nesincere ale acestora

Ofensiva neoprotestantilor (cunoscuti indeobste sub numele de "pocaiti") in ultimii ani a devenit o realitate cotidiana si nu mai are nevoie de prezentare. Cultul baptist, caci despre el este vorba aici, e recunoscut de statul roman, deci functioneaza legal. Exista insa tot mai multe voci - si este vorba aici de majoritatea credinciosilor ortodocsi - care nu sunt de acord cu practicile prin care neoprotestantii isi racoleaza adeptii. Un exemplu la indemana ar fi "Cazul Targusor", unde baptistii s-au dat drept ortodocsi sau catolici, dupa caz. In aceste conditii, toleranta si deschiderea pe care neoprotestantii le solicita de la ortodocsi cad in derizoriu.Mai multi locuitori ai satului Dorobantu, comuna Nicolae Balcescu, sunt nemultumiti de practicile baptistilor, care au reusit sa implementeze o casa de rugaciune in micuta comunitate dobrogeana. Ei au ajuns in Dorobantu in urma cu doi ani, printr-un proiect social. Acestia au efectuat lucrari de renovare a gradinitei din localitate. Au vopsit si varuit peretii si au igienizat curtea. Dupa ce au finalizat aceasta activitate, baptistii au organizat, in curtea gradinitei, un program de evanghelizare, cu muzica religioasa specifica si citate din Evanghelie. Pastorul ne-a declarat ca in acest proiect a fost implicata Universitatea "Emanuel" din Oradea. La scurt timp, baptistii au reusit sa isi gaseasca cativa adepti, in curtea carora au organizat diverse programe specifice - muzica religioasa pe ritmuri moderne si evanghelizare.

Vecernie misionara la Dorobantu

Dupa ce s-au dezvoltat, baptistii au reusit sa construiasca intr-un timp foarte scurt o casa de rugaciune in sat. Pentru a atrage mai multi adepti, ei au asezat pe fatada cladirii semnul crucii, pe care doctrina oficiala a acestei "Biserici" il reneaga. La cererea credinciosilor, preotul din localitate, Mihail Velicu, a organizat o vecernie pastorala, cu participarea a cinci preoti din imprejurimi, care s-au confruntat, la randul lor, cu ofensiva baptistilor. In ciuda caldurii din biserica, peste 150 de credinciosi ortodocsi din localitate s-au adunat la biserica in semn de protest impotriva ofensivei baptiste. Dupa slujba, fiecare dintre preotii prezenti a rostit un cuvant de invatatura in care a prezentat problemele legate de neoprotestanti cu care s-a confruntat in localitatea in care slujeste. Un locuitor, pe nume Vasile Crisan, a mers prin sat cu o hartie pe care au fost invitati sa semneze toti cei nemultumiti de practicile baptistilor.

La "plantat de biserica"

Pentru a afla parerea comunitatii baptiste din Dorobantu, am facut o vizita la casa de rugaciune. Am gasit un interior cochet, cu toate dotarile necesare. Inauntru, trei persoane si pastorul. Am intrat si ne-am asezat pe o banca. Pastorul, care era in febra predicii, s-a intrerupt si ne-a intrebat de unde venim. Dupa ce i-am spus ca din Constanta, a vrut sa stie de la care biserica. Dupa ce a aflat ca suntem ortodocsi, pastorul si-a modificat simtitor retorica si a inceput sa atace diferentele dintre dogma bisericii majoritare si cea a baptistilor, incercand, probabil, sa ne coopteze si pe noi. La final, i-am propus o discutie deschisa, spunandu-i ca suntem ziaristi. Pastorul Ovidiu Timis, un tanar de 29 de ani, din Bistrita-Nasaud, ne-a povestit ca a fost trimis in Dobrogea, impreuna cu sotia sa, sa "planteze o biserica". El ne-a povestit ca incearca sa transmita spiritul Evangheliei la Dorobantu si ca a inregistrat mari succese. De exemplu, la inaugurarea bisericii au fost prezenti 150 de oameni, dupa care, recunoaste el, numarul adeptilor a scazut in mod constant. Pastorul ne-a declarat ca, in prezent, are opt-zece persoane, dintre care sapte botezati. In mod ciudat, din zece persoane, noi am gasit la casa de rugaciune numai doi adepti, caci al treilea era chiar sotia pastorului. "Astazi am avut trei participanti, sau chiar patru, caci sotia mea si cu mine facem parte din biserica", a incercat sa se scuze pastorul. Despre casa de rugaciune ne-a spus ca e proprietatea bisericii baptiste din Constanta si ca imobilul a fost cumparat de la o persoana particulara din Dorobantu. Referitor la acuzatiile ca ar fi dat muzica pana tarziu, pastorul ne-a declarat: "Am avut mai multe programe de evanghelizare, dar numai pana la ora 22.00, caci eu cunosc legea si noi avem grija sa nu incalcam niciodata normele in vigoare".

Pastorul mincinos

Primarul comunei Nicolae Balcescu, Paul Mocanu, e insa de alta parere: "Baptistii au cumparat o casa mica, cu numai doua camere. Restul constructiei, adica spatiul in care se desfasoara actele de cult, nu are nici un fel de autorizatie, deci functioneaza ilegal. Ei au autorizatie pentru locuinta, iar acolo este casa de rugaciune". Dupa ce a primit o reclamatie impotriva practicilor baptistilor, semnata de aproximativ 200 de localnici, primarul a luat atitudine. El a trimis hartia politiei din localitate si l-a invitat oficial la primarie pe Ovidiu Timis. "L-am chemat la primarie pe acel om, caci nu il pot numi pastor, de vreme ce nu functioneaza legal, dar nu a venit", ne-a declarat primarul. Si satenii sunt porniti impotriva pastorului ce conduce o casa de rugaciune fara autorizatie. "Sa se duca de unde au venit, sau sa stea acolo unde si-au construit casa", e de parere Vasile Robu, referindu-se la actiunile prozelitiste ale baptistilor - ajutoarele pe care pastorul le imparte cu generozitate in dreapta si in stanga. Vasile Crisan, omul care a strans cele 200 de semnaturi, a fost amenintat de pastorul baptist: "Mi-a spus ca ma da in judecata daca mai strang semnaturi de la oameni". Tot Crisan ne-a declarat ca pastorul Timis e mincinos, caci l-a prins ca punea muzica tare la ora 23.00. Preotul Mihail Velicu a evitat sa intre in conflict cu Timis, dand dovada de toleranta. Pe de alta parte, e nemultumit ca baptistii nu sunt cinstiti si ca nu lucreaza la vedere: "Eu cred ca ar fi cinstit sa isi prezinte inca de la inceput scopul actiunilor. Oamenii afla mai tarziu despre ce e vorba si se implica intr-un lucru pe care nu il cunosc, luand de buna ceea ce spun ei, si anume doar ca il propovaduiesc pe Iisus. Consider ca cel mai grav lucru e ca baptistii ii rup pe oameni de traditiile lor si ii pozitioneaza la periferia comunitatii".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 26 Sep, 2010 03:49 Cred ca ar fi mai bine sa-ti vezi dumneata de treaba si nu sa te iai de niste oamani credinciosi.Nu mai imparti minciuni ca este cineva acolo sus care nu o sa stea nepasator.